perjantai 9. maaliskuuta 2012

Mistä puhun kun puhun juoksemisesta / Haruki Murakami


Mistä puhun kun puhun juoksemisesta / Haruki Murakami

Tammi, 2011. 175 sivua
Alkuteos: Hashiru Koto Ni Tsuite Kataru Toki Ni Boku No Kataru Koto, 2007
Suomentaja: Jyrki Kiiskinen 
Kannen suunnittelu: Markko Taina
Mistä minulle? Poistoperjantaivoitto Karoliinan Kirjavasta kammarista

Aloitin Haruki Murakamiin tutustumisen lukemalla kirjan Mistä puhun kun puhun juoksemisesta. Murakami on itse kutsunut teosta muistelmantapaiseksi, ja kirja kertookin paljon muusta kuin juoksemisesta ja ilahduttavan paljon miehestä itsestään.

Murakami aloitti juoksemisen kolmekymppisenä ja on sen jälkeen juossut yli 20 maratonia ja osallistunut useaan triathloniin. Hän juoksee lähemmäs 300 kilometriä kuukaudessa, kuutena päivänä viikossa. Kirjassaan hän kertoo miksi juoksee, miten valmistautuu koviin kilpailuihin ja mitä hyötyä juoksemisesta on romaanikirjailijalle. Koko kirjan läpi ikään kuin punaisena lankana kulkee Murakamin valmistautuminen New Yorkin maratonille.

Murakami mainitsee, että kestävyysjuoksussa ja kirjoittamisessa on paljon samaa. Molemmat vaativat kärsivällisyyttä, kestävyyttä ja huolellisuutta. Pidin siitä, että tämä kirja kertoo paljon myös Murakamista itsestään. Hän päästää lukijan lähelle itseään ja ajatuksiaan. Kaikkein eniten pidin kuitenkin siitä, miten Murakami kuvailee juoksemista. Minä olen itse viime vuosina innostunut juoksemaan ja se maratonkin siintää jossain tulevaisuudessa. Minusta oli äärettömän kiinnostavaa lukea Murakamin ajatuksia juoksemisesta, mutta myös lukea hänen lenkeistään ja harjoittelustaan. Luin yhden luvun, ja minulle tuli hirveä tarve päästä juoksemaan. Tämä kirja jää ehdottomasti hyllyyni, ja kun juokseminen ei jostain syystä maistu, tartun tähän uudelleen.

Murakami kirjoittaa sujuvasti ja mukaansatempaavasti. Muutamassa kohdassa mietin, josko käännöksessä on tapahtunut jotakin kun en oikein ymmärtänyt lauserakenteita. Kirja on suomennettu englanninkielisestä käännöksestä, ehkäpä tuo on vaikuttanut suomennokseen...

Vaikka kirja on paikoin filosofinenkin, minä pidin tästä todella paljon. Haluaisin jatkossa lukea ehdottomasti lisää Murakamia, mutta myös juoksusta kertovia kirjoja. Onko teillä hyviä juoksukirjavinkkejä?


★★★★+

14 kommenttia:

 1. Tämä pitää kyllä lukea. Sitä on ennenkin kehuttu, eikä varmasti syyttä. Minulle juoksu on aina ollut tärkeää myös kirjoittamisen kannalta. Ikänkuin juoksu kiinnittäisi vasemman aivopuoliskon huomion niin, että saan jutella ihan rauhassa sen oikean, luovemman puoliskon kanssa ilman vasemman häiriköintiä ;)

  VastaaPoista
 2. Mie niin haluaisin tämän omaksi, pitäisi varmasti ostaa. En ole itse vielä lukenut, mutta puoliso on kovasti kehunut.

  Mullei tule nyt kyllä mieleen mitään hyvää juoksukirjavinkkiä, mutta pidän tästä, että itse muistutit tästä kirjasta. :)

  VastaaPoista
 3. Jostain syystä sinun blogista ei voi enää tilata jatkokommentteja sähköpostiin, tiedätkö mistä se johtuu?

  VastaaPoista
 4. Tämä on tosi hyvä kirja minunkin mielestäni. Olin tainnut lukea sitä ennen jo pari muuta kirjaa murakamilta, joten tuo elämänkerrallisuus kiinnosti siinäkin mielessä. Ja juoksuintoa tuo kirja todella tuo! Luin sen itse englanniksi, enkä muista huomanneeni lauserakenteissa mitään outoa.

  VastaaPoista
 5. Minullakin on tämä kirja juuri kesken. Luettuani Norwegian Woodin menin täysin Murakamista sekaisin ja halusin lukea enemmän siitä, kuka on tämä mies joka kirjoittaa kuin jumala. Ja minustakin juoksukirja on mainio! Kirjoittanen oman tekstini kirjasta ensi viikolla... :)

  VastaaPoista
 6. Juoksija, jopa maraton-, lukija ja kirjoittaja ei kai voi jättää tätä väliin. Etenkin kun yksi päässä oleva haave on kyetä kirjoittamaan romaani juoksemiseen liittyen. Sitten joskus.

