maanantai 22. heinäkuuta 2013

Jokapäiväinen elämämme / Riikka Pelo


Jokapäiväinen elämämme / Riikka Pelo

Teos, 2013. 522 sivua.
Kannen suunnittelu: Camilla Pentti
Mistä minulle? Kirsiltä saatu kirjan ennakkokappale (Kiitos!)

Riikka Pelon romaania Jokapäiväinen elämämme on kehuttu blogeissa ja lehtiarvioissa kovasti. Halusin ehdottomasti tutustua tähän kirjailijaan, ja tähän kirjaan, joka kertoo venäläisestä runoilija Marina Tsvetajevasta, sekä tämän tyttärestä Ariadnasta.

Jokapäiväinen elämämme seuraa Marinan ja Aljan elämää Venäjällä ja sodan seurauksena myöhemmin Euroopassa. Kirjassa liikutaan kahdessa ajassa. Vuoden 1923 tapahtumia seurataan Marinan näkökulmasta, kun taas 1930-luvun lopun tapahtumia seurataan Aljan näkökulmasta. Elämä on sotavuosina raskasta, ja pieni perhe saa kokea hankaluudet ja ihmisten petokset kunnolla. Alja sekä hänen isänsä Sergei Efron työskentelivät Pariisissa Neuvustoliiton salaiselle poliisille. Perhe sai vihdoin mutkien kautta olla yhdessä, ja lopulta he päätyivät takaisin Moskovaan. Onni ei kuitenkaan ollut pitkäkestoista, ja lopulta Stalinin terrori tuhoaa perheen.

Jokapäiväinen elämämme on kaunis romaani, etenkin kielen osalta. Pelo kirjoittaa uskomattoman kaunista, runollisen soljuvaa kieltä. Kielen vuoksi luin kirjaa hitaasti, ja lukeminen vaati aikaa ja tiettyä mielentilaa. Tarina veti kuitenkin mukaansa, ja äiti-tytär -parin jokapäiväisen elämän seuraaminen oli kiinnostavaa.

Aiheiltaan kirja on rankka. Sotavuosien kamaluus ja hurjat ihmiskohtalot tulivat hyvin esille, mutta toivon pilkahduksiakin onneksi näkyi, kunnes se toivo taas vedettiin jalkojen alta. Kirja on yllättävä, koskettava ja ajatuksia herättävä. Kirjan tapahtumat ja ihmiskohtalot nostavat tunteita, ja sodanaikaiset tapahtumat ovat käsittämättömiä, hirveitä. Vaikka en osannut samaistua keneenkään kirjan henkilöistä, koin heidät todella kiinnostaviksi hahmoiksi.

Pelon kirjassa on paljon kaikkea. Monta henkilöä (joilla on monta kutsumanimeä), paljon pieniä yksityiskohtia ja tapahtumia. Tämän vuoksi kirjan lukeminen oli minulle välillä työlästä, mutta lukujen väliin sujautetut runomuotoiset tekstinpätkät piristivät ja toivat tekstiin mukavaa vaihtelua myös sisällöllisesti. Suurimman osan ajasta nautin kuitenkin äärettömän kauniista kielestä, sekä Marinan ja Aljan elämän seuraamisesta.

Jokapäiväinen elämämme on riipaiseva tarina yhden perheen kohtalosta. Sota-aika ja Stalinin teot tuhoavat tämän perheen, mutta samalla kirja on kuvaus rakkaudesta, kirjoittamisesta ja ihmisyydestä. Kirjan kautta saa hyvän kuvan runoilija Marina Tsvetajevasta, mutta minulle vielä kiinnostavampi oli hänen tyttärensä Ariadna Efron. Mielenkiintoinen, kaunis, riipaiseva romaani. Varmasti yksi vuoden hienoimpia ja mieleenpainuvimpia kotimaisia!

★-

15 kommenttia:

 1. Sanna, olipa ihana kuulla, että pidit kirjasta. Jokapäiväinen elämämme ei todellakaan ole helppo, ei kerronnan eikä tarinan tasolla, mutta se on kuitenkin niin huolella mietitty kokonaisuus, ettei sen lukemisesta voinut kuin nauttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Aikaavievä tämä oli, mutta siksikin nautin kielestä ja tarinasta paljon. Kiva että sinäkin pidit :).

   Poista
 2. Todellakin mieleenpainuva, hieno romaani. Kaunis kuin koru.

  VastaaPoista
 3. Tämä on tosiaan sellainen hidasta ja keskittynyttä lukemista vaativa kirja, mutta palkitseva. Minäkin koin Ariadnan tarinan erityisen kiinnostavaksi. Ehkä siihen vaikutti sekin, että Ariadnan tarinaa kerrottiin minä-muodossa, jolloin hänen ajatuksiinsa ja tunteisiinsa pääsi enemmän sisälle. Äidin ja tyttären suhde oli myös kaikessa vaikeudessaan hyvin kiinnostava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkitseva tämä oli, todellakin! Ariadnan tarina oli minustakin kiinnostavampi, ehkä siksi että pystyin jotenkin samaistumaan häneen hieman enemmän. Ihmissuhteita tässä oli montakin kiinnostavaa, äiti-tytär suhteen lisäksi myös Aljan isä oli minusta kiinnostava tapaus, sekä tietty Mulja.

   Poista
 4. Sanna, minäkin luin tätä hitaasti, mutta kaikki se oli nautintoa, sillä kirja on täydellinen!

  Kiva kuulla, että pidit♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin tähän meni aikaa, mutta en kadu sekuntiakaan ;).

   Hieno kirja!

   Poista
 5. Kiinnostavaa, sain juuri kirjan kirjastosta, mutta vielä pitää odottaa sitä sopivaa aikaa ja mielentilaa. Mukava kuulla sinun ja kommentoijien mielipiteet, että sitä kannattaa odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, odotan innolla sinun mielipidettäsi tästä! Kannattaa odottaa oikeaa hetkeä, kiireessä minä en pystynyt tätä lukemaan. :)

   Poista
  2. Hyvä ohje♥ Tämän kirjan kohdalla erityisesti sanoisin kaikille näin;)

   Poista
 6. Minä olen jotenkin sivuuttanut tämän, mutta luettuani arviosi on ehkä pakko laittaa lukulistalle! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.