keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Ennen kuin kaikki muuttuu / Taina Latvala


Ennen kuin kaikki muuttuu / Taina Latvala

Otava, 2015. 191 sivua.
Kannen maalaus: Rauha Mäkilä
Mistä minulle? kustantajalta pyydetty arvostelukpl

Taina Latvalan novellikokoelma Ennen kuin kaikki muuttuu on kevään uutuuskirjoja. En ole aiemmin lukenut Latvalan kirjoja, mutta tämän perusteella tuo virhe tulee korjautumaan jatkossa. En tunnetusti ole novellien suurin ystävä, mutta näiden tarinoiden parissa viihdyin loistavasti ja tästä tuli minulle tärkeä kirja.

Pidin hurjasti siitä, miten Latvala on sitonut erilaiset tarinansa yhteen. Vaikka lyhyet kertomukset toimivat itsenäisenäkin, on hienointa kuitenkin kirja kokonaisuutena. Henkilöhahmot ovat tarinoissa samoja, mutta kaikki saavat kertoa oman näkökulmansa. Tapahtumia ja elämää pääsee lukijana seuraamaan monen hahmon silmin. Kirjan kieli on kaunista ja pysähdyin monen hienon lauseen kohdalle. 

Nuoret aikuiset kamppailevat elämän käännekohdissa. Aikuiseksi kasvaminen, lapsuuden taakse jättäminen ja kipeidenkin muistojen merkitys aikuisen elämään saavat kaikki paikkansa Latvalan novelleissa. Kirjan jokainen tarina on tärkeä ja merkityksellinen ja minusta keskenään tasaisen hyviä ja mieleenpainuvia. Eniten pidin ehkä viimeisestä, isän ja tyttären sidettä ja suhdetta upeasti, koskettavasti ja rakastavasti kuvaavasta Keskeneräinen-nimisestä novellista. Sitä lukiessa todellakin tuntee.

Olen palannut muutamaan novelliin uudemman kerran, erityisesti juuri tuohon Keskeneräiseen joka kaikessa surullisuudessaan on todella kaunis. Novellit kestävät uudenkin lukukerran ja niistä löytää aina jonkin uuden ulottuvuuden. Tarinoiden parissa saa itkeä ja nauraa. Ennen kuin kaikki muuttuu on ehdottomasti yksi parhaita kotimaisia novellikokoelmia joita minä olen lukenut. Merkityksellisiä, mieleenpainuvia ja tärkeitä tarinoita. Tunnistin itseni monesta ajatuksesta ja osasin samaistua hahmojen mietintöihin aikuisuuden kynnyksellä.

★★★★★

8 kommenttia:

 1. Olen iloinen, että pidit tästä! Kokoelma oli kovasti minunkin mieleeni, ja itse luin sen kuin kokonaisen tarinan. Kaikista vahvimmin jäi mieleen hulvaton muodonmuutos kissaksi ja kokonaisuudessaan myös kokoelmasta huokuva kaunis tunnelma. Olen itse lukenut tätä ennen Välimatkan, joka oli minulle, jonka juuret ovat lakeuksilla, upea lukukokemus. Täytyisi lukea myös muut Latvalan teokset. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minunkin täytyy nyt ehdottomaasti lukea Latvalan muutkin teokset :). Välimatkaahan on ainakin kehuttu, jospa se olisi seuraavana vuorossa :).

   Poista
 2. Tämä oli hieno lukukokemus, suosittelen.

  VastaaPoista
 3. Minulla on sama lähtökohta, novellit eivät tahdo täysin varauksetta sulattaa sydäntäni. Yritän lukea niitä silloin tällöin päästäkseni niihin paremmin sisälle. Tämän lainasin koska luin Välimatkan viime kesänä ja pidin siitä. Kiva kuulla että tässä on samat henkilöhahmot eikä täysin toisistaan irrallisia novelleja, se antaa jo lupaavammat lähtökohdat :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tykkäsit, minusta tämä ainakin toimi hienosti. Ja olen jopa oppinut tykkäämään novelleista ;).

   Poista
 4. Olen ajatellut, ettei tämä ole minun teokseni, mutta ehkä pitääkin harkita uudelleen ;)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.