torstai 17. marraskuuta 2011

Naapurit / Inna Patrakova


Naapurit / Inna Patrakova

Venäjänkielinen alkuteos: Sosedi
Suomentaja: Eero Balk
Helsinki-kirjat, 2011. 190 sivua.
Kannen suunnittelu: Laura Noponen
Mistä minulle? Pyydetty arvostelukpl kustantajalta

Inna Patrakovan toinen romaani Naapurit pureutuu suomalaisten ja venäläisten välisiin eroihin hauskalla otteella. Antti ja Leena Leppänen viettävät kesälomaa mökillään Saimaan rannalla. Mökki on hiljainen ja rauhallinen kunnes heidän uudet mökkinaapurinsa saapuvat paikalle. Antin ja Leenan hämmästykseksi uudet naapurit ovat venäläinen pariskunta, keski-ikäinen Nikolai sekä tämän tuore, parikymppinen vaimo Lena. Lenalla on lisäksi mukanaan oma pieni vauvansa, minipossu nimeltä Boris, joka sekoittaa mökkinaapurien suhteita omilla puuhillaan.

Naapureilta puuttuu yhteinen kieli, joten kun ongelmia esimerkiksi roskien lajittelun kanssa ilmenee, täytyy ottaa muut keinot käyttöön. Avuksi kutsutaan välillä jopa Leppästen nuori tytär Kira joka vanhempiensa kiusaksi opiskelee venäjän kieltä Helsingissä. Naapurusten suhde muuttuukin lopulta kovasti kun Kira päättää matkustaa Venäjälle ystävättärensä kanssa...

Inna Patrakova kirjoittaa hauskasti ja pureutuu venäläisten ja suomalaisten välisiin suhteisiin huumorilla. Kirjan parasta antia olikin minusta "stereotyyppiset" kuvat sekä suomalaisista että venäläisistä, kirjassa kumpikin kulttuuri sisältää yhtä paljon outoja piirteitä ja kummallekin nauretaan yhtä paljon. Minua häiritsi hieman tapahtumissa sattuva hyppäys kohdassa, jossa kirjan koko juoni ikään kuin kääntyy päälaelleen. Leppästen tytär Kira mainitaan sivulauseessa kirjan alussa, mutta yhtäkkiä tytöllä onkin varsin iso rooli tapahtumien kulussa. Se oli odottamatonta, mutta jotenkin hieman päälleliimattu juttu.

Kirjan aihe on mielestäni ehdottoman tärkeä ja koska kirjailija itse on Venäjällä syntynyt, mutta nykyisin Suomessa asuva, uskon että hän tietää mistä kirjoittaa. Kaiken kaikkiaan kirja jää kuitenkin hieman pinnalliseksi eikä koskettanut minua sillä tavalla kuin jotkut kirjat tekevät. Välipalakirjaksi kuitenkin todella hauska piristys.


★★★

Myös anni.M ja Susa ovat lukeneet tämän kirjan.

6 kommenttia:

 1. Sain just kirjastosta viestin että tämä on noudettavissa, palailen astialle luettuani...

  VastaaPoista
 2. Norkku, kivaa! Odottelen mielipidettäsi tästä:)

  VastaaPoista
 3. Tämä olisi hauska lukea osin siksi, että synnyinkaupungissani (pieni itäsuomalainen paikkakunta) asuu aika paljon venäläisiä ja olisi jotenkin hauska nähdä, kuinka venäläissyntyinen kirjailija kuvailee naapuruussuhteita.

  VastaaPoista
 4. Katja, tämä olisi varmasti mielenkiintoinen kirja sinulle jos tuontapaisia omia kokemuksia on! :)

  VastaaPoista
 5. Ai nyt on tullut uusi kirja, mulla on se edellinenkin vielä lukematta.

  VastaaPoista
 6. Velma, minäkään en ole edellistä lukenut mutta tämä toimii kuitenkin hyvin :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.