torstai 20. lokakuuta 2011

Ylpeys ja ennakkoluulo / Jane Austen


Ylpeys ja ennakkoluulo / Jane Austen

Alkuteos: Pride and Prejudice, 1813
WSOY, 1996. n. 250 sivua.
Suomentaja: Sirkka-Liisa Norko-Turja
1.suom-kiel-painos 1947
Kannen suunnittelu: M. Hankama
Mistä minulle? löytö kirjamessujen divariosastolta

Aah. Olen rakastunut! Ihastuin herra Darcyyn, inhimilliseen Elizabeth Bennetiin, 1800-luvun fiilikseen, brittiläisiin maisemiin, Jane Austenin kerrontatapaan ja ihan jokaiseen henkilöhahmoon. Olen siis lukenut Jane Austenin klassikkoromaanin Ylpeys ja ennakkoluulo joka kertoo varmasti kaikille tutun tarinan herra Darcysta ja Elizabeth Bennetistä.

Herra Darcy saapuu ystävänsä herra Bingleyn kanssa Bennetien naapuriin. Bingley on ostanut Bennetien naapurikartanon Netherfieldin ja saapuu pian tervehtimään naapureitaan. Mukanaan hänellä on ystävänsä herra Darcy joka on ylpeä ja hieman röyhkeä. Rouva Bennet on varma, että herra Bingley rakastuu yhteen Bennetien viidestä tyttärestä ja pian hän huomaakin vanhimman tyttärensä,kauniin Janen, sekä herra Bennetin välillä syvempiä tunteita.

Herra Darcy jää kuitenkin ystävänsä varjoon, sillä hän ei osoita kiinnostusta ketään muuta kuin itseään kohtaan. Darcy on ylpeä, hiljainen ja murjottaa mielellään juhlien aikanakin yksin jossain kulmassa. Pian kuitenkin Darcyn ajatukset ja huomio suuntautuvat yhteen erityiseen naiseen, nimittäin Bennetien tytöistä toiseksi vanhimpaan, Elizabethiin. Lizzy on yhä sitä mieltä, että Darcy on ylpeä, epäystävällinen ja koppava mutta – niin kuin jo alusta oli selvää –Lizzyn ennakkoluulot muuttuvat ja Darcyn ylpeyskin häviää ja lopulta kaikki päättyy onnellisesti.

Tarina on tietenkin ennalta-arvattava, mutta se ei tee tästä kirjasta missään tapauksessa huonompaa. Jane Austen kirjoittaa hienosti, tapahtumat etenevät sujuvasti ja yllättäviäkin tapahtumia mahtuu mukaan. Austen on myös erittäin taitava kuvailemaan henkilöitä. Oikeastaan kaikki kirjan henkilöt ovat omalla tavallaan tajuttoman mielenkiintoisia. En ehkä pitänyt kaikista yhtä paljon, mutta paljon tunteita he herättivät. Elizabeth Bennet on aivan ihanan inhimillinen, uskottava ja suloinen. Darcy taas omalla tavallaan ihastuttava ja esimerkiksi rouva Bennet ärsyttävyydessään ja dramaattisuudessaan varsin mielenkiintoinen tapaus. Isä Bennet oli minusta myös aivan hurmaava ja vaikka henkilöitä oli paljon, ei oikeastaan kukaan jäänyt etäiseksi. Ihan kuin kaikki henkilöt olisi oppinut tuntemaan.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat 1800-luvun Englantiin, ihanan romanttiselle maaseudulle. Kartanot, vihreät niityt, metsäkävelyt ja hevosreissut sopivat mitä parhaiten tapahtumien keskipisteeksi ja minä jäin vain harmittelemaan, miksi en syntynyt parisataa vuotta aikaisemmin;)

