tiistai 13. syyskuuta 2011

Kirjeitä kiven alle / Marja Leena Virtanen

Kirjeitä kiven alle / Marja Leena Virtanen. Tammi, 2011. 267 sivua.


"Kun talon valkoinen kammari oli valmis, syntyi Toinen. 
Nimeni annettiin hänelle."

Marja Leena Virtasen toisessa romaanissa Kirjeitä kiven alle puolivuotias sairas ja heikko Marketta kuolee sodan kynnyksellä. Seuraavana päivänä äiti Siviä pesee ja kietoo Marketan lakanaan, perhe pakkaa tavaransa ja lähtee evakkoon. Marketta jää kapalossaan kylmään aittaan, odottamaan että perhe palaa kotiin, että isä palaa sodasta ja rakentaa laudoista arkun jossa hän pääsee oikeaan hautaan.

Marketta seuraa perhettään evakkoon, hän seuraa perheen elämää haamuna. Eräänä päivänä kun perhe on päässyt talvisodan jälkeen takaisin Karjalan-kotiin perheeseen syntyy vauva, Toinen. Toisen  nimeksi annetaan Marketta. Marketta seuraa sisarensa elämää läheltä, pysyy jatkuvasti sisarensa rinnalla. Kun Toinen oppii kirjoittamaan, ryhtyy hän tavaamaan kirjeitä kuolleelle sisarelleen jota ei ole ikinä tavannut. Nämä kirjeet Toinen vie metsään, piilottaa kivien alle jotta kuollut sisar löytäisi ne ja lukisi. 

Toisesta tulee omaperäinen, yksin viihtyvä tyttö. Hän uppoutuu mielikuvitusmaailmaansa, kirjoihin ja omiin ajatuksiinsa. Välit vanhempaan sisareen Riikkaan ovat suhtkoht kunnossa, mutta jokin kuilu on välissä. Syvä kuilu on myös Toisen ja äiti-Siviän välissä. Siviä palvoo kaksospoikiaan ja Kaarlo-miestään, mutta ei osaa olla äiti kahdelle tyttärelleen. Saamme seurata myös Siviän Mar-äidin ajatuksia ja elämää, välillä nykypäivänä mutta paljon myös nuoruudessa, Siviän lapsuudessa.

Kirjan kolmena kertojana toimivat siis kolme sukupolvea - Mar, Siviä sekä Marketta. Kirjassa hypitään hieman ajassa, mutta se tuo vain lisämielenkiintoa ja rikastuttaa kirjan sisältöä. Jokaisesta kertojasta paljastuu yllättäviä asioita ja on mukavaa, ettei kaikkea paljastettu heti.

Marja Leena Virtasen esikoisromaani Aida kosketti ja ihastutti minua aiemmin tänä vuonna, mutta en osaa oikein pukea sanoiksi, kuinka ihastunut ja tykästynyt ja hullaantunut olen tähän Virtasen kakkoskirjaan! Kirja on tyyliltään varsin erilainen kuin Aida, maagista realismia tämä taitaa olla jos luokitella pitää. Heti alusta alkaen mukaansatempaava sisältö ja mielenkiintoiset henkilöt sekä ripaus maagisuutta tekivät kyllä tästä aivan loistavan lukukokemuksen! Lisäksi kieli on tavattoman kaunista ja Karjalan murretta on käytetty aika paljon, mutta todella taidokkaasti. Olisikohan tässä Finlandiaehdokas...?

Kirjeitä kiven alle on myös jollain tavalla erittäin suomalainen teos. Tällä tarkoitan sitä, että tapahtumat asettuvat sota-aikaan, kertovat tästä ajasta uskottavasti ja yhtä uskottavasti kirja kertoo kolmen supisuomalaisen naisen tarinan omassa ajassaan. Vaikka ajassa hyppeleminen ja kertojan jatkuva vaihtuminen voi vaikuttaa hankalalta, minua se ei häirinnyt tässä kirjassa yhtään ja pysyin helposti kirjassa mukana.

Kolmen naisen salaisuudet paljastuvat vähitellen ja kietoutuvat jännittävästi yhteen. Tästä koostuu tämä upea, ehjä kokonaisuus joka imaisi minut täysin mukaansa. Kirjan tunnelma ja tapahtumat tulivat ihon alle ja kirjassa harmitti vain se, että se loppui.


★★★★★


Myös Sara on lukenut tämän kirjan.


Kannen suunnittelu: Mika Kettunen

15 kommenttia:

 1. Sanna, elin luulossa, että vain minä, varttikarjalainen teen tämän kirjan;-)

  Olen nyt aikaa vievän tietokirjan seurassa, joten ehkä sitten seuraavaksi.

