maanantai 27. huhtikuuta 2015

Suuri lammasseikkailu / Haruki Murakami


Suuri lammasseikkailu / Haruki Murakami

Tammen keltainen kirjasto, 1993. 350 sivua.
Alkuteos: Hitsuji o meguru boken, 1982
Suomentanut englanninnoksesta: Leena Tamminen
Kannen suunnittelu: Mistral
Mistä minulle? kirjastolaina

Haruki Murakami, japanilainen suosikkikirjailija. Minä rakastuin Norwegian woodiin, inspiroiduin Mistä puhun kun puhun juoksemisesta-kirjasta ja tykästyin Sputnik-rakastettuni-kirjaan kun luimme sen lukupiirissä. Kirjastosta otin viimeksi mukaani Suuren lammasseikkailun, kun en ole Murakamia pitkään aikaan lukenut.

Suuri lammasseikkailu on erikoinen kirja. Se jää lukemisen jälkeen hyvin mieleen tarinansa ja  maagisten piirteidensä vuoksi, kuten Murakamin kirjat muutenkin. Tässä kirjassa päähenkilö on eräs ihan tavallinen 30-vuotias tokiolaismies. Hän on fiksu, mutta kokee elämänsä varsin tylsäksi. Elämää piristämään saapuu yhtäkkiä nuori nainen, jolla on maailman upeimmat korvat. Nainen osaa ennustaa, että mies joutuu pian tekemisiin lampaan kanssa.

Ja näin myös käy, tietenkin. Mies löytää itsensä kohta keskeltä suurta seikkailua, jonka pääosassa on lammas, jonka selässä on tähtikuvio. Mies lähtee etsimään lammasta, ja löytää matkalta paljon kummallisuuksia. Onko lammas edes olemassa lampaan muodossa, vai asuuko se vain omanlaisensa mafiajärjestön laatineessa miehessä?

Suuri lammasseikkailu on jotenkin hengästyttävä kirja. Tarina vie mukanaan, vaikka siinä aika nopeasti huomaakin maagisia ja outoja piirteitä, joita yleensä karsastan. Kirjan alku oli vetävä ja kiinnostava. Kieli oli murakamimaista, ja kyllä tarinastakin nopeasti huomasi murakamimaisia piirteitä. Kun lampaat astuivat kehiin tarinaan tuli lisää vauhtia. Kirjan keskivaihekin oli vielä kiinnostava ja otteessaan pitävä mutta viimeinen kolmannes olikin sitten jo varsin erikoinen ja outo. En voi sanoa pitäneeni kirjan lopusta ja lammasseikkailun päätöksestä, sillä en lopulta edes tainnut ymmärtää koko lammasseikkailusta yhtään mitään.

Huomasin viihtyväni kirjan parissa loistavasti, vaikka loppu olikin outo. Alussa juoni suorastaan imaisi mukaansa, mutta viimeiset sivut luettuani olin pöllämystynyt. Olinko ymmärtänyt yhtään mitään? Minulla ei ole vieläkään hajuakaan siitä, miten tuo loppu pitäisi tulkita, ja voiko lopun ymmärtää monella eri tavalla...

No, kiinnostava, erilainen ja  mieleenpainuva romaani tämä ainakin oli. Tarina on salaperäinen ja erittäin taitavasti rakennettu pieniä yksityiskohtia myöten. Kaikelle löytyy joku selitys ja tarkoitus, vaikka minä en ehkä ihan kaikkia tavoittanutkaan. Suuri lammasseikkailu oli tavallaan myös hieman pelottava ja jännittävä kaikessa salaperäisyydessään. Mies, jonka sisällä asuu lammas herättää kyllä kieltämättä monenlaisia tunteita...

Suuri lammasseikkailu on mukaansatempaava, jännittävä ja salaperäinen kirja. Lampaat ovat tässä suuressa roolissa, mutta haluan myös mainita Hokkaidon kauniit vuorimaisemat, jotka Murakami kuvailee ihastuttavasti. Mieleenpainuva kirja kaikessa erikoisuudessaan!

Haluaako joku kirjan lukenut keskustella tuosta lopusta? :D

10 kommenttia:

 1. HIh, minäkin aikoinaan bloggasin kirjasta, etten ymmärtänyt yhtään mitään - enkä ymmärrä edelleenkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo loppu oli kyllä erikoinen. Muuten luulen tajunneeni! ;)

   Poista
 2. Etkö ole lukenut vielä Kafka rannalla -kirjaa? Se on oma lempparini. Tätä en ole lukenut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä lukenut Kafkaa! Täytyisi kyllä ehdottomasti :).

   Poista
 3. Mahtavaa, että kirja oli sinulle hyvä lukukokemus. Valitettavasti en osaa keskutella lopusta, koska en siitä -tai kirjasta ylipäänsä- mitään juurikaan muista. Mulle tää oli vaikea, en oikein ymmärtänyt mitään :-D Kafka rannalla, 1Q84 ja Värittömän miehen vaellusvuodet sen sijaan ovat olleet kovasti mieleen - Kafka niistä rakkaimpana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, kiva että en ole ainoa joka ei ole kaikkea tajunnut ;). 1Q84 taitaa olla kesäprojektini, Kafkakin olisi pian luettava :).

   Poista
 4. Tämä odottaa hyllyssä. Sait sen kuulostamaan kiehtovalta. Salaperäistä...

  VastaaPoista
 5. Nyt vasta muistin, että minähän olen lukenut tämän. Harmi, etten yhtään muista miten tarina loppui. Ei jäänyt päähän elämään muiden Murakamin tarinoiden tapaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että minäkin varmaan unohdna tämän aika nopeasti. Silloin heti lukemisen jälkeen olisi ollut kiinnostavaa keskustella tuosta lopusta tarkemmin.

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.