keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Siskoni on Madonna / Christopher Ciccone


Siskoni on Madonna / Christopher Ciccone

Alkuteos: Life with my sister Madonna, 2008
Suomentaja: Jera Hänninen
Helsinki-kirjat, 2011. 338 sivua.
Kannen suunnittelu: Susanna Appel
Mistä minulle? Pyydetty arvostelukpl kustantajalta


Minä en ole ikinä ollut Madonnan suuri fani, mutta luen mielelläni elämäkertoja ja aitoja paljastuskirjoja maailmantähdistä. Niinpä päätin tarttua tähän uutuussuomennokseen Siskoni on Madonna jonka on kirjoittanut Madonnan veli (ylläri!) Christopher Ciccone.

Heti alkuun täytyy sanoa, että Christopher ei anna kovinkaan positiivista kuvaa siskostaan. Joko Madonna oikeasti on itsekeskeinen, sosiaalisesti lahjaton ja ilkeä tai sitten Christopher on todella katkera sisarensa menestyksestä...

Christopher toimi kauan Madonnan jokapaikanhöylänä, hän oli siskonsa puvustaja ensimmäisillä kiertueilla, hän sisusti siskonsa talot, suunnitteli tälle kiertueita ja oli lohduttava olkapää kun Madonnan ja Sean Pennin tiet erosivat. Christopher teki sisarensa hyväksi todella paljon, mutta Madonnalta harvemmin herui edes kiitosta. Sisustustyöstä palkkaa sai odottaa viikkokausia, ja kun Christopher oli taloudellisesti tiukoilla ostettuaan Madonnalle kallista taidetta jota tämä ei lopulta halunnutkaan, ei rikkaalta siskolta tullut apua.

Kirja alkaa sisarusten lapsuudesta ja päättyy vuoteen 2008. Lapsuutta varjostaa äidin kuolema ja isän uusi avioliitto. Madonnan ja Christopherin suhde on jo lapsena vaikea ja kun he molemmat aikuistuvat ja muuttavat pois kotoa, tulee suhde entistä vaikeammaksi. Madonna käyttää veljensä hyväntahtoisuutta estotta hyväkseen kasvaessaan maailmantähdeksi. Lopputulos on itsekeskeinen maailmantähti joka ei ota muita huomioon. Juhlissa, jotka vilisevät julkkiksia, kaikkien on palvottava Madonnaa. Alkuvuosina Madonna ei edes osallistunut juhliin, jos siellä oli muita kuuluisuuksia. Silloinhan hän ei ollut keskipiste.

Kirjan pääaihe on kuitenkin mielestäni Madonnan ja Christopherin sisaruussuhde. Sitä oli mielenkiintoista seurata, vaikka se usein aiheuttikin ihmetystä ja kummastusta. Mietin moneen kertaan, miksi ihmeessä Christopher ei aikaisemmin sanonut suoria sanoja siskolleen, miksi hän antoi tämän pompottaa itseään? Myös seksuaalisuus on kirjassa esillä. Christopher on homoseksuaali ja aluksi Madonna oli ainoa, joka tiesi siitä. Christopherin mukaan homoilla oli suuri vaikutus Madonnan uran kannalta hänen uransa alussa ja Madonna viettikin paljon aikaa esimerkiksi homoseksuaalisten tanssijoidensa kanssa sekä AIDS-järjestöjen hyväntekeväisyystapahtumissa. Myöhempinä vuosina Christopher kuitenkin aistii Madonnan mielipiteen muuttuneen, kaikki tanssijat ovat heteroita ja Madonnan ja Guy Richien häissä heitettävä homoläppä saa Christopherin suuttumaan.

Kirja on varsin mielenkiintoinen kuvaus Madonnan elämästä. Nopea- ja helppolukuinen vaikka suomennoksessa sattuneita kielivirheitä hieman huomasinkin. Välillä kirja oli sisällöltään jopa ahdistava ja inhottava, sain huonon kuvan Madonnasta mutta välillä huomasin ärsyyntyväni myös katkerasta Christopherista. Ymmärrän, ettei elämä supertähden veljenä voi olla helppoa - ainakaan sellaisen narsistisen, itsekeskeisen tähden kuin Madonna - mutta kuitenkin. Katkeruus paistoi läpi ja kaikelle haettiin selitystä äidin kuolemasta. Toki Christopher toistaa useasti kuinka hän rakastaa siskoaan, uskoo tästä vain hyvää ja antaa anteeksi tämän mokailut. Christopheria harmittaa, ettei hän ole solminut minkäänlaista suhdetta Madonnan lapsiin ja että siskokin on vuonna 2008 hänelle erittäin etäinen.

Madonna taitaa kiinnostaa minua tämän kirjan jälkeen entistä vähemmän, mutta olen iloinen että luin tämän. Kuten sanottua, elämäkerrat kiinnostavat ja tämän avulla sain täysin uuden kuvan tästä supertähdestä.


★★★

Kurkkaa myös Jennin ja Lukupaikan arviot tästä kirjasta.

6 kommenttia:

 1. Vaikuttaa mielenkiintoilseta kirjalta. Minäkin tykkään elämäkerroista - enemmän kuin muistelmista tmv.

  Tällaisten muistelmien ongelma (siis ongelma minulle) onkin usein siinä, että ne eivät ole objektiivisia. Lukija kun ei voi tietää, missä määrin mikäkin on totta jne.

  Minullakaan ei ole Madonnasta oikein mitään mielipidettä, koska en pahemmin tiedä hänestä mitään.

  VastaaPoista
 2. Tämä kirja kiinnostaa minua kovasti - olen Madonna-fani. :-) Vastapainona voisi tietysti lukea jonkun kiillotettua supertähtikuvaa välittävän opuksen.

  Kaikella on hintansa, menestykselläkin.

  VastaaPoista
 3. Elegia, olen ihan samaa mieltä. Tässä kirjassa se objektiivisuuden puute tuli aika hyvin esille. Ja se, että asioita muistaa eri tavalla ja väärin. Yhdessä kohtaa suomentaja oli huomauttanut muistosta josta Christopher kertoi. Kyse oli jostain palkintogaalasta ja Christopher muisti jonkun yksityiskohdan suomentajan mukaan väärin. Pieniä yksityiskohtia kyllä, mutta jännä olisi tietää kuinka paljon kirjasta ja tapahtumista on vuosien aikana muuttanut muotoaan ja "väärin muistettu"...

  Paula, totta. Minä en taida tämän jälkeen enää saada Madonnasta ruusuista kuvaa vaikka lukisin mitä...;D Valitettavasti..

  VastaaPoista
 4. Jännän oloinen tarina! Onhan Madonna diiva, mutta en tuollaista olisi uskonut. Mäkään en tosin "tunne" Madonnaa sen kummemmin, on mulla jotain biisejä ipodissa. Harmi, että ehti mennä Tuulialle tämä ;)

  VastaaPoista
 5. Anni, ehkä saat sen lainaan Tuulialta sitten;) Kyllä mäkin oon tajunnut että Madonna on diiva, mutta että sentään omalle veljelle noin törkeä...

  VastaaPoista
 6. Minäkin sain luettua tämän eilen ja päällimmäiseksi jäi kyllä tunne siitä, että onpa veli tosi katkera menestyneelle siskolleen. Olisipa ollut hauska tietää, että millaiset välit on Madonnalla ja muilla hänen sisaruksillaan...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.