perjantai 18. tammikuuta 2013

Onnen koukkuja / Grégoire Delacourt


Onnen koukkuja / Grégoire Delacourt

WSOY 2013, 164 sivua.
Alkuteos: La liste des mes envies, 2012.
Suomentanut: Leena Leinonen
Kannen suunnittelu: Marianna Corrénte
Mistä minulle? saatu ennakkokappale kustantajalta
Kirja ilmestyy helmikuussa.


Sain Grégoire Delacourtin romaanin Onnen koukkuja lukukappaleena kustantajalta. En ollut ennen kuullutkaan tästä kirjailijasta tai kirjasta, joten tartuin tähän ilman minkäänlaisia odotuksia. Pian huomasin tarinan vievän mennessään, ja huomasin taas kerran, kuinka paljon pidän ranskalaisesta kirjallisuudesta!

Keski-ikäinen Jocelyne työskentelee käsityöliikkeessä ja kirjoittaa käsityöaiheista blogia. Hän on naimisissa Jocelynin kanssa ja heillä on kaksi jo lähes aikuista lasta. Arki rullaa varsin hyvin, vaikka toki Jo aina välillä miettii mitä muuta voisi elämällään tehdä. Sisimmässään hän ei kuitenkaan halua, tai ainakaan uskalla toivoa, muutosta. Mitä tapahtuukaan kun Jo eräänä päivänä ymmärtää voittaneensa lotossa 18 miljoonaa euroa?
Jon elämä muuttuu, mutta ei ehkä aivan odotetulla tavalla. Hän saa huomata, että edes rakkaimpiinsa ei voi aina luottaa.

Onnen koukkuja alkaa varsin kevyesti ja kepeästi, mutta pian Jo kertoo yhtäkkiä kuolleesta äidistään sekä hoitokodissa asuvasta isästään, joka elää kuuden minuutin pätkissä. Jo muistelee kuollutta vauvaansa ja miettii onnea ja elämän tarkoitusta. Kepeys vaihtuu suruun, todellisuuteen, arkeen.

Onnen koukkuja on ihanan ranskalainen kirja. Olen aiemminkin kertonut, kuinka paljon pidän ranskalaisista elokuvista, ja monesta ranskalaisesta kirjastakin. Onnen koukkujen takakannessa kirjaa verrataan Siilin eleganssiin. Minä pidin tästä paljon enemmän kuin Siilin eleganssista, joka jostain syystä ei aivan iskenyt. Mutta Onnen koukkuja on hauska, piristävä, raikas ja suloinen. Lähes täydellinen välipalakirja, mieleenpainuva tarinaltaan ja täynnä kiinnostavia, taidolla kuvailtuja henkilöitä. Kirjan päähenkilö, Jo, tuo mieleeni Krokotiilin keltaiset silmät -kirjan päähenkilön. Jo on pohdiskeleva, arkeensa ja elämäänsä juurtunut keski-ikäinen nainen joka paikoittain tuntuu haaveilevan paremmasta, mutta ei lopulta aivan uskalla ottaa askelta kohti toisenlaista elämää. Hänen käsityöaiheinen kauppansa ja käsityöbloginsa lisää naisen hurmaavuutta, minusta hänen työnsä sopi hänelle aivan täydellisesti.

Onnen koukkuja on vetävä kirja juonensa lisäksi myös kieleltään. Jotain kovin ranskalaista oli koko kirjassa, sen tunnelmassa, henkilöissä ja tapahtumissa. En edelleenkään osaa tarkemmin kuvailla, mikä sen ranskalaisen tunnelman luo, mutta minä pidän siitä. Uskon, että tämä kirja sopisi hyvin myös elokuvaksi, näen jo monta kohtausta silmieni edessä ja lukiessani näin pienen lankakaupan yksityiskohtaisesti sisustusta myöten.

Onnen koukkuja herätti minussa lukijana myös paljon ajatuksia. Miten minä olisin toiminut Jon tilanteessa, kuinka suuri halu minulla on muuttaa omaa arkeani? Jos lopulta haluaisin muuttaa paljon omassa elämässäni, uskaltaisinko ottaa sen suuren askeleen?

Pidin tässä kirjassa lähes kaikesta, mutta Jon mies, Jocelyn, ei oikein iskenyt minuun henkilönä. Henkilökuvauksessa ei ollut mitään vikaa, mutta mies oli luotaansatyöntävä ja vastenmielinen, ja oikeastaan toivoin heti kirjan alusta, että Jo löytäisi paremman miehen :D. Kokonaisuutena Onnen koukkuja oli silti raikas, ihanan ranskalainen ja varsin mieleenpainuva lukuelämys. Jään innolla odottamaan Delacourtin tulevia kirjoja.

★+

16 kommenttia:

 1. Kiva, että pidit noin paljon! Minäkin aion lukea kirjan nyt koko ajan valoisammaksi muuttuvan talven mittaan. En tiedä miksi, mutta ranskalainen fiksu kepeys sopii hyvin siihen, että päivänvalo lisääntyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Kesäkirjaksikin tämä olisi täydellinen :).

   Poista
 2. Ihanaa, että sinäkin pidit tästä :) Vuosi on lähtenyt hyvin käyntiin, kun heti toinen lukemani kirja oli näin helmi!

  Olen samaa mieltä Jocelynistä. Puistattava mies!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hieno alkuvuosi. Todella ihana pieni kirja :).

   Poista
 3. Minulla on kirja kesken, en ihan alussa päässyt tunnelmaan mukaan, joten siirsin lukemisen toiselle illalle, koska huomasin jo goodreadsista, että tästä oli useampi bloggaaja pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti lopulta pidät tästä :). Sopivan kepeä ainakin minulle juuri tähän hetkeen :).

   Poista
 4. Ihanaa että pidit noin paljon! Minäkin olen koukussa ranskalaisiin leffoihin ja kirjoihin, joten odotan innolla tämänkin lukemista :)

  VastaaPoista
 5. Sain tänä aamuna luetuksi loppuun ja tulin heti lukemaan sinun postauksesi, mitä en halunnut tehdä ennen kuin olin itse lukenut koko kirjan. Siitä tulisi kiinnostava leffa: olet oikeassa ! Pidin erittäin paljon ja minulla oli luonnollisesti omat ajatukset lukiessa. Hauska päästä lukemaan sinun ajatuksiasi :)

  VastaaPoista
 6. On totta, että elokuvana tämä toimisi ehkäpä kirjaa paremmin!

  Minä en aivan täysillä viehättynyt, mutta viihdyin kirjan parissa kuitenkin aivan kelvollisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tästäkin jossain vaiheessa elokuva saada. Jos se on sellainen ihana ranskalainen, olen varma että se toimii ;).

   Poista
 7. Minulle tuli tänään divaanilehti, jossa oli tästä kirjasta mainos. Mainoslauseessa oli käytetty pätkää arviostasi, olitko tietoinen? Lehteen oli painettu kyllä väärin blogiosoitteesi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! En todellakaan ollut tietoinen tällaisesta, kiitos kun kävit vinkkaamassa :). Täytyy ehkäpä käydä kaupassa kurkkaamassa Divaanilehti ;).

   (harmi jos osoite on väärin, luulisi että sellaiset asiat tarkistetaan...)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.