torstai 30. kesäkuuta 2011

Häivähdys purppuraa

Häivähdys purppuraa (The Color Purple, 1982) / Alice Walker. WSOY 1986. 360 sivua.
1.suom.kielinen painos 1982.

 Luin tämän kirjan loppuun jo toukokuussa, mutta halusin katsoa myös elokuvan ja se jäi reissun jälkeiseksi projektiksi. Siksi vielä yksi rästikirja ennen kuin olen ihan ajan tasalla lukemisieni kanssa täällä blogissa;)

Klassikkohaasteeni jatkuu siis Alice Walkerin Pulitzer-palkitulla romaanilla Häivähdys purppuraa.

Afroamerikkalainen Celie elää Georgiassa, jossa rotusyrjintä yhä kukoistaa. Hän kokee traagisen lapsuuden, johon kuuluu väkivaltaa, insestiä ja aikuistumista aivan liian aikaisin. Celie naitetaan vaimonsa menettäneelle perheenisälle ja hän alkaa kasvattaa toisen naisen lapsia huomattavasti vanhemman miehen uutena, nuorena vaimona. Celien sisko Nettie ei kestä isänsä pomottelua vaan karkaa muualle ja aloittaa oman, uuden elämänsä tyhjältä pöydältä.

Celie saa jatkuvasti kestää väkivaltaa ja rasismia lähipiiriltään ja muilta ihmisiltä, mutta nuori nainen ei lannistu. Hän ryhtyy rakentamaan elämäänsä niistä osista joita hänelle on annettu ja tyytyy rooliinsa. Ilonpilkahduksia hän kokee kun hän tutustuu miehensä rakastajattareen, kauniiseen laulajatar Shug Averyyn. Naisten välille syntyy tiivis ja läheinen suhde, jonkalaista Celie on kaivannut sisarensa karkaamisesta saakka.

Häivähdys purppuraa koostuu kirjeistä, joita nuori Celie alkaa kirjoittaa Jumalalle tullessaan kaltoin kohdelluksi nuorena tyttönä. Celie jatkaa kirjeiden kirjoittamista Jumalalle, ja kirjan puolivälin jälkeen mukaan tulee myös kirjeitä joita Celie kirjoittaa Nettie-sisarelleen sekä Nettien kirjoittamia kirjeitä Celielle.

Häivähdys purppuraa on kirjoitettu puhekielellä ja vaikka se yleensä häiritsee minua kirjoissa, tässä tapauksessa totuin siihen nopeasti ja aloin jopa pitämään siitä. Kirjan loppuosassa huomaa juuri kielestä ne suuret erot joita Celien ja Nettien välillä on. Elämänsä muualle rakentanut, maailmaa nähnyt ja oppint Nettie kirjoittaa kirjeitä siskolleen kauniilla kirjakielellä kun taas köyhemmissä ja surkeammissa oloissa elänyt Celie kirjoittaa puhekielellä, kömpelösti ja monin kirjoitusvirhein. Sisarten välisestä kirjeenvaihdosta huomaa hyvin kuinka kohtalo on aiheuttanut heille täysin erilaisen elämän. Sisaret kertovat arjestaan maailman eri kolkissa, he muistelevat lapsuuttaan, kertovat toisilleen vaiettuja totuuksia. He suunnittelevat tapaamista, jälleennäkemistä ja yhdessäeloa monen kymmenen erossa vietetyn vuoden jälkeen, mutta meneekö sisarten kirjeet edes perille?

Häivähdys purppuraa on ehdottomasti klassikkomaineensa ansainnut. Se on hieman synkkä, surumielinen selviytymis- ja kasvutarina. Tämä on ehdottomasti yksi parhaista klassikoista joita olen lukenut, ja tämän kirjan voisin lukea joskus uudelleenkin. Tykkäsin todella paljon tavasta, jolla romaanin henkilöiden välisiä suhteita oli kuvailtu, kuinka ne kerrottiin ikään kuin rivien välistä arjen tapahtumia kuvailtaessa.

****+

Häivähdys purppuraa -elokuva, 1985. Ohjaaja: Steven Spielberg.


Kirjan pohjalta on tehty myös elokuva jonka on ohjannut Steven Spielberg. Samalla siis tämä romaani osallistuu kahteen käynnissä olevaan haasteeseeni kun saan sen klassikkohaasteen lisäksi mukaan Lue kirja ja katso elokuva-haasteeseen. Minä pidin hurjasti myös elokuvaversiosta. Celietä näytellyt Whoopi Goldberg oli mielestäni aivan loistava ja elokuva kokonaisuutena kauniisti toteutettu vaikka tarina onkin synkkä. Onneksi on edes onnellinen loppu:) Suosittelen ihan ehdottomasti myös elokuvaa kaikille, paras kirja/elokuvapari ylivoimaisesti! Elokuvan tarina ei eronnut kirjan tarinasta paljon yhtään, minusta elokuvassa oli jopa hienosti näytetty ja seurattu kirjan tapahtumia. Celien ja Shug Averyn suhdetta näytettiin ehkä aika vähän, tai heidän ystävyytensä alkoi aika myöhään, vasta elokuvan puolivälissä, joten suhde sai pienemmän roolin kuin olin odottanut. Kuitenkin, ihan loistava elokuva.

Häivähdys purppuraa -romaanin on lukenut myös Ahmu ja Pienen mökin emäntä vertaili juuri tätä romaania Kathryn Stockettin Piiat-romaaniin joka muuten löytyy minunkin kirjastopinostani;)

10 kommenttia:

  1. Tämä kirja lähti juuri tänään antikvariaatista mukaani. Piikojen jälkeen odotan mielenkiinnolla tämän lukemista. Elokuvakin olisi mielenkiintoista nähdä. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos linkityksestä! Minäkin haluaisin nähdä tämän myös leffana; melkein jo lainasinkin sen mutta totesin etten kuitenkaan ehdi katsomaan laina-ajan puitteissa (pienten lasten takia en voi katsoa kuin myöhään illalla), täytyy toisella kertaa tarttua siihen.

    VastaaPoista
  3. Haluan lukea tämän ja katsoa myös elokuvan. Havahduin koko teokseen Oprahin elämäkertaa lukiessani. Amerikan mustien keskuudessa Häivähdys purppuraa -teoksella on erittäin tärkeä roolinsa.

    Hienoa kuulla, että kirja - elokuva-parina on toimiva! Saa nähdä, milloin ennätän tämän pariin, sillä kirjapino on nyt valtava, huh, ja kirjasto muistutti minua juuri tänään vielä yhdestä saapuneesta varauksesta... :-)

    VastaaPoista
  4. Olen lukenut tämän kirjan joskus vuosia sitten ja muistan, että minua häiritsi myös aluksi kirjan kieli. Mutta siihen tosiaan tottua aika nopeasti ja se oli erittäin hyvä tehokeino myös uskottavuuden kannalta.

    Elokuvaa en ole nähnyt, vaikka kovasti siitä kiinnostuin tuolloin. Täytyykin yrittää ottaa projektiksi nyt.

    VastaaPoista
  5. Tämän kirjan lukemisesta minulla on jo hetki aikaa, tai no useampi vuosi, mutta muistan pitäneeni tästä nuorena paljonkin. Sen sijaan elokuvana en jaksanut katsoa tätä loppuun. Hassua sinänsä, sillä hyvin harvoin jätän elokuvia kesken.

    VastaaPoista
  6. Juuri sain imutettua elokuvan ja huomenna olisi tarkoitus katsoa se. :)

    VastaaPoista
  7. Tämä on kyllä mahtava kirja, mutta haluan lukea tämän vielä alkukielisenä, ehdottomasti. Ja ihan totta, myös elokuva on todella hyvä. Näin tosin elokuvan ensin, mutta voisin kuvitella, etten olisi pahasti pettynyt siihen kirjan jälkeenkään.

    Tämän toivoisin mahdollisimman monen lukevan ja näkevän!

    VastaaPoista
  8. Kuutar, minä taas odotan Piikojen lukemista;) Kiva lukea sitten mielipiteesi tästä!

    Maria, eipä kestä:) Elokuva kannattaa tosiaan katsoa, se on aika pitkä ja minäkin katsoin sen kahdessa pätkässä, mutta ihan hyvin se meni niinkin:)

    Paula, kirjastot ovat petollisia paikkoja, omakin lukupinoni on jo ihan liian korkea;) jossain vaiheessa tämä kuitenkin kannattaa lukea!:)

    Elegia, hienoa että katsot elokuvan. Olisi kiva kuulla mitä mieltä olet siitä:)

    Katri, hassua, minä taas jaksoin hyvinkin katsoa elokuvan loppuun vaikka yleensä noin pitkien leffojen kanssa alkaa aika äkkiä tökkiä;)

    Karoliina, tämä tosiaan olisi hyvä kirja monen luettavaksi! Tärkeä ja hieno kirja:)

    VastaaPoista
  9. Vaikka minusta on raskasta lukea puhekielistä tekstiä, on tämä kirja tarkoitus lukea nyt suvella. Ja monta muuta;-) Toivottavasti voitan Upoksissa blogin arvonnasta Morrisonin kirjan Rakkaus...

    Nyt sinut on haastettu, joten alappas kertoa kymppilistaasi kosmetiikasta ja kirjoista!

    VastaaPoista
  10. Leena, kiva että suunnittelet tämän lukemista, odotan innolla mielipidettäsi tästä! Minäkin muuten toivon voittavani kyseisen Morrisonin, minullakin se on vielä lukematta;)

    Kiitos haasteesta, alan suunnitella listaani!:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.