keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Toiveet jotka toteutuvat / Thomas Glavinic


Toiveet jotka toteutuvat / Thomas Glavinic

Atena, 2010. 347 sivua.
Alkteos: Das Leben der Wünsche, 2009
Suomentaja: Tiina Hakala
Kannen suunnittelu: Emmi Kyytsönen
Mistä minulle? Kirjastosta lainaamalla

Joko jouluvalmistelut ovat pehmittäneet pääni, tai sitten Thomas Glavinicin esikoisteos Toiveet jotka toteutuvat on varsin erikoinen kirja. Minä en nimittäin loppujen lopuksi ymmärtänyt tästä paljonkaan.

Jonas on naimisissa Helenin kanssa, heillä on kaksi pientä poikaa ja sen lisäksi Jonaksella on rakastajatar, Marie. Viettäessään työpäivän pakollista ulkoilutuntia Jonaksen viereen puistonpenkille istahtaa outo, valkoiseen pukuun pukeutunut mies. Mies tietää Jonaksen elämästä kaiken ja lupaa toteuttaa kolme Jonaksen hartainta toivetta. Jonas miettii elämäänsä, ihmettelee miestä jasuunnittelee, mitä kaikkea voisikaan toivoa vaikka hän ei miestä uskokaan.

Pian Jonaksen ja Helenin pikkupoika kasvaa yllättäen pituutta, Jonas selviää täpärästi hurjasta onnettomuudesta ja yhtäkkiä läheinen ihminen kuolee. Toiveita olisi siis pitänyt miettiä hieman tarkemmin sillä ne eivät toteudukaan aivan niin kuin Jonas oli suunnitellut.

Toiveet jotka toteutuvat on outo kirja sen vuoksi, että minä en enää pysynyt kärryillä mitkä tapahtumat ovat oikeita, mitkä unta, mitkä jotain muuta. Jonaksen yölliset seikkailut ovat niin absurdeja, etten saanut selvää tapahtuiko ne oikeasti, oliko ne mielikuvitusta vai vain yliluonnollisia juttuja. Glavinicin kirjassa Jonas kuvaillaan ihmisenä, joka jää elämässään passiiviseksi sivustakatsojaksi. Hänellä ei ole vapautta valita ja päättää omasta elämästään, kaikki vain tapahtuu. Jonas ei ymmärrä, että perustana kaikille tapahtumille on hänen toiveensa -joskaan ne eivät toteutuneina enää vaikutakaan yhtä hyviltä.

Glavinic kirjoittaa sujuvasti ja kirja oli todella nopelukuinen, vaikka ei aina niin helppo. Kirjaan mahtui monta kiinnostavaa henkilöä, esimerkiksi Jonaksen ihastuttava reppana-naapuri Joey olisi mielellään saanut olla isommassakin roolissa. Minun suosikkikirjaani tästä ei kuitenkaan tule. Ensinnäkin se oli liian sekava ja filosofinen. Puolet jutuista meni minulta ihan ohi ja kirjan outo loppu jätti minulle tunteen etten lopulta ymmärtänyt kirjasta mitään. Mutta ainakin tämä kirja nousee korkealle vuoden erikoisimmat-listalla ja kirjan idea on hyvä ja ajattelemisen arvoinen.


★★★

Muissa blogeissa:

Vielä yksi rivi...
Oota, mä luen tän eka loppuun
Juuri tällaista

6 kommenttia:

 1. kirjan idea on niin loistava, mutta toteutus on tooosi kummallinen. erikoiset- listalla tosiaan korkea sijoitus :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa "ärsyttävältä" kirjalta! :D En yleisestikään oikein pidä kirjoista, joita lukiessa on jatkuvasti sellainen olo, että ei ymmärrä mitään. Samaa mieltä olen elokuvista. En tiedä, onko keskittymiskyvyssäni vikaa vai mitä, mutta tuntuu että tipahdan aika helpostikin kyydistä jos kirja/alokuva on vähänkään sekava!

  VastaaPoista
 3. Tuulia, mä luulin ymmärtäväni tätä lukiessa, mutta sitten kun loppu vielä oli niin outo ni tipuin ihan kärryiltä:D

  VastaaPoista
 4. En tunne tämän kirjan sisältöä.

  Hyvää joulua Sinulle!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.