  Eli kiitos, kirja siirtyy lukulistalle.

  VastaaPoista
 7. Vera, minustakin juoksu saa ajatuksen kulkemaan ihan eri tavalla. Joten en yhtään ihmettele, että juoksu ja kirjoittaminen sopii hyvin yhteen;)

  Hanna, suosittelen kyllä ehdottomasti lukemaan tämän:) En ole huomannutkaan, ettei jatkokommentteja voi enä tilata enkä kyllä valitettavasti tiedä mistä tuo johtuukaan. Yritin tuolta blogin aseutksista löytää jonkun paikan, jotta tuon saisi muutetuksi mutta en löytänyt:(

  Tessa, ehkä nuo suomennoksen outoudet ovatkin vain minun päässäni;) Ei ne muutamat lukemista häirinneet, joten ei se iso juttu ollut. Tämä kirja todellakin innostaa juoksemaan!:)

  Sara, onpa hauska yhteensattuma että sinäkin nyt luet tätä. Odotan mielipidettäsi:)

  Jaakko, hienoa jos innostuit tästä. Ja ihan ehdottomasti kuulostaa sinun kirjaltasi jos juokset ja kirjoitat:)

  VastaaPoista
 8. Näen usein Murakamia kirjakaupoissa ja nimi on minulle tuttu nimenomaan kirjablogien ansiosta.

  Yhtäkään hänen kirjaansa en ole silti lukenut. Ehkä minulla on jokin ennakkoluulo. Nytkin mietin, miten juoksemisesta kertovan kirjan voi mukamas kirjoittaa mukaansatempaavasti. Ja minähän siis pidän juoksemisesta ja liikunnasta :D

  Juu, ennakkoluulo on ihan omani. Ehkä pitäisi kokeilla jotain Murakamin kirjaa ihan vain näiden typerien ennakkoluulojen takia.

  VastaaPoista
 9. Mahtaakohan tämä kommenttitilausongelma koskea kaikkia blogeja, joissa on tällainen erillinen kommentti-ikkuna? Huomasin saman ongelman jossain muuallakin, tosi tyhmää.

  Mutta tämä juttusi oli kiva ja innostava, onneksi juoksukirja odottelee jo hyllyssä (englanniksi). Muista aiheeseen liittyvistä kirjoista tulee mieleen Jean Echenozin Pitkä juoksu, joka kertoo Emil Zatopekin elämästä. Itse en ole sitä lukenut, mutta lenkkikaverini kehui. :)

  VastaaPoista
 10. Elegia, minäkin ihmettelin alussa, miten juoksemisesta voi kirjoittaa näin hyvin ja jännästi. Mutta luulenpa, että se on se, että Murakami tässä kirjassa antaa itsestäänkin hurjan paljon;)

  Pekka, minä en tosiaan tiedä tuosta kommenttientilaamisesta joten en oikein osaa sanoa. Mutta olen huomannut saman ongelman muissakin blogeissa joissa on ponnahdusikkunassa kommentit. Kiitos tuosta Echenozin kirjan vinkistä, täytyypä laittaa lukulistalle!:)

  VastaaPoista
 11. Minunkin pitäisi lukea tämä kirja tämän vuoden puolella. Olen puolisen vuotta sitten aloittanut juoksemisen ja toivottavasti loppua ei näy. Nyt odottelen vain, että tyhmä sohjo lakkaa jäätymästä iltaisin, jotta pääsisin taas juoksun makuun kunnolla:)

  VastaaPoista
 12. sonja, suosittelen tätä kirjaa kyllä etenkin kaikille juoksijoille;) ja nyt täällä Turussa alkaa ainakin tiet olla aika sulia, joten pääsee juoksemaan! Ihanaa:)

  VastaaPoista
 13. Luin juuri tämän Murakamin hurmaavan juoksukirjan ja siksipä päädyin etsimään mitä muut ovat kirjasta pitäneet.
  Hauskaa huomata, että kirja motivoi näin kovin monia juoksemaan! Minuakin kirjan suomennos häiritsi joissain kohdin aavistuksen verran. Tosin samaa sanoi kirjan ruotsiksi lukenut ystäväni, joten voisiko vika/tarkoituksellinen kömpelyys (?) löytyä alkuperäisteoksesta?
  Kyselit muita juoksuaiheisia kirjoja. Jos vielä näitä etsit, etkä ole lukenut Christopher McDougallin Syntynyt juoksemaan -kirjaa - suosittelen lämpimästi. Varaudu lukukokemukseen pussillisella chia-siemeniä ja lime-röykkiöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! McDougallin kirja löytyy jo hyllystäni, mutta en ole vielä ehtinyt lukemaan sitä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.