maanantai 13. heinäkuuta 2015

Viimeinen sana / Pärttyli Rinne


Viimeinen sana / Pärttyli Rinne

Noxboox, 2015. 212 sivua
Kannen suunnittelu: Janne Lehtinen
Mistä minulle? kustantajan tarjoama arvostelukpl

Noxboox-kustantamo tarjosi minulle arvostelukappaleena Pärttyli Rinteen romaanin Viimeinen sana. Päätin tarttua tilaisuuteen, sillä koulutragediasta kertova kotimainen romaani vaikutti erittäin kiinnostavalta.

Franz ja Kolehmainen ovat lukiolaisia, ystäviä sillä tavalla kuin nuoret miehet ovat. He käyvät yhdessä ampumaradalla harjoittelemassa ampumista. Franzia kiinnostaa filosofia, ja hän onkin luvannut kaikille tulevansa kuuluisaksi filosofiksi, jonka kaikki tuntevat. Franzin filosofiset ajatukset menevätkin välillä ihan yli, eikä filosofia aiheena kiinnosta minua erityisemmin. Valitettavasti. Kirja nimittäin sisältää sitä filosofiaa huomattavasti enemmän kuin asiaa koulutragediasta, jota odotin.

Franzin elämässä tärkeässä roolissa on myös Virpi, ensimmäinen ja ainoa rakkauden kohde. Heidän suhteensa on kuitenkin kaikkea muuta kuin tavallinen ja onnistunut nuorenparin suhde. Kumpikin on persoonina erikoisia ja yhdessä he saavat aikaan aikamoisen sekasopan. Franzin elämää sekoittaa entisestään Helena, filosofianopettaja joka opettaa, että rakkaus on parasta todellisuutta.

En pystynyt oikein samaistumaan yhteenkään kirjan henkilöistä ja etenkin päähenkilö, Franz, aiheutti kyllä sellaisia ärsytyksen väristyksiä minussa ettei tosikaan. Toisaalta pitäisi nuorta poikaa tietysti käydä sääliksi ja sympatisoida; hänen käyttäytymisestään loisti jonkinlainen paha olo ja se, että hän oli jollakin tavalla eksyksissä itsensä kanssa.

En tiedä oliko Viimeinen sana niin suuri pettymys minulle siksi, että odotin selkeästi kirjaa koulutragediasta ja myös sitä, että kirjan kautta saisi kuvan ja jonkinlaisen ymmärryksen kouluampujan sisäisestä maailmasta. Niin ei kuitenkaan käynyt, ja sitä koulutragediaakin tässä kirjassa oli vain ne viimeiset neljä sivua. Pääosassa oli filosofia ja eksynyt teini - jotka tietenkin voidaan liittää koulusurmaajaan, mutta yhtä hyvin filosofiasta kiinnostunut nuori mies, joka on teininä ollut eksyksissä itsensä kanssa voi olla myöhemmin vaikka presidenttinä. En siis koe, että ymmärtäisin tämän kirjan jälkeen koulusurmaajia yhtään paremmin. Tässäkin tapauksessa tuo loppuratkaisu tuli niin puskista, että ellei kirjaa olisi mainostettu koulutragedian kautta, olisin aivan äimän käkenä.

Viimeinen sana ei siis ollut minun kirjani. Filosofia ei kiinnosta minua tarpeeksi, jotta olisin jaksanut lukea tai pysyä kunnolla kärryillä Franzin erikoisissa ajatuksissa. Lopun sanatarkka selostus Franzin filosofian esitelmästä jäi minulla puoliksi lukematta, sillä en ymmärtänyt siitä mitään. Uskon kuitenkin, että tämäkin kirja löytää lukijansa. Filosofiasta kiinnostuneet ja sitä minua paremmin ymmärtävät saavat tästä varmasti paljon enemmän irti.

★★

6 kommenttia:

 1. En ole ikinä kuullutkaan tuollaisesta kustantamosta. Mielenkiintoista löytää jotakin uutta.
  Harmi, jos kirja oli liian filosofinen, olin jotenkin ajatellut, että koulusurmista olisi mielenkiintoista lukea. Mutta minäkään en yleensä oikein tykkää liiasta filosofoinnista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että kyseessä on aika uusi kustantamo. En ole valitettavasti tarkemmin tähän perehtynyt... Filosofia ei oikein ollut juttuni, ja tässä oli sitä niin paljon että jonkinlainen kiinnostus siihen on kyllä hyödyksi ;).

   Poista
 2. "Pääosassa oli filosofia ja eksynyt teini - jotka tietenkin voidaan liittää koulusurmaajaan, mutta yhtä hyvin filosofiasta kiinnostunut nuori mies, joka on teininä ollut eksyksissä itsensä kanssa voi olla myöhemmin vaikka presidenttinä."

  Hyvä huomio! Minäkään en tämän luettuani ymmärrä koulusurmaajan sielunelämää paremmin, mutta muuten kyllä pidin kirjasta. Mutta itse olenkin aina ollut filosofiasta kiinnostunut (en minäkään kyllä kaikkea ymmärtänyt) ja omassa tuttavapiirissä on aikoinaan pyörinyt paljonkin Nietzchen ajatuksista kiinnostuneita nuoria miehiä. Siinä mielessä samastumispintaa kyllä on. Mutta heistä tosiaan tuli kyllä jotain ihan muuta koulusurmaaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että löysit samaistumispintaa tästä! Minulta puuttuu nuo tutut ja filosofia on aina ollut minulle se tylsin kouluaine, jonka tunneista en ymmärtänyt paljon mitään. Eikä oikein kavereistakaan löytynyt niitä innostuneita...

   Poista
 3. Hmm, minullakin on tästä arvostelukappale hyllyssäni odottamassa lukemistä. Epäilyttää nyt, sillä filosofia ei ainakaan ollut koulussa juttuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toiovttavasti saat tästä enemmän irti kuin minä! Innolla odotan mielipidettäsi tästä :).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.