keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Multiin kätketyt / Simon Beckett

Multiin kätketyt (The Calling of the Grave, 2010) / Simon Beckett. Karisto, 2011. 404 sivua.


Olen viime päivinä lukenut kovasti minulle harvinaista kirjallisuutta. Simon Beckettin juuri suomennettu trilleri/murhamysteeri Multiin kätketyt piti minut parin päivän ajan jännittävästi otteessaan vaikka en yleensä jännärikirjoista innostukaan.

Kuolinsyytutkija David Hunter palaa sumuisille nummille kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Kahdeksan vuotta sitten samasta paikasta löydettiin murhatun ja raiskatun teinitytön ruumis. Tekijäksi paljastui tuolloin psykopaattinen sarjamurhaaja Jerome Monk. Monkin murhaamat kaksostytöt jäivät kuitenkin samoihin aikoihin löytymättä. Nyt, kahdeksan vuotta myöhemmin, Monk on päässyt karkaamaan vankilasta. Vaikuttaa siltä, että hän haluaa kostaa kaikille, jotka kahdeksan vuotta aiemmin olivat osallisia rikostutkimuksiin. Moni David Hunterin tuttavista on vaarassa, ja kun eräs tuttava menneisyydestä pyytää häntä mukaan uusin etsintöihin, hän päättää palata nummille.

Kahdeksan vuoden aikana on tapahtunut paljon. Davidin elämä on kovasti muuttunut, kuten myös monen muun rikostutkinnassa mukana olleen. Kaikki ovat vanhenneet, osa rankemmin kuin toiset. Kun David palaa takaisin menneisyyden maisemiin, nousee paljon ikäviä muistoja mieleen. Hän päättää kuitenkin suorittaa hänelle osoitetun tehtävän, joka lopulta osoittautuukin vielä odotettuakin rumemmaksi, rankemmaksi ja vaarallisemmaksi.

Multiin kätketyt piti otteessaan alusta asti, ja halusin heti tietää miten tarina päättyy. Myönnän, että olen edelleen yhtä säikky ja muutamana pimeänä, yksinäisenä syysiltana jouduin lukemaan kevyempää kirjaa ennen nukkumaanmenoa;) Pidin kovasti myös kirjan psykologisesta sisällöstä. Oikeuspsykologia kiinnostaa minua kovasti, ja yksi kirjan keskeisistä hahmoista oli myös psykologi Sarah Keller joka oli mukana rikostutkinnassa. Myös sarjamurhaaja Monkista ilmeni jo aikaisessa vaiheessa paljon psykiatrisia ja psykologisia vihjeitä joita seurailin innokkaasti ja teinpä muuten omia diagnoosejakin (jotka olivat jopa oikeita...:D).

Beckettin kieli on sujuvaa ja menevää. Verisillä yksityiskohdilla ei mässäillä, vaan niitä on juuri sopivasti. Kirja on koottu jännittävästi ja useimmat suuret käänteet tulevat täysin odottamatta ja yllätyksenä. Yksi "käänne" joka David Hunterille selvisi vasta kirjan viimeisillä sivuilla, oli minulle jo aika selvä kirjan puolivälissä, mutta en tiedä oliko se tarkoituksella kirjoitettu niin, vai olinko minä lukijana liian kiireinen omien tulkintojeni kanssa... Muutama ratkaisu oli minusta hieman liian yksinkertaisesti rakennettu ja minulle pieniä pettymyksiäkin, mutta ehkäpä tällaiselta kirjalta ei pidä odotella niitä onnellisia Hollywood-satuja. Myös kirjan nimen käännöstä ihmettelin hieman, alkuperäinen nimi The Calling of the Grave kuvastaa minusta kirjaa paljon paremmin kuin suomennettu Multiin kätketyt..

Todella piristävä käynti oman mukavuusalueeni ulkopuolella kuitenkin, ja kun jatkossa haluan piristää itseäni jännärillä voin hyvinkin kuvitella palaavani David Hunterin seikkailujen pariin sillä Multiin kätketyt on Beckettin neljäs David Hunter-trilleri. Seuraavaksi palaan kuitenkin omalle mukavuusalueelleni, vaikka tämä piipahdus varsin onnistunut olikin;)


★★★★


Suomentaja: Kimmo Lilja

Ps! Suuntaan viikonloppuna Vaasaan jossa odottaa viikonloppukurssi. En ehdi lukea saati tuoda blogiin uutta kirjaa sitä ennen, joten ensi viikolla palailen tänne. Viiden tunnin junamatkan aikana ehtii sopivasti lukea muutakin kuin koulukirjoja;)

2 kommenttia:

  1. Siis viime yönä, kun sain Kleopatran 'ulos', pidin käädessäni tätä ja yhtä aivan erilaista. Mieli teki jo jännitykseen, sillä se rentouttaa minua, mutta luulenpa, että vielä yksi muu ja sitten tämä!

    Luin harppoen, sillä en halua alitajuntani alkavan heijastaa muuta kuin minun omaa kynäjälkeäni, mutta pahus, että näin sen, missä kerrot sarjamurhaajan psykologista...;-) Nyt tuo kirja alkaa polttaa, polttaa...

    VastaaPoista
  2. Leena, toivottavasti en paljastunut liikaa;) no ei, tästä kirjasta selviää paljon kaikenlaista jännää lukemalla joten odottelen kovasti mielipidettäsi tästä!!:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.