lauantai 19. lokakuuta 2013

Takiainen / Daniel Glattauer


Takiainen / Daniel Glattauer

Atena, 2013. 268 sivua.
Alkuteos: Ewig Dein, 2012.
Suomentanut: Raija Nylander
Kannen suunnittelu: Ville Lähteenmäki
Mistä minulle? pyydetty arvostelukpl kustantajalta

Heippa pitkästä aikaa! Tämä syksy on viimeinen opiskelusyksyni, ja siksi erittäin kiireinen. Olen kyllä ehtinyt lukemaan muutamia kaunokirjoja, mutta niistä kirjoittaminen tänne blogiin asti ei ole mahtunut aikatauluuni. Tänään otin kuitenkin vapaaillan opiskelutöistä ja päätin aktivoitua taas täälläkin. Alkuun muutama sananen Daniel Glattauerin tänä syksynä suomennetusta romaanista Takiainen. Luin tämän jo pari viikkoa sitten, mutta päällimmäiset fiilikset kirjasta jäivät silti mieleeni.

Judith on neljääkymmentä lähestyvä lamppukauppias jonka elämä saa täysin uuden suunnan hänen törmätessä ruokakaupassa Hannekseen. Hannes ostaa ison kasan banaaneja ja astuu kaupassa Judithin kantapäille. Tästä tapaamisesta alkaa heidän suhteensa, joka alussa on ihanan ällöromanttinen. Hannes ja Judith ovat erottamattomat ja etenkin Hannes ei halua olla sekuntiakaan naisestaan erossa. Pian Judith alkaa kuitenkin huomaamaan, että hänen ja Hanneksen suhde ei ehkä olekaan ihan sitä mitä hän oli toivonut ja halunnut. Judithin elämä muuttuu painajaiseksi kun Hannes tarkertuu häneen takiaisen tavoin. Mutta onko Judith itsekin riippuvainen Hanneksesta. Kuka lopulta takertuu ja kehen?

Takiainen lähtee kevyesti liikkeelle, ja kirja imaisee varsin hyvin mukaansa. Henkilökuvaus on varsin tarkkaa ja psykologisesti kiinnostavaa, mutta aika nopeasti huomasin henkilöiden alkavan ärsyttää minua. Päähenkilö Judithissa oli paljon ärsyttäviä piirteitä, ja aloin epäillä hänen mielenterveyttään jo paljon aikaisemmin kuin hän itse ;). Hannes oli myös luku sinänsä, heti alussa hänen överi takertumisensa Judithiin ärsytti ja sai aika nopeasti jo pelottaviakin piirteitä.

Takiainen herätti siis tunteita, valitettavasti vaan suurimmilta osin negatiivisia. Henkilöiden lisäksi tarinan varsin hidas eteneminen ärsytti. Loppua kohden tuli kuitenkin yksi kiinnostava juonenkäänne, josta annan paljon plussaa! Se teki kirjasta kokonaisuutena paljon kiinnostavamman. Koin myös erilaiset (mielenterveys)ongelmat varsin todentuntuisesti ja kiinnostavasti kuvailluiksi ja Hanneksen tekojen kautta kirja sai välillä jopa trillerimäisiä piirteitä. Loppuratkaisu palauttikin tarinan sitten takaisin enemmän sinne viihdetasolle, mutta se ei ollut millään tavalla huono asia, viihdyttävänä välipalanahan minä tätä aloinkin lukemaan.

Kokonaisuutena Takiainen oli ihan kiva välipalakirja, ja se piti otteessaan varsin hyvin. Ärsyynnyin moneen asiaan kirjaa lukiessani, mutta se ei kuitenkaan aina ole huono merkki. Kirja ja sen henkilöt ja tapahtumat herättivät tunteita, ja siksikin tämä kirja on jäänyt aika hyvin mieleen vaikka lukemisesta on jo pitkä aika.Yritän palailla blogin pariin vielä toisen kirja kanssa huomenna tai viimeistään maanantaina, ennen kuin uusi, kiireinen opiskeluviikko taas alkaa. Viimeistään joulukuussa blogikin palaa taas normaaliin aikatauluun ja päivitystahtiin! :)

8 kommenttia:

 1. Kiva, että ehdit vähän kiireiden keskeltä bloggailemaankin! Tämä uutukainen on mennyt minulta ihan ohi, mutta no eipä ole ainoa. Ja toivottavasti pidät Satakielestä, minusta se oli aikas hyvä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satakieli vaikuttaa ainakin näin alussa aika hyvältä ;). Onneksi kiireet helpottaa pikkuhiljaa, ehtii taas tehdä muutakin kivaa kuin opiskella ;).

   Poista
 2. Heippa! Ajaittelin kysyä että oliskos sinulla mitään kirjaa suositeltavana 14 vuotiaalle tytölle? Olen ajaitellut lukevani Ennen kuin kuolen kirjan mutta olen alkanut epäröimään että sopiiko se minulle kun olen aika arka ja herkkä ihminen. Oliskos mitään suosituksia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Ihana kysymys :). Ennen kuin kuolen on hieno kirja, joka ehdottomasti kannattaa lukea. Toki se on myös rankka, mutta teini-ikäisen tytön näkökulmasta hienosti kirjoitettu, joten uskon että kirjalla olisi sinulle paljon annettavaa! Voithan aloittaa, ja jättää kirjan kesken jos se tuntuu liian rankalta. Se on kuitenkin kirjoitettu sillä tavalla, että sopii minusta myös nuoremmillekin lukijoille :).

   Toisia ehdotuksi mitä mieleeni tulee nyt, on esim. Lisa Seen kirjat. Pidin kovasti Shanghain tytöistä, ja nyt lukemani Pionin rakkaus vaikuttaa myös hyvältä jos kiinalainen kulttuuri ja hieman historiakin kiinnostaa.

   Lisäksi suosittelen ehdottomasti että kaikki lukevat jossain vaiheessa Saint-Exuperyn Pikku Prinssi-sadun, se on ihana ;).

   Jos nämä vinkit eivät auta sinua, kerrothan minkälaisista kirjoista tykkäät, tai mitä kirjalta toivot niin voin ehkä auttaa sinua paremmin! Ja tule kertomaan mitä tykkäsit kirjasta, jonka luet! :)

   Kivoja lukuhetkiä!

   Poista
  2. Kiitän rohkaisevasta vastauksesta. Taidankin heti lampsia kirjastoon ja lainata tuon ennen kuin kuolen. Voisin vilkaista myös muita vinkkaamistasi kirjoista!

   Poista
  3. Kiva! Tuuthan sitten kertomaan mitä mieltä olet kirjasta :).

   Poista
  4. Tällähetkellä mennään s130. Oon tähän mennessä tykännyt kovasti!:)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.