sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Nainen joka sukelsi maailman sydämeen / Sabina Berman

Nainen joka sukelsi maailman sydämeen / Sabina Berman. Otava, 2011. 304 sivua.


Tämä syksyn uutuuskirja päätyi lukulistalleni pitkälti yhden pääaiheensa, autismin vuoksi. Mietin tällä hetkellä kuumeisesti kandini aihetta ja autisimi on listalla korkealla. Kovin paljon viisaammaksi en tosin aiheesta tämän kirjan avulla kyllä tullut, mutta enpä ehkä sitä odottanutkaan;)

Sabina Bermanin romaani Nainen joka sukelsi maailman sydämeen on kertomus autistisesta, Meksikossa asuvasta Karenista jonka varhaislapsuus oli traumaattinen. Hänen äitinsä piti tytärtään suljettuna kellariin, tyttö söi nyrkillisiä hiekkaa eikä puhunut. Kun äiti kuoli, saapui Isabelle-täti huolehtimaan tytöstä ja silloin Karenista, autistisesta tytöstä, tuli Minä.

Karenista, "villilapsesta", kasvaa lähes tavallinen tyttö. Hän puhuu, tiedostaa erilaisuutensa, tietää vahvuutensa ja heikkoutensa. Psykologisissa testeissä ilmenee, että hän on joillakin alueilla täysin surkea, mutta toisilla taas parempi kuin 95% muista ihmisistä. Mutta Karen tykkää myös ripustaa opiskelija-asuntonsa kattoon valjaat ja riippua niistä sukelluspuvussaan. Kestää kauan, ennen kuin hän saa kämppäkaverin.

Karen pääsee jo nuorena töihin perheensä tonnikalajalostamoon. Hän aloittaa lopulta merkittävän uransa sovittamalla työntekijöiden työasuja, mutta pääsee pikkuhiljaa vaativimpiin töihin. Karenista tulee lopulta tonnikalabisneksen johtaja ja hänen kotinsa on monen vuoden ajan maailmalla eri kaupungeissa, eri hotelleissa. Hänestä tulee menestyvä liikenainen, vaikka monet kummastelevat hänen tapojaan. Tonnikalabisneksessä alkaa Karenin mielestä kuitenkin näkyä outoja merkkejä, ja pian hän saakin mahtavan idean, idean jota kukaan muu ei oikein voi ymmärtää.

Nainen joka sukelsi maailman sydämeen on raikas ja hauska kertomus. Kirjan aiheena autismin lisäksi on erot ihmisen ja eläinten välillä, kirjaa on taka-kannessa luonnehdittu vahvaksi ekologiseksi kannanotoksi merten suojelun puolesta. Minun makuuni kirjassa oli hieman liikaa tonnikalajuttuja vaikka merten suojelu ja siihen liittyvä on minusta ehdottomasti tärkeä aihe. Olisin kuitenkin vielä mieluummin lukenut enemmän ajatuksia autistisen naisen maailmankuvasta, vaikka sekin tuli aika hyvin esille tässä kirjassa. Ja juuri siksi, että autismi on minulle opiskelujen ja työn kautta aika tuttu aihe, kiinnitin tietysti huomiota kaikkiin yksityiskohtiin jotka viittaavat autismiin tässä kirjassa. En halua suoraan puhua epäkohdista, mutta muutama hassu yksityiskohta jäi vaivaamaan...

Pidin siitä, että kirjan minäkertojana toimii Karen ja Bermanin kieli on raikasta ja selkeän yksinkertaista. Minä odotin kirjalta kuitenkin enemmän Karenia ja vähemmän tonnikalajuttuja, mutta varsin piristävä lukukokemus tämä kuitenkin oli.


★★★

Myös Jenni, Laura ja Mari. A ovat lukeneet tämän.

Alkuteos: La mujer que buceó dentro del corazón del mundo
Kannen suunnittelu: Ann-Marie & Jan Thunell
Suomentaja: Taina Helkamo

4 kommenttia:

  1. Meksiloilaiselta kirjalijalta en hirveän realistista kuvausta autismista ja sen vaikutuksista odottaisi...

    Pidin kirjasta myös, ja vähän en pitänyt. Ihan ok, mutta ei mikään Suuri Tapaus.

    VastaaPoista
  2. Mari A., mulla ei taida ennen tätä ollakkaan kokemusta meksikolaisesta kirjallisuudesta eli odotuksia ei kummemmin ollut;)

    VastaaPoista
  3. Minuakin kiinnostaa tämä erityisesti autismiaiheen vuoksi. Saa nähdä milloin saan tämän käsiini. :)

    VastaaPoista
  4. Zephyr, kiva lukea sitten mitä mieltä olet tästä!:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.