torstai 1. joulukuuta 2011

Ennen päivänlaskua ei voi / Johanna Sinisalo


Ennen päivänlaskua ei voi / Johanna Sinisalo

Tammi, 2000. 268 sivua.
Kannen suunnittelu: Jyrki Loukkaanhuhta
Mistä minulle? Kirjastosta lainattu


Marraskuun lukupiirikirjaksi valikoitui Johanna Sinisalon esikoinen, vuoden 2000 Finlandia-voittaja Ennen päivänlaskua ei voi.

Kirjan tarina on varmasti monelle tuttu. Mikael on homopiireissä Enkeliksikin kutsuttu kiharapäinen nuori mies. Hän työskentelee freelancer-valokuvaajana. Eräänä yönä palatessaan iltariennoistaan kotiin hän löytää talonsa roskakatoksesta pienen peikonpojan jonka hän nappaa syliinsä ja vie asuntoonsa. Mikael päättää pitää peikon luonaan niin kauan, kunnes peikko pärjää metsässä omillaan. Ihan helppoa ja mutkatonta ei peikon ja Mikaelin yhteiselo lopulta ole, vaikka Mikael tuntee suurta kiintymystä ja vetoa pieneen otukseen.

Kirjan kertojina toimii Mikaelin lisäksi hänen ex-miesystävänsä, eläinlääkäri Spiderman, Mikaeliin ihastunut Ecke, Mikaelin naapurin filippiiniläinen postimyyntivaimo Palomita sekä Mikaelin tunteiden kanssa leikittelevä, mainostoimistossa työskentelevä Martes. Kirjan rakenne toimii kertojien osalta hyvin, on mielenkiintoista saada asioihin ja tapahtumiin eri näkökulmia vaikkakin esimerkiksi Palomita jää minusta hieman etäiseksi. Näiden kertojien lisäksi kirjasta löytyy myös faktatietoa, otteita eri kirjoista, runoista ja nettisivuilta joissa kerrotaan peikoista. Jossain kohdin tätä faktaa oli mielestäni hieman liikaa, sillä en jaksanut lukea oudolla, vanhalla suomella kirjoitettuja pätkiä peikoista. Muuten tykkäsin tästä faktan ja fiktion sekoittamisesta.

Sinisalo kirjoittaa sujuvasti ja kirjan lyhyehköt luvut tekevät siitä nopea- ja helppolukuisen. Kirjan eri osat (ja kirjan nimi) on nimetty Päivänsäde ja menninkäinen-kappaleen sanojen mukaan, ja siitä tykkäsin tosi paljon. Kirjan teemana on ihmisten, sekä ihmisten ja peikkojen, väliset valtasuhteet. Muutamassa kohdassa muutamat tapahtumat suoraan sanottuna yököttivät minua, mutta ehkä minä olen vain vähän herkkis tällaisille jutuille... Muuten kaiken kaikkiaan todella piristävän erilainen kirja, jossa faktan ja fiktion sekoittaminen toimii hyvin ja fantasiaa on minulle juuri sopivasti.

Lukupiirikeskustelussakin tuli esille, että kaikki oikeastaan tykkäsivät tästä kirjasta. Osaa oli yököttänyt samat jutut kuin minuakin mutta ei kaikkia. Meillä oli myös hieman eri kuva esimerkiksi peikosta, ja se aiheutti myös kirjasta jääneen erilaisen fiiliksen. Kivaa oli taas tytöt, kiitos♥


★★★★

Myös esim. seuraavissa blogeissa on kirjoitettu tästä kirjasta:

Amman lukuhetki
Satun luetut
Kaiken voi lukea!

Ps! lainasin oman kirjani kotipaikkakuntani kirjastosta ja ensimmäisellä sivulla oli tällainen kiva yllätys:


9 kommenttia:

 1. Vitsi, että olit nopea!
  Tuo signeeraus kyllä kruunaa kirjan.

  VastaaPoista
 2. peikkoneito, hihh :) kirjottelin tän kyllä aamulla jo melkein valmiiksi :D

  VastaaPoista
 3. Eikä! Olen ilmeisesti oikeasti ainoa, joka tälle kirjalle ei syttynyt :D

  VastaaPoista
 4. Voi että, mulla on aina vaan ongelmana että minkä verran paljastan juonesta ja henkilöistä. Ja miten lauseet saa muotoiltua nätisti, ettei sitä vaa töksäytä "sit siin oli spiderman, lääkäri heh". Sinulta se onnistuu hienosti, hyvä postaus Sanna!

  VastaaPoista
 5. Katri, ei kaikki voi tykätä samasta:D Uskoisin, että tämä on juuri sellainen kirja joka jakaa mielipiteitä. Erikoinen ja hieman outo aihe...;)

  Tuulia, ♥

  Anni, kiitos mutta en mä kyllä sullakaan mitään outoja töksähtelyjä huomaa :D

  VastaaPoista
 6. Hieno signeeraus kirjassa!

  Minäkin mietin jossakin vaiheessa, että olisiko "faktaosuuksia" voinut olla vähän vähemmänkin ja lyhyempiä ainakin, mutta vielä se kulki siinä rajoilla, että tarina eteni riittävän jouhevasti ja kiinnostavasti.

  Kuten taisi tuolla minunkin keskustelussani (kiitos linkistä) olla puhetta, minuakin jotkut kohdat yököttivät. Toisaalta Sinisalo oli päästänyt mopon niin keulimaan jo alusta asti, että revittely ja lukijan haastaminen tuntui sopivan tarinaan.

  VastaaPoista
 7. Amma, signeeraus oli tosiaan kiva yllätys kirjaston kirjassa!:)

  Ne muutamat kohdat jotka yököttivät minua (esim. marsut) sopivat kyllä tarinaan, kuten sanoit. Minulle ne kuitenkin tulivat jotenkin niin yllättäen, eli voi johtua siitäkin että yökötyin niistä. En ollut valmistautunut sellaiseen.

  VastaaPoista
 8. Hyvä kirja lukupiirille, sopivan lyhyt.

  Linkkasin tämän jutun omaani :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.