maanantai 5. maaliskuuta 2012

Tiikerin vaimo / Téa Obreht

Tiikerin vaimo / Téa Obreht

WSOY, 2012. 359 sivua.
Alkuteos: The Tiger´s Wife, 2011.
Suomentanut: Irmeli Ruuska
Kannen kuva: Mary Evans Picture Library
Mistä minulle? pyydetty arvostelukpl kustantajalta


Téa Obrehtin esikoisromaani Tiikerin vaimo oli minulle yksi kevään odotetuimpia uutuuksia. En pettynyt, vaikka tämä ei helppo kirja ollutkaan.

Kirjan alussa tapaamme lääkärinä työskentelevän Natalian joka on matkalla maaseudulle viemään rokotteita orpolapsille. Natalia saa samalla tietää, että hänen rakas isoisänsä on kuollut. Matkasta tulee samalla isoisän muistelureissu. Natalia käy syrjäisessä, ränsistyneessä sairaalassa hakemassa isoisälleen kuuluneita tavaroita ja muistelee tämän kertomia tarinoita tiikerin vaimosta ja kuolemattomasta miehestä, apteekkarista ja karhupojasta lapsuutensa maisemista. Samalla seurataan kuitenkin myös Nataliaa nykyhetkessä, kuinka hän ystävänsä kanssa yrittää pelastaa ja rakentaa sodan runtelemaa seutua uudelleen.

Tiikerin vaimossa liikutaan vuorotellen kahdessa eri ajassa. Natalian elämä nykyhetki on ehkä hieman pienemmässä roolissa kuin isoisän kertomat maagiset tarinat lapsuutensa kotikylästä. Minä olisin mielelläni lukenut enemmän Nataliasta, nyt hän jäi hieman isoisänsä varjoon ja etäiseksi henkilöksi. Natalian ja isoisän välinen suhde oli todella mielenkiintoinen ja läheinen, joten sitä oli ilo seurata. Pidin myös Obrehtin tavasta kuljettaa tarinaa eteenpäin ja sitoa isoisän maagiset kertomukset Natalian omaan tarinaan.

Tiikerin vaimo ei päästä lukijaa helpolla. Kirjan alussa minulla oli hieman vaikeuksia saada tästä otetta, mutta onneksi jatkoin lukemista. Aika nopeasti pääsin tästä kärryille ja nautiskelin hitaasta lukemisesta. Tätä ei voi lukea nopeasti, koska silloin menettää paljon. Minusta tuntuu, että minulta nytkin meni monta kuvaa ja asiaa ohi, joten tämä on varmasti kirja, johon voisin palata joskus uudelleen.

Tiikerin vaimo on ihastuttava sekoitus sodan riepottelemia maisemia, maagisuutta ja mystisiä kertomuksia. Henkilöhahmot eivät ehkä tule lukijaa kovinkaan lähelle, mutta kirjan pääpaino onkin jossain muualla. Balkanin historiaa, elämää ja kuolemaa. Minä luin kirjaa todella mielelläni, vaikka tämän jälkeen kaipaankin jotakin kevyempää luettavaa. Nuorelta kirjailijalta myös todella kypsä ja ehjä kokonaisuus ja kirja on ehdottomasti Orange-palkintonsa ansainnut!


★★★★

Lisää kirjasta ainakin seuraavissa blogeissa: Eniten minua kiinnostaa tie, Oota, mä luen tän eka loppuun, Nenä kirjassa .7 kommenttia:

 1. Yhdyn tuohon, että alussa on vaikea saada kirjasta otetta. Minä jätin tämän nimittäin kesken luettuani 30-40 sivua.

  VastaaPoista
 2. Tuulia, oho! Yritä lukea loppuun jossain vaiheessa;) Mutta ymmärrän kyllä, että tämä voi tuntua hankalalta, etenkin alussa.

  VastaaPoista
 3. samoilla linjoilla ollaan, vaikka nuo kansantarinat viehöttivät minua paljon. mutta silti isoisän ja Natalian suhde ja tämä päivä oli vetävintä kirjassa. tsekkasin vielä uudelleen kun minä listasin tämän Serbiaan, niin Obrecht tosiaan näyttäisi olevan kotoisin Belgradista - vai oliko sinulla joku muu tieto?

  VastaaPoista
 4. anni.M, Obreht tosiaan on kotoisin Belgradista mutta minä lähinnä listasin tämän Kroatiaan kirjan tapahtumien puolesta. Mutta tarkemmin tutkittuani kirjan tapahtumat sijoittuvat johonkin Balkanin maahan, jota ei tarkemmin ole edes kirjassa mainittu. Jostain vain muistan lukeneeni, että kyseessä olisi Kroatia mutta kirjassa mainittuja kaupunkeja ja kyliä ei edes oikeasti ole olemassa;)

  VastaaPoista
 5. Hauskaa, että sinäkin pidit tästä! Mitä kauemmin lukemisesta alkaa olla, sen selkeämmin voin itse sanoa tämän olevan oikeasti hyvä. Lukeminen oli ihanaa!

  VastaaPoista
 6. juu tosiaan, listausperusteitakin on monia :) tuo tapahtumaympäristö on tosiaan aika määrittelemätön, mutta entisestä Jugoslaviasta ainakin puhutaan, siitä olisin varma :D

  VastaaPoista
 7. Suketus, totta. Sitäpaitsi tämä kirja oli kivan erilainen, joten uskallan väittää, että tämä jää mieleen pitkäksi aikaa:)

  anni.M, juu, entisestä Jugoslaviasta puhutaan mutta tapahtumaympäristö on varmaan tahallaan jätetty epämääräiseksi kun kylätkin on ihan keksittyjä;) Hassua :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.