sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Sisar / Rosamund Lupton


Sisar / Rosamund Lupton

Gummerus, 2012. 404 sivua.
Alkuteos: Sister, 2010.
Suometaja: Anuirmeli Sallamo-Lavi
Kannen suunnittelu: Jenni Noponen
Mistä minulle? ennakkokappale kustantajalta

 Rosamund Luptonin esikoisromaani Sisar on samalla sekä jännittävän trillerimäinen, että viihdyttävä lukuromaani. Kirja koukuttaa alusta alkaen ja saa jännityksen pysymään aika hyvin loppuun saakka.

New Yorkiin muuttanut Beatrice saa äidiltään yllättävän puhelun kesken ystävien kanssa viettämäänsä sunnuntailounasta. Äiti kertoo Beatricen sisaren Tessin kadonneen jäljettömiin. Beatrice, tai Bee, matkustaa välittömästi Englantiin ja ryhtyy selvittämään Tessin katoamista. Sisarten suhde on läheinen, vaikka he viime vuodet ovatkin asuneet kaukana toisistaan. Tiivis yhteydenpito on kuitenkin pitänyt sisaret tiiviisti tietoisina toistensa elämästä. Bee ei tahdo uskoa, että Tess olisi omatahtoisesti kadonnut ja päättää selvittää sisarensa katomaisen perin pohjin. Mihin Tess on kadonnut ja miksi? Mitä hänelle on tapahtunut? Bee ei luovuta, ennen kuin hänen sisarensa kohtalo on selvitetty.

Sisar on kuin yksi pitkä kirje, jonka Bee kirjoittaa Tessille. Kirjeessään hän käy läpi koko tarinan, siitä saakka kun Bee sai tietää Tessin katoamisesta, siihen saakka kunnes Beelle selviää Tessin kohtalo. Välillä Bee kertoo tarinaansa asianajaja Wrightille, välillä hän muistelee tapahtumia ja kertoo niistä Tessille suoraan. Mukaan on liitetty myös muutamia sähköpostiviestejä. Minä pidin kovasti kirjan rakenteesta ja sen kirjemuodosta. Muutamassa kohdassa psyähdyin ihmettelemään hieman kielen tönkköyttä. Välillä lauseet olivat todella pitkiä ja jaettu puolipisteiden avulla usemapaan osaan. Nämä kieliseikat häiritsivät lukemista hieman.

Sisaresta välittyi hienosti kahden sisaren välinen läheinen side. Tarina myös koukutti minut alusta saakka, ja halusin itsekin selvittää Tessin mysteerin nopeasti. Minusta Lupton kuitenkin paljasti jo kirjan alussa hieman liikaa Tessin katoamiseen liittyviä asioita ja kirjan toisen puoliskon aikana huomasin tapahtumien rullaavan himena paikallaan. Loppua kohden minusta kirjaa olisi voitu siis hieman jopa tiivistää. Osan loppuratkaisustakin arvasin jo melko aikaisin joten kun kirja läheni loppuaan tunsin olevani pettynyt. Mutta sitten tuli vielä muutama yllättävä käänne, joka pelasti paljon ja nosti kirjan arvoa minun silmissäni.

Minä luulin Sisaren olevan vielä jännittävämpi ja trillerimäisempi, mutta tämä olikin lopulta kevyempää luettavaa kuin olin odottanut. Minä kuitenkin pidin tuosta "keveyden" ja jännityksen yhdistelmästä, tämä oli nopealukuinen ja mukava lukuromaani jännityksellä höystettynä. Minä siis viihdyin Sisaren parissa todella hyvin, mutta en kuitenkaan usko, että tämä jää mieleeni mitenkään maatamullistavana lukukokemuksena. Sen sijaan uskon, että tämä kirja on aika täydellinen äidilleni joten kirja suuntaa seuraavaksi sinne suuntaan;)


★★★+


Sisarta on luettu muissa blogeissa todella ahkerasti. En varmaan millään löydä kaikkia arvioita, mutta ainakin Katja, Leena Lumi, Minna, Amma, Susa, Sonja, Laura, Jenni, Norkku, anni.M ja Maija ovat lukeneet tämän.

8 kommenttia:

 1. Kirjemuoto toimi tässä todella hyvin.

  Kyllä tässä kirjassa jotain taikaa on, sillä en olisi kesken jättänyt. Taas kerran tuli valvottua liikaa...

  Jotenkin, vaikka tässä oli se rikos, sain tästä huimasti väreitä lukuromaanin puolelle eli molempi parempi, niin koukutuskin oli taattu;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä. Kyllä tässä kirjassa jokin vetovoima oli, sillä en minäkään missään tapauksessa olisi tätä kesken jättänyt:)

   Poista
 2. Kaikessa ennalta-arvattavuudessaan tässä oli kyllä sellaista kiehtovaa imua! Koitan saada käsiini jostain sen Luptonin (meinaan aina kirjoittaa muuten Lipton ;D) Afterwardsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta;) Ja minäkin muuten kirjoittelen aina Lipton ennen kuin huomaan mokani;) Afterwardsin minäkin haluan lukea kunhan se ilmestyy suomeksi.

   Poista
 3. Olen kanssasi melkein tismalleen samaa mieltä Sisaresta. Ihan hyvää viihdettä, ei sen enempään. Minun mielestäni Lupton paljasti liikaa heti alussa. Ja välillä kirja junnasi paikoillaan.

  No, ihan luettava kirja ja luen varmaan Afterwardsin, jos sen käsiini saan, mutta en ala varta vasten etsimään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä odotan Afterwardsia suomeksi, mutta aion sen kyllä lukea:)

   Poista
 4. Minulla on tämä kirja hyllyssä odottelemassa vuoroaan. Melkein jo aloin sitä lukea, mutta sitten alkoi häiritä tuo kirjemuoto, josta blogeissa on puhuttu. Jostain syystä olen ennakkoluuloinen: voiko kirjemuoto kirjassa olla tehokas? Ilmisesti voi eli pitää nyt vain päästä omista ennakkoluuloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidin kyllä tuosta kirjemuodosta, jotenkin se toimi tässä kirjassa. Suosittelen kyllä lukemaan tämän:)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.