Kuten varmasti on jo selvää, olen täysin myyty tälle kirjalle. Kaikki oli täydellistä, enkä malta odottaa että ehdin lukea seuraavan Austenin. Katsoin kirjan lukemisen rinnalla BBC:n kuusiosaisen minisarjan ”Ylpeys ja ennakkoluulo”  vuodelta 1995 ja se ei kyllä ole lainkaan kirjaa huonompi, vaan minusta kirja ja sarja täydentävät toisiaan hienosti. Colin Firth Darcyna on loistava ja Elizabeth Bennetiä näyttelevä Jennifer Ehle myös. Haluan vielä erikseen mainita Bennetien sukulaisen, herra Collinsin. Hän oli yksi kirjan ärsyttävimpiä henkilöitä mutta tv-sarjassa Collinsia näyttelevä David Bamber tekee aivan loistavan roolin. Hän on tv-sarjassa, jos mahdollista, vielä ärsyttävämpi kuin kirjassa, mutta taitavasti ärsyttävä! Tv-sarjan maisemat ovat ihanat, juuri sellaiset kuin kirjaa lukiessani olin kuvitellutkin. Aivan mahtava viime viikonloppu ja tämän viikon alku siis brittimaisemissa Lizzyn ja herra Darcyn seurassa. Suosittelen ihan kaikille, jotka eivät ole tätä klassikkoa vielä lukeneet ja toivon, että ehdin ihan kohta seuraavan Austenin pariin!

Tällä kirjalla osallistun sekä klassikkohaasteeseen, että tv-sarjan kera myös Lue kirja, katso elokuva-haasteeseen.


★★★★★


Myös Morre , Paula ja Booksy ovat lukeneet tämän.

19 kommenttia:

 1. Mahtavaa, lisä Y&E-faneja!

  Tämä on maailman paras kirja... ja olen BBC-sarjastakin samaa mieltä :-) Collins on hyvä! (Mrs. Bennet menee ehkä aavistuksen överiksi...)

  VastaaPoista
 2. Kyllä tämä Y6E on vaion niin ahmittava herkkupala. :-)

  Minä vain en olisi halunnut elää Elizabethin aikaan - olisin kuollut naisen rooliodotusiin, tai tietysti olisin voinut olla kunnon rebeller noihin aikoihin ;-D...

  Jos haluat, lue mun postaus täällä: http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2011/04/ylpeys-ja-ennakkoluulo.html

  VastaaPoista
 3. Viisi tähteä! Huhhuh, ei uskoisi niiden Austenin teosten perusteella, jotka mä oon lukenu.. :)
  Mun on kyllä kohta pakko lukea toi, eräpäivä lähestyy.. Sitten näkee. :)

  VastaaPoista
 4. Meillä katsotaan juuri tuota BBC:n versiota innokkaasti, vielä kaksi jaksoa jäljellä. Mies lähti vähän epäillen matkaan mutta on nyt tuhissut sohvalle minun kanssani kun olemme päivitelleet tapahtumia. Ja mieskin kehui että onpas se Austen osannut hyvin kirjoittaa.

  Sarjan Collins on aivan kamala, siis sillä hyvällä tavalla, huhhuh.. :D Ja Colin Firth on tietysti ihana joten mikäs tässä katsellessa.. ;)

  VastaaPoista
 5. Minä olen katsonut sarjan ja lukenut kirjan jo niin monesti että alan muistaa vuorosanat ulkoa.. Darcyn ensimmäinen kosinta on ehkä romanttisin mitä olen lukenut / nähnyt.. Colin Firh voi tehdä vaikka kuinka monta hyvää roolia mutta minulle hän tulee aina olemaan mr. Darcy! :)
  Muut Jane Austenin kirjat eivät yllä samalle tasolle, mutta toisaalta se voi myös johtua siitä että luin tämän ensimmäisenä ja muut ovat aikalailla samaa kaavaa..

  VastaaPoista
 6. Mulla on tuo sarja vielä näkemättä, mutta kyllä Darcy vei jalat alta ihan täysin <3
  En käsitä miten niin ärsyttävä tyyppi (sitähän Darcy eittämättä on), voikin olla niin ihana?! Ja miten hitossa Austen onnistui kirjoittamaan Lizzyn ja Darcyn rakastumisen niin uskottavasti tästä kaikesta huolimatta?!

  VastaaPoista
 7. Booksy, kyllä vain! Mrs Bennet ehkä on vähän överi, mutta varsin hauskalla tavalla ;)

  Paula, kiitos linkistä, lisäsin sen tuonne postaukseenkin:) Olisi tosiaan ollut hankala elää Lizzyn aikana mutta rebellinä olisi ollut kiva olla..;D no ei vaan, ihan tyytyväinen olen näinkin;)

  ANNI, kiva että luet kuitenkin tämänkin. Ehkä oot vaan lukenut ne väärät Austenit? tai sitten ei vaan ole sun juttu ;D

  linnea, kiva että mieskin on innostunut tästä! :) Firth on tosiaan ihana joten katsominen on varsin miellyttävää;)

  Réa, minä ukson että Firth on minullekin tämän jälkeen vain Darcy vaikka tekisi minkä roolin ;) Varmasti aion katsoa sarjan pian uudestaankin, niin hyvä se oli:)

  Morre, sanopa se! Pakko olla joku perä siinä että "naiset rakastuvat renttuihin" jo Austenin aikana ;D

  VastaaPoista
 8. Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo on yksi lempikirjoistani. Ja Jane Austen yksi parhaita kirjailijoita. Olen todella suuri fani! :)
  Elokuvaversioitakin olen nähnyt pari ja ihania ovat olleet! :)

  VastaaPoista
 9. Kirjahiiri, minäkin haluan ehdottomasti jossain vaiheessa katsoa elokuvaversion tästä kirjasta:) Varmasti tämä nousee yhdeksi suosikkikirjoistani!:)

  VastaaPoista
 10. Ajattelin jo, että viitsinkö laittaa tänne samanlaista kommenttia kuin kaikki muutkin, mutta kirjoitanpa kuitenkin.

  Ylpeys ja ennakkoluulo on ihana! Olen lukenut sen monta kertaa. Minustakin se on paras Austenin kirjoista.

  VastaaPoista
 11. Aina niin ihana lukea, kun joku löytää Ylpeyden ja ennakkoluulon tai Austenin ylipäätään <3 BBC:n sarja on kyllä huikea, hyvin harvasta filmatisoinnista voi sanoa, että on yhtä hyvä kuin kirja tai jopa parempi, mutta tästä tosiaankin voi!

  VastaaPoista
 12. Margit, kiva että laitoit kommentin ja ihanaa, että melkein kaikki on niin samaa mieltä tästä kirjasta! :)

  Amma, niinpä! Harvoin elokuva / muu filmatisointi on näin loistava ja yhtä hyvä kuin kirja :)

  VastaaPoista
 13. Minua vähän harmittaa, että luin Austenini joskus lukioiässä (muistaakseni, nuorena kuitenkin), ja olen huono lukemaan kirjoja uudelleen. On minulla varmasti joku Austen lukemattakin, mutta silti tuntuu, ettei nyt ole aikaa palata häneen. Rakastin etenkin näitä kuuluisimpia kirjoja, tätä ja Järki ja tunteet -romaania. Tämä BBC: n sarja on mieletön, mutten ole sitäkään katsonut pitkään aikaan. Mielestäni Ang Leen Järki ja tunteet -elokuva on myös hyvä.

  Aiotko osallistua Austen-adventtiin? :)

  VastaaPoista
 14. Karoliina, minä ihmetteln, etten nuorempana lukenut yhtään Austenia... Järki ja tunteet taitaa olla seuraava Austenini, sekä kirjana että elokuvana sillä leffakin löytyy hyllystä.

  Austen-adventista en ole kuullutkaan, mikä se on? :D

  VastaaPoista
 15. Austenin Viisasteleva sydän on ihana! Ihana ihana, minun ehdoton Austen lemppari!

  Ps. Lueppa tästä se zombiversiokin. Ei lainkaan hullumpi ihan oikeasti!

  VastaaPoista
 16. Katri, haluan lukea kaikki Austenit joten toivottavasti ehdin pian lukemaan Viisastelevan sydämenkin:)

  Zombiversio tästä ei ole oikein kiinnostanut minua, mutta ehkä luen sen jossain vaiheessa;)

  VastaaPoista
 17. Oho, unohdin vastata Sanna aikaisemmin, että Austen-adventti on tällainen ulkomailta bongaamani hauska haaste: http://readingfuelledbytea.wordpress.com/2011/09/27/join-me-for-advent-with-austen/

  P.S. Rakastan kirjoja -Sara mietti vähän, jos alkaisi emännöidä tuota Suomessa, mutten tiedä mitä hän on lopulta päättänyt. :)

  VastaaPoista
 18. Kiitos linkistä ja vinkistä Karoliina! Laitanpa haasteen mietintämyssyyn ;)

  VastaaPoista
 19. Eli onko tämä kirja lukemisen arvoinen

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.