perjantai 30. elokuuta 2013

Kesäkirja / Tove Jansson


Kesäkirja / Tove Jansson.

WSOY, 1972. 143 sivua.
Alkuteos: Sommarboken, 1972.
Suomentanut: Kristiina Kivivuori
Kannen kuva: Tove Jansson
Mistä minulle? kirpparilöytö

Aina sama stoori: Tove Jansson on lempikirjailijoitani, mutta Kesäkirja on ollut lukulistallani lukemattomana jo monen vuoden ajan. Nyt, kesäloman viimeisten päivien aikana, päätin vihdoin tarttua tähän.

Pieni Sophia, hänen isänsä ja Sophian isoäiti viettävät kesää Suomenlahden saarella. Sophia ja vanha isoäiti ovat parhaat ystävykset. Heillä on aivan erityinen suhde, lämmin ja läheinen. He viettävät kaunista kesää saarella, elävät lähes tyypillistä pohjoismaista unelmaa. Sophia tutkii luontoa, ihmettelee eläimiä ja ötököitä ja kyselee elämästä viisaalta isoäidiltään. Isäkin on kuvioissa mukana, mutta jää nuoren tytön ja vanhan naisen ystävyyden ulkopuolelle, kirjassakin eittämättä taka-alalle.

Jansson kirjoittaa arkisen helposti, mutta tarinassa on silti paljon yksityiskohtia. Kesäisen saaren tunnelma ja kahden eri-ikäisen henkilön ystävyys luo käsinkosketeltavan tunnelman ja tekee kirjasta jotenkin haikeankauniin. Pidin kovasti myös luontokuvauksesta ja hienovaraisesta tavasta, jolla Jansson kuvailee ympäristöään.

Kirjassa sivutaan vakaviakin aiheita, ja pienen Sophian elämä ei ole ollut vain ruusuilla tanssimista. Nyt hän vaikuttaa kuitenkin enimmäkseen aidon onnelliselta pikkutytöltä. Hänen ja isoäidin erityistä suhdetta on kuvailtu kauniisti, ja se on kuin kirjan kehyskertomus. Heidän intensiivinen läheisyys, rivien välistä paistava erityinen side. Henkilöt on kuvailtu huolella, he ovat inhimillisiä, eikä isoäidinkään pinna aina kestä kun pieni tyttö kyselee ja kyselee, haluaa sitä, haluaa tätä.

Kesäkirja on kaunis pieni kirja. Henkilöt ja heidän elämänsä koskettaa ja kiinnostaa, Suomen kaunis kesäluonto on tunnelmallinen ja vanhuuden ja viattoman lapsuuden kuvailu on aitoa ja hienoa. Kirja on sivumäärältään varsin vähäinen, ja näiden sivujen aikana lukija pääsee ikään kuin kurkistamaan yhteen suomalaiseen kesään, kolmen henkilön kautta. Jotakin jää salaperäisen tunnelman taakse, kaikkea ei kerrota kuten ei pienelle lapsellekaan.

Olen tottunut lukemaan Janssonilta vain Muumikirjoja, mutta ihastuin ehdottomasti hänen kaunokirjallisuuteensakin. Kesäkirja oli todella sopiva välipala oman kesälomani lopetuskirjaksi.

 

11 kommenttia:

 1. Kyllä kannattaa tutustua muuhunkin kuin muumituotantoon! Esim Nukketalo novellikokoelma. Ylipäätään Janssonin muu tuotanto ansaitsisi suuremman huomion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin aion ehdottomasti tehdä! Nukketalo kiinnostaa kovasti, ja luen sen ehdottomasti jossain vaiheessa :).

   Poista
 2. Oletko oikeasti löytänyt tämän kirpparilta? Vau! Olen kade. Itse etsinyt kissojen ja koirien kanssa ja ei niin ei. Etenkin kun kovakantinen kiinnostaa, ei niinkään pokkari.

  Kiva, että pidit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen! Edellisen omistajan nimi löytyy vieläpä ensimmäiseltä sivulta :). Pidän silmät auki, jos törmäisin jossain kirpparilla toiseen kappaleeseen :).

   Poista
 3. Tarkkanäköinen arvio, kiitos Sanna, vaikken kirjaa tarkasti muistakaan - muistan kesän lämmön, sukupolvien välisen kiinteän suhteen ja ilon, mutta myös jonkinlaisen haikeuden ja tumman pohjavireen, joka lienee ollut sitä, mitä ei sanoiksi puettu ja mitä pieni tyttö ei ymmärtänyt. Ja kun itsellänikin nyt on lapsenlapsia, katsoisi varmaan tilannetta taas eri tavalla. Olisi hienoa omistaa tämä kirja, joka ei vanhene, vaikka me lukijat niin teemmekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nuo asiat minäkin parhaiten muistan, kirjan jotenkin haikeankauniin tunnelman ja tytön ja isoäidin läheisen suhteen. Kirja on kyllä aarre hyllyssä, ja tulen varmasti lukemaan sen uudelleenkin joskus! :)

   Poista
 4. Kuvasit hienosti Kesäkirjaa <3

  Minä myös suosittelen tutustumaan Janssonin ei-muumilliseen tuotantoon Kesäkirjan ja Kuuntelijan lukemisen perusteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Aion ehdottomasti tutustua muihinkin Janssoniin kirjoihin (Muumien lisäksi), niin hyvä fiilis tästä jäi :).

   Poista
 5. Kiitos hienosta arvostelusta! Tämän luettuani, päätin että marssin huomenna Suomalaiseen Kirjakauppaan ja ellei kirjaa löydy sieltä, tilaan sen. Tämän kyseisen kirjan haluan itselleni ihan ehdottomasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei löytynyt. Jouduin tilaamaan pokkariversion, koska kovakantisesta on painos loppunut, mutta eipä haittaa :)

   Poista
  2. Kiva kun kiinnostuit kirjasta! Luulen että tätä on aika vaikea löytää kaupoista, varsinkin kovakantisena. Hyvä jos pokkari kuitenkin löytyi :). Olisi kiva kuulla mielipiteesi tästä kun olet lukenut! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.