  Mahtavat pisteet olet antanut...Maaginen raelismi on se, mistä eniten pidän.

  VastaaPoista
 2. Oi kyllä! <3 Hienosti olit tästä upeasta teoksesta kirjoittanut, olen samaa mieltä ihan kaikesta! Minullekin tämä olisi viiden tähden kirja, jos tähtiä antaisin. :)

  Ihan jännitti lukea arviotasi tästä, jos kuitenkaan et lopulta olisi jostain syystä ihastunutkaan kirjaan, ja kun tämä minulle oli ehkäpä jopa yksi elämäni kirjoista. Mutta ihanaa oli todeta miten samoilla linjoilla ollaan! <3

  Minusta Virtanen olisi tällä jopa Finlandian ansainnut. Pidetään peukkuja! :)

  Kiitos linkityksestä!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa tosiaan kiinnostavalta ja kipeältäkin kirjalta.

  VastaaPoista
 4. Jo Saran arvio sai kiinnostumaan tästä kirjasta ja sinun arviostasi siirrynkin suoraan kirjaston sivuille tekemään varausta. Vaikuttaa laadukkaalta kirjalta!

  VastaaPoista
 5. Leena Lumi, kivaa, että sinäkin teet tämän:) minäkin olen nyt kovin ihastunut maagiseen realismiin ja tämä tosiaan oli täyden kympin kirja;)

  Sara, kiitos♥ Minustakin Virtanen voisi jopa voittaa tällä Finlandian, niin hieno kirja kokonaisuutena tosiaan:)

  Maria, hieno on, suosittelen!:)

  Maija, hienoa, toivottavasti tykkäät tästä!:)

  VastaaPoista
 6. Kiinnostuin kirjasta Tammen uutuusluetteloa selaillessani, ja viimeistään nyt se meni pakko lukea -listalle! :)

  VastaaPoista
 7. Satu, hienoa! Toivottavasti tykkäät;)

  VastaaPoista
 8. Niin kuin tiedät, minäkin rakastin Aidaa, ja varttikarjalaisuudestani ;) huolimatta ihmettelin vähän, mitä tämä tyylinmuutos tarkoittaisi Virtasen kohdalla. Olen nyt puolivälissä ja yritän muilta lukukiireiltä päästä loppuun mahdollisimman pian. Kirjoitan oman kokemukseni auki sitten, nyt on vielä liian aikaista. On joka tapauksessa ihanaa, kun tämä on koskettanut sinua ja Saraa niin syvästi!

  VastaaPoista
 9. Karoliina, minäkin kieltämättä epäilin hieman lukiessani tämän kirjan tyylistä ja verratessani sitä Aidaan.. Odotan kovasti mielipidettäsi, lue nopeasti!;)

  VastaaPoista
 10. Saran ja nyt sinun tekstit saivat minut kiinnostumaan kirjasta. Vaikuttaa sellaiselta, josta pitäisin kovasti. :)

  VastaaPoista
 11. Katja, kiva jos kiinnostuit tästä kirjasta, kannattaa kyllä lukea:)

  VastaaPoista
 12. Sanna, ehkä huomasitkin, että jätin Kleopatran hetkeksi, sillä tuli kirja joka vei heti ensi sanoista. Luin yhtä putkea ja täydellisesti yllätettynä: Paras kotimainen kirja 2011! Ehkä jopa enemmänkin, sillä milloin olen lukenut vastaavaa suomalaista...taisi olla silloin kun luin Sinuhen.

  Nyt en kykene mihinkään, vaan haahuilen. Mutta onneksi teen tuota Kleopatraa. Historia on lempiaiheeni ja saa minut tolkkuihin, vaikka en haluaisi ollenkaan sitä, vaan humaltua ajatuksesta: Marja Leena, minkäs teit♥

  VastaaPoista
 13. Leena, ihanaa, hienoa että tykkäsit tästä! Minulla on sama tilanne nyt tämän loistavan jälkeen....kaikki muu tökkii, kun mikään ei ole yhtä hyvä kuin tämä..Illalla kuitenkin tulossa ranskalaista kirjallisuutta tänne, kunhan saan viimeiset sivut luettua ja ajatukseni tekstiksi:)

  Mukavaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 14. Oi, sinä olet lukenut tämän jo syyskuussa! Hieno kirja! Minua kiinnostaa nyt kovasti myös tuo Aida, joten täytyypä katsastaa sitä kirjastosta.

  VastaaPoista
 15. Joana, Aidan jälkeen odotin tätä kovasi joten luin sen heti kun käsiini sain. Aida on erilainen, mutta myös hyvä. Suosittelen sitä lämpimästi:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.