lauantai 17. elokuuta 2013

Kuukauden klassikko: Järki ja tunteet / Jane Austen


Järki ja tunteet / Jane Austen

WSOY, 1999. 240 sivua.
Alkuteos: Sense and Sensibility, 1811.
Suomentanut: Aune Brotherus
Kannen suunnittelu: M.Hankama
Mistä minulle? kirjamessuostos

Uusi kuukausittainen juttusarja alkaa blogissani nyt! Yritän lyhentää Klassikkohaastelistaani lukemalla vähintään yhden klassikon kuukaudessa. Elokuun klassikkona on kovasti aikaani vienyt Jane Austenin Järki ja tunteet. Rakastuin aikoinaan Ylpeyteen ja ennakkoluuloon, eikä tämä ihan yhtä korkealle suosikkilistallani kyllä nouse.

Elinor (järki) ja Marianne (tunteet) ovat kiinnostava sisaruspari. Kirja kuvailee heidän kiemuraisia rakkaustarinoitaan. Taustalla vaikuttaa niin sisarten äiti kuin pikkuporvarillisen seurapiirin mielipiteetkin. Äiti toivoisi tyttärilleen hyviä ja kannattavia avioliittoja hänen miehensä juuri kuoltua. Raha-asiat eivät ole aivan mallillaan, ja onnistunut avioliitto takaisi tyttärille hyvän tulevaisuuden. Valitettavasti sisaret eivät kuitenkaan rakastu niihin helpoimpiin tai vapaimpiin miehiin, mutta kuten Austenin kirjoissa yleensä, kaikki päättyy kuitenkin onnellisiin häihin.

Kirjassa kiinnostavinta oli minusta ehdottomasti Elinorin ja Mariannen erilaisten persoonien kuvailu. Muutenkin koen Austenin vahvuudeksi juuri henkilökuvauksen. Hänen luomansa hahmot ovat tavattoman tarkasti ja uskottavasti kuvailtuja, ja yleensä hänen kirjoissaan on suuri määrä erilaisia persoonia - kuten tässäkin. Elinor on niin selkeästi kirjan järki, kun taas Marianne on välillä tuskastuttavankin tunteellinen. Pidin kuitenkin sisarten välisistä eroista, vaikka Elinor olikin paljon enemmän minun makuuni. Myös muita kiinnostavia henkilöhahmoja tästä kirjasta löytyi, oman analyysinsä voisi tehdä vaikkapa kirjan miehistä eversti Brandonista, kiinnostavasta Willoughbysta sekä ystävällisestä Edwardista.

Tapahtumien ja juonen kannalta pidin paljon enemmän Ylpeydestä ja ennakkoluulosta, jos nyt taas ryhdytään vertailemaan. Minusta Järki ja tunteet oli tarinaltaan tylsempi ja pitkäveteisempi, eikä se onnistunut herättämään minussa sitä laajaa tunneskaalaa, johon Y&E aikoinaan pystyi. Austenin maalaamat brittimaaseudun maisemat, kiinnostavat ihmissuhdekiemurat pienessä seurapiirissä ja tarkasti kuvaillut, erilaiset persoonat loivat ihan kivan kokonaisuuden, mutta ei sen enempää. Luin tätä kirjaa tuskastuttavan kauan. Tarina ei jotenkin tuntunut etenevän ollenkaan, eikä Austenin kielikään ole minulle ihan sitä helpointa luettavaa. Kokonaisuutena silti ihan kiva lukukokemus, mutta kyllä Ylpeys