tiistai 28. joulukuuta 2010

Kaunis María

Kaunis María (Beautiful María of my Soul, 2010) / Oscar Hijuelos. Otava, 2010. 396 sivua.

 Oscar Hijuelos on kuubalaistaustainen kirjailija jonka kahdeksas romaani Kaunis Maria tarttui mukaani kirjaston uutuushyllystä. Olin ruksannut kirjan luettavaksi aiemmin syksyllä Hesarin uutuuslistalta. Bändi nimeltä Mambo Kings nousee kuuluisuuteen kappaleella Sieluni kaunis María ja tämä kirja kertoo juuri tuon kauniin Marían tarinan.

Kaunis, uhkea María García y Cifuentes syntyy kuubalaisessa pikkukylässä. Hänen sisarensa kuolee nuorena ja pian Marían äitikin kuolee. María elää kahdestaan isänsä kanssa kunnes nuori tyttö lähtee Kuuban pääkaupunkiin Havannaan etsimään töitä ja onnea. Pian kaunis ja upea María saakin työtä hämärien klubien tanssijattarena, miesten silmänilona. María tapaa pian myös Havannan kaduilla elämänsä suurimman rakkauden, muusikon nimeltä Nestor Castillo. Maríalla on kutenkin jo miesystävä, rikas mutta nuorta tyttöä paljon vanhempi Ignacio. Maríalla ja Nestorilla on kuitenkin intohimoinen ja tulinen suhde kunnes nestor kosii parikymppistä Maríaa. Vaikka sydän sanoo toista tottelee María järkensä ääntä ja vastaa kieltävästi miehen kosintaan - Nestor on köyhä muusikko eikä María halua köyhää, epävarmaa tulevaisuutta. María palaa Ignacion luokse ja pian Nestor jättää vastahakoisesti suuren rakkautensa ja lähtee veljensä kanssa New Yorkiin. María jatkaa elämäänsä Havannassa Ignacion kanssa. Hän jatkaa tanssijattarena, kaipaa Nestoria lakanoidensa väliin ja toivoo vanhentuvan Ignacion antavan hänelle vielä lapsen.

New Yorkissa Castillon veljekset etenevät musiikkiurallaan. He ovat perustaneet bändin nimeltä Mambo Kings ja soittavat eri klubeissa ja tilaisuuksissa. Bändin läpimurto on Nestorin kirjoittama kappale nimeltä Sieluni kaunis María joka kertoo juurikin Havannassa tapaamastaan kauniista María Garcia y Cifuentesista. María kuulee kappaleen Havannassa ja ymmärtää, että se kertoo hänestä. Hän ei ole pystynyt unohtamaan Nestoria, ja kappaleen avulla ymmärtää, että Nestor rakastaa häntä yhä. María tietää Nestorin olevan tätä nykyä perheellinen mies mutta päättää silti matkustaa New Yorkiin tapaamaan miestä. New Yorkissa Nestor ja María viettävät intohimon täytteisen päivän hotellihuoneessa ja María elättelee toiveita yhteisestä loppuelämästä rakastamansa miehen kanssa. Tapaaminen päättyy kuitenkin toisella tavalla ja María palaa yksin Havannaan Ignacion luokse. Hän ei tapaa Nestoria enää uudestaan.

María jatkaa elämää Havannassa, saa lopulta haaveilemansa tyttären Ignacion kanssa ja muuttaa Fidel Castron vallankumouksen aikana tyttärensä kanssa Las Vegasiin. Kirjan viimeiset osat kertovat Marían ja tämän jo aikuisen tyttären elämästä Amerikassa. Tytär toimii lääkärinä lasten syöpäosastolla kun taas María nauttii leppoisista päivistä kotonaan tai ystäviään tapaamassa. Kirjan viimeinen osa oli yllättävä ja erilainen, kirjan kirjoittaja Oscar Hijuelos ottaa itsensä mukaan kirjan tapahtumiin. Hän kirjoittaa kirjan Castillon veljeksistä jossa myös María on mukana. Kirjasta tehdään myös elokuva, jonka pääosaa näyttelee Antonio Banderas. María tulee hetken ajaksi kuuluisaksi kirjan myötä, hän antaa radiohaastatteluja ja pääsee elokuvan ensi-iltaan kutsuvieraana. Mielenkiintoista on, että Hijuelosin edellisestä romaanista, jonka nimi on Mambo Kings - rakkauden rytmit, tehtiin elokuva jonka pääosaa, Nestor Castilloa, näytteli juuri Antonio Banderas. Oscar Hijuelos on siis kirjoittanut nyt kaksi kirjaa Mambo Kingsistä ja Castillon veljeksistä ja viittaa tässä jatko-osassa ensimmäiseen kirjaansa.

Kaunis María oli ihan mukaansatempaava romaani ja Kuuban kulttuuri oli minulle taas uusi maailmanvalloituspaikka. Kuten takakannessa lukee "Lumoava, erotiikkaa tihkuva Kuuba 1950-luvun vaihteessa. Sen hehkuvat tunteet ja musiikin kuumat rytmit viettelevät...". Välillä minusta tuntui että kirjan seksikohtaukset oli liian yksityiskohtaisesti kuvailtu, mutta ehkäpä se kuului eroottiseen Kuubaan;) Muuten oikein oiva, joskin paikoin surullinen, tarina luettavaksi näin joululomalla. Hieman erilainen rakkaustarina jossa ei ole ihan sellaista loppua kuin lukija ehkä toivoisi....

Pisteitä ****-


*********maailmanvalloitusmaa: Kuuba***********

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.