maanantai 25. kesäkuuta 2012

Kun suljen silmäni / S.J WatsonKun suljen silmäni / S.J Watson

Bazar, 2012. 385 sivua.
Alkuteos: Before I Go to Sleep, 2011
Suomentaja: Laura Beck
Kannen suunnittelu: Satu Kontinen
Mistä minulle? kirjastosta lainaamalla

Kun suljen silmäni on brittiläisen S.J Watsonin esikoiskirja ja niittänyt mainetta jo ulkomaisissa kirjablogeissa. Viime aikoina kirjasta on kirjoitettu jo ihan kotimaisissakin blogeissa ja kiinnostuinkin tästä lopulta luettuani Karoliinan ja Susan arviot kirjasta. Muistisairaus oli todella kiinnostava lähtökohta kirjan tapahtumille!

Christine Lucas koki parikymppisenä onnettomuuden, jonka seurauksena hän kärsii anterogradisesta amnesiasta. Hän ei muista aikuisiästään mitään ja kaikki edellisen päivän tapahtumat pyyhkiytyvät hänen mielestään hänen nukkuessaan. Joka aamu Christine herää vieraan miehen vierestä, miehen joka kärsivällisesti päivittäin kertoo olevansa Ben, Christinen aviomies. Ben kertoo Christinelle kärsivällisesti joka aamu, mitä tälle on tapahtunut ja miksi peilistä katsookin lähes viisikymppinen vanhentunut nainen sen parikymppisen naisen sijaan, joka Christine luulee olevansa.

Christinen tapauksesta on kiinnostunut myös tohtori Nash jota nainen tapaa joka viikko salassa Beniltä. Tohtori Nash kehottaa Christineä kirjoittamaan päiväkirjaa päivittäin, ja aina aamuisin Nash soittaa Christinelle ja muistuttaa, missä hän piilottaa päiväkirjaansa. Niinpä Christine joka aamu lukee päiväkirjaansa, ja huomaa pikkuhiljaa muistavansa enemmän ja enemmän. Päiväkirjansa avulla Christine huomaa pian, että Benin kertomat tapahtumat eivät aina oikein täsmää hänen päiväkirjansa kanssa. Niinpä Christine päättää ottaa selville, mitä hänelle oikeasti on tapahtunut ja kuka hän oikeasti on. Matkan aikana Christinelle selviää kipeitä asioita menneisyydestä, ja hän alkaa epäillä haluaako todella edes muistaa kaikkea. Onko totuus liian vaikeaa, haluaako hän kuitenkin jatkaa elämäänsä tietämättä kaikkea?

Watson kertoo muistisairaan henkilön elämästä todella taitavasti ja uskottavasti. Pidin kirjan trillerimäisestä jännityksestä, ja vaikka harvoin kohtaan kirjaa, joka valvottaa minua pitkään yöhön pitäen minut täysin otteessaan, tämä oli totisesti sellainen kirja. En olisi malttanut laskea tätä käsistäni, ennen kuin minulle selvisi Christinen tarina. Vaikka Christinen elämä on pitkälti toistoa eilisestä, ei Watson onneksi toista tarinaa lukijalle liikaa. Kirjan loppuratkaisukin on minusta varsin onnistunut, vaikka ei ehkä kuitenkaan ihan täysi yllätys. Jännite säilyy kuitenkin loppuun saakka, ja minua harmitti tajuttomasti, että en ehtinyt lukea kirjan 30:a viimeistä sivua ennen työpäivää. Työpäivän aikana ehdin jo keksiä monta vaihtoehtoista loppua kirjalle, kun mietin miten se oikeasti päättyy ;).

Kun suljen silmäni on tämän vuoden luetuista varmasti yksi mieleenpainuvimpia. Se on taitava esikoisromaani, aiheeltaan mielenkiintoinen ja mukaansatempaava. Minä nautin tästä suuresti ja odotan innolla kirjaan perustuvaa elokuvaa jonka pääosassa nähdään kuulemma Nicole Kidman.


★★★★+

Ikkunat auki Eurooppaan: Iso-Britannia

Blogini saattaa olla varsin hiljainen viikon ajan, sillä lähden tänään kohti Helsinkiä ja yleisurheilun EM-kisoja joissa toimin vapaaehtoistyöntekijänä. Näin ollen lukuaika tulee olemaan vähissä, mutta viikon aikana aion kuitenkin julkaista ainakin katsauksen siihen, mitä kevään uutuuskirjoista tulinkaan lukeneeksi. Ehkäpä saan aikaiseksi myös muutaman kirjankansirunon. Oikein mukavaa viikkoa kaikille! :)

19 kommenttia:

 1. Moi! Mulla on huomenna tiedossa vajaan kymmenen tunnin junamatka, ja ajattelin, voisitko kertoa joitakin omia suosikkikirjojasi? Ajattelin sinulta saattavan löytyä joku mielenkiintoinen kirja jota en ole vielä kahlannut läpi. :)
  -lotta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Oi, kiva kun kysyt :). Viime aikaisia suosikkeja mitä tulee mieleen on harukia Murakamin Norwegian Wood. Sen lukisi ehkäpä kymmenessä tunnissa vaikka se on aika paksu kirja. Sitten olen myös kovasti ihastunut Carol Shieldsiin, häneltä suosittelen Rakkauden aikakirjaa. Jos oikein paksun ja loistavan kirjan haluat junamatkallasi aloitella, suosittelen Julie Orringerin Näkymätöntä siltaa. Se oli viime vuoden suosikkini, mutta sitä ei taida kyllä ihan kymmenessä tunnissa lukea loppuun.

   Sue Monk Kiddin Mehiläisten salaisuudet on yksi kaikkien aikojen lempparikirjojani kuten myös kesään sopiva Batesin Oi ihana toukokuu. Mitäs vielä... Viime kesän suosikkeja oli myös Nichollsin Sinä päivänä jos et ole sitä vielä lukenut ja Märta Tikkasen ihana Emma ja Uno -Rakkautta tottakai.

   Toivottavasti sait näistä joitain vinkkejä ja löydät ihanan kirjan jolla junamatka sujuu leppoisasti!:)

   Poista
  2. Kiitos paljon, eiköhän joku näistä kirjastossa tartu mukaan!! :)
   -lotta

   Poista
 2. Onpas kiinnostavan oloinen. Minulla on häpeäkseni maailmanvalloituksessa Brittein saaret valloittamatta, joten tämä sopisi siihenkin. :)

  VastaaPoista
 3. Minuunkin tämä kirja kolahti eli pidin kovasti. Tosiaan kiehtovan erilainen kirja. Luin sen reilut puoli vuotta sitten englanniksi, kun se ilmestyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, luit tämän englanniksi! Minunkin pitäisi ehdottomasti ryhdistäytyä englanniksi lukemisen kanssa...

   Poista
 4. Kiintoisaa! Laitan nimen muistiin :)

  VastaaPoista
 5. Ennen kuin ehdin lukea viimeistä kappalettasi, tuli mieleen että juonesta varmaan kehitellään edes jossain päin maailmaa elokuva... :D Tässäpä varmaan taas yksi niistä monista tapauksista, joissa kirja kannattaisi saada luetuksi ennen leffaa!

  Aika...hmm, psykedeelinen kansi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelin ihan samaa kirjaa lukiessani. Ja aivan varmasti kannattaa lukea kirja ennen elokuvan katsomista, muute kyllä kirja taitaa jäädä vaisummaksi kokemukseksi. Kansi on minusta kirjaan varsin osuva!;)

   Poista
 6. Vautsi! Pistän ehdottomasti korvan taakse :)

  T. Annisi

  VastaaPoista
 7. Odotan tätä kirjaa kirjastosta, ja odotukset sen suhteen ovat korkealla. :) Sinun arviosi lisäsi kiinnostustani entisestään!!

  Huomaan muuten sinun lukevan Sinuhea! Vau! Se on minunkin tämänvuotisella tbr-listallani, en ole vain vielä(kään) uskaltanut aloittaa... Kääk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, toivottavasti tykkäät tästä! :)

   Sinuhea olen lukenut jo jonkun aikaa, parin viikon sisällä lupaan lukea sen loppuun ;). Tsemppiä urakkaasi :).

   Poista
 8. Tämä oli kyllä todella hyvä kirja, ja jännitys piti loppuun asti!

  VastaaPoista
 9. Aivan mahtava kirja! Vuoden tähän asti paras jännäri, ellei sitten oteta lukuun Sokkoleikkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmä tulee kyllä ehdottomasti olemaan korkealla vuoden parhaita jännäreitä valittaessa ;).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.