sunnuntai 18. marraskuuta 2012

The Curious Case of Benjamin Button / F.Scott Fitzgerald


The Curious Case of Benjamin Button / F.Scott Fitzgerald

LibriVox-äänikirja, 2008.
Kesto: 1:00:40
Lukijana: Mike Vendetti
Alkuteos: 1922
Kannen kuva: http://librivox.org/the-curious-case-of-benjamin-button-version-2/


Tänään minulla oli lenkkiseurana F.Scott Fitzgeraldin novelli The Curious Case of Benjamin Button äänikirjana. Lenkki sujui mukavasti tätä tunnin kestävää novellia kuunnellen. Tämä on myös ensitutustumiseni Fitzgeraldin teoksiin, vaikka Kultahattu on ollut lukulistallani jo monta vuotta.

The Curious Case of Benjamin Button kertoo Buttonin perheestä, jonka esikoispoika Benjamin on syntyessään vanhan, seitsemänkymppisen miehen näköinen. Benjaminin vanhemmat, ja etenkin Roger-isä on ihmeissään kun hän lähtee ostamaan vaatteita "vastasyntyneelle" lapselleen. Kaupan myyjä kun ohjaa miehen heti vauvanvaateosastolle ja ihmettelee, kun mies haluaakin ostaa lapselleen tumman puvun miesten koossa.

Benjaminin ikää ja ulkonäköä kummastellaan vuosien varrella, mutta pian hän huomaa hiustensa muuttuneen harmaista tummemmiksi, kasvaneensa pituutta ja laihtuneensa. Näkökin on parantunut ja vartalo muutenkin nuorentunut. Käy ilmi, että Benjamin nuorenee päivä päivältä ja pian hänet sekoitetaan isäänsä. Aika menee eteenpäin, Benjaminin ikä alaspäin. Hän menee naimisiin ja saa lapsen, mutta kokee pian olevansa enemmän samalla tasolla poikansa kuin ikääntyvän vaimonsa kanssa. Novelli kuvailee Benjaminin tuntoja ja erilaisuutta tarkasti ja mielenkiintoisesti.

Benjamin Buttonin tarina on hauskan erilainen kuin mikään muu novelli tai romaani jonka olen aiemmin lukenut. En ole nähnyt novelliin pohjautuvaa elokuvaa, mutta tiesin tarinan juonen kuitenkin ennen novellin kuuntelemista. Parasta tässä olikin juuri tuo erilainen tarina ja tarinan opetus, hauskasti "väärinpäin" menevä elämänkulku. Ei tämä muuten mikään ihmeellisempi kuuntelukokemus ollut, siis kirjallisesti, mutta kiinnostava ja kivan erilainen ja tämän vuoksi mieleenpainuva tarina. Haluan ehdottomasti nähdä tämän elokuvankin jossain vaiheessa, mutta se taitaa jäädä joululomaan...

Kuuntelin äänikirjan englanniksi ja lukijana toimi Mike Vendetti. Ymmärsin kuulemani hyvin, kieli oli helppoa ja lukijan ääni miellyttävä. Kaiken kaikkiaan kelpo lenkkikaveri!

★+

6 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa! Olen nähnyt elokuvan ja pidin siitä todella paljon. En tiennyt ollenkaan, että se pohjautuu Fitzgeraldin novelliin. Onkohan novellia suomennettu ollenkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin bongasin tämän vasta muutama kuukausi sitten. En tiedä onko novellia suomennettu, jos ymmärsin oikein se on julkaistu "Tales of the Jazz Age"-kokoelmassa mutta en tiedä onko tätä kokoelmaa kokonaisuudessaan suomennettu.

   Poista
 2. Minäkin olen lukenut tämän novellin, muistaakseni sen sai ladata ilmaiseksi Amazon.comista tai jostain muusta paikasta. Tykkäsin tosi kovasti minäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin muuten löysin novellin juuri kokonaan kopioituna jonnekin sivustolle tuossa googlaillessani...eli näköjään sen voi lukea netistä ihan ilmaiseksi ;). Kiva että sinäkin tykkäsit!:)

   Poista
 3. Olen nähnyt kyseisen elokuvan kahdesti ja rakastuinkin siihen heti! En edes tiennyt, että siitä on myös kirja, mutta onneksi huomasin postauksesi. :) Ja kiitos myös Sannan tales of the Jazz Age - kokoelman vinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva jos sait vinkkejä täältä!:) Minun täytyy kyllä ehdottomasti katsoa tämä elokuvakin piakkoin..

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.