lauantai 16. heinäkuuta 2011

Mielensäpahoittaja / Tuomas Kyrö

Mielensäpahoittaja / Tuomas Kyrö. WSOY, 2010. 130 sivua.


Tuomas Kyrön kohuttu ja kehuttu Mielensäpahoittaja on ollut lukulistallani jo pitkään. Nyt sain sen onnekseni kirjastosta lainaan ja luinkin muutamassa tunnissa. Kirjan sisältö ei varmaankaan ole kenellekään ihan tuntematon.

Mielensäpahoittaja on 80 vuotias ukkeli joka on saanut kuulla lääkäriltään, että hänen verisuonensa ovat tukkeutuneet ja mielensäpahoittajahan on sitä mieltä, että se ei johdu epäterveellisestä ruuasta vaan siitä, että kaikki paha on tukkeuttanut hänet. Niinpä hän antaa kaiken pahan olon tulla kerralla ulos, eli kaikki asiat josta hän on vuosien varrella mielensä pahoittanut.

Mielensäpahoittaja pahoittaa mielensä kun pojan joulupöydässä on kinkun sijasta kalkkunaa, kun joku on varastanut katiskan, kun miniältä tulee ystävänpäiväkortti, kun poliitikot eivät saa sanaa suustaan eduskunnassa mutta telkkarin viihdeohjelmassa pölöttävät jatkuvasti.

Mielensäpahoittaja on loistava hyvän mielen kirja. Minä harvemmin nauran ääneen lukiessani, mutta tätä lukiessani tirskahtelin useasti. Kyrö on jotenkin tavoittanut vanhan ukon ajatusmaailman ja murjotuksen niin loistavalla tavalla, että ei voi muuta kuin ihailla taitavaa kirjailijaa. Asiat joista ukkeli pahoittaa mielensä on ihan arkisia juttuja, mutta tarkemmin ajateltuna -voihan mielensä pahoittaa lähes mistä tahansa. Olisin lukenut näitä lyhyitä novelleja vielä paljon lisääkin, eli ainoa miinus siitä, että kirja on niin ohut. Lyhyestä virsi kaunis -suosittelen ihan kaikille jotka eivät ole tätä vielä lukeneet!

"Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun Kolehmainen niin mielensä pahoitti. Ollaan oltu viisikymmentä vuotta naapureina enkä ole koskaan oppinut Kolehmaisesta tykkäämään. Nyt sen mielestä meidän välisessä metsässä vaanii keltainen vaara, nimittäin thaimaalaiset marjanpoimijat. Kyllä ei ole Kolehmainen koskaan poiminut metsästä yhtään marjaa. Ei se ylipäätään tee metsällä mitään muuta kuin myy sitä kerran kymmenessä vuodessa, ja ostaa isomman auton. Puolukoita Kolehmainen ei edes pidä marjoina. Sienistä se tuntee kärpässienen ja kaupan herkkusienitölkit. Tommosille miehille täytyy kertoa mikä on marja ja mitä sen poimiminen on:(...)

Ps. laitoin seuraintalon ilmoitustaululle lapun. Tarjoan kymmenelle thaimaalaiselle majapaikan, ja ostan kaiken mitä ne saavat Kolehmaisen mailta kerättyä. Keitän niistä hilloa ja myyn Kolehmaiselle ruotsalaisena muka-hienona luomumarmelaatina. Kyllä ei ukko koskaan tiedä maksaneensa omistaan, kyllä yksi tietää ja saa sisässään nauraa. " (Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja, 2010)

★★★★★

7 kommenttia:

 1. Toivon saavani tuon kirjan jossain vaiheessa kirjastosta - Hesarin kolumneista ym. olen huomannut, että Kyrön teksti on ihan huippua! :D

  VastaaPoista
 2. Minä ostin tämän äänikirjana äitiysloman alussa ajankuluksi... en vaan ole vieläkään saanut edes aloitettua kuuntelua ja poikakin on jo yli 3kk. Pitäisi varmaan ryhdistäytyä - on varmaan kuunneltunakin kiva.

  VastaaPoista
 3. Minäkin luin tämän kirjan varsin sukkelaan - ihana! Muistuttaa suurta idoliani Hotakaista, kumpikin saa nauramaan yhdellä sivulla ja seuraavalla itkemään. Itselläni siis tuossa lopussa silmät kyllä vettyivät. Ja Erqoulle vinkiksi, että oli kiva lukea senkin vuoksi, että pakinat ovat lyhyitä ja sopivat just prikulleen kahden vaipanvaihdon väliin, jos ei yhteen menoon ehdi lukea :)

  VastaaPoista
 4. Minusta tämä otli hirveän hauska, mutta loppua kohden myös surullinen, varsinkin ne kohdat joissa vaimosta puhuttiin. Ei ole vanheneminen herkkua..

  Mutta ihana kirja!

  VastaaPoista
 5. Tämä kirja on kyllä pakko saada, tästä on niin paljon kirjoitettu ja puhuttu ja se vaikuttaa erittäin kuktkuttavalta.

  En siis ole lukenut vielä, mutta aion metsästää sen käsiini suomilomalla!

  VastaaPoista
 6. Tämä on jo liian pitkään kiinnostanut, mutta ei ole sattunut eteeni kirjastossa. Varaustouhuun kun en kovin mielelläni lähde (Arto Lapin uusin runokirja oli poikkeus, joka vahvistaa säännön). Kirjakaupassakin olen tätä pariin otteeseen kuolannut, mutta kun ne hinnat on aina niin suolaisia. Vertaa.fi sanoo, että nettikaupoissakin halvin hinta on 18,90€.

  Voi kunpa Mielensäpahoittaja tupsahtaisi jostain vain syliini!

  VastaaPoista
 7. Maria, toivottavasti ehsit lukea tämän jossain vaiheessa. Ehdottomasti lukemisen arvoinen!:)

  Eriqou, varmasti toimii kuunneltuna myös loistavasti. Radiossahan Antti Litja on kai tätä jo lukenut ja äänikirjassakin sama mies taitaa olla lukijana. Varmasti loistava!:)

  Vera A., minä en ole lukenut yhtään Hotakaista, täytyisi ehkä jos vertaat Kyröä tässä häneen. Kiitos vinkistä;)

  Norkku, ihan totta. Loppu jossa vaimo oli enemmän mukana oli myös surullinen. Ja vuodeosastopakina jotenkin tragikoominen, kauheaa mutta aika totta:D

  Elegia, suosittelen lämpimästi! Hirveän suosittu kirja on, kirjaston jonot ainakin täällä tosi pitkät mutta tällainen kirjahan olisi kiva omistaakin. Voisi aina palata kun kaipaa pientä naurua ja piristystä:)

  Janninna, minä jouduin varaamaan kirjastosta ja maksamaan sen euron siitä, koska muuten en olisi saanut sitä ikinä. Kirjakaupan hintoja minäkin kuolailin, ja totesin että liian kalliita opiskelijabudjetille;) Toivottavasti kirja osuu jossain eteesi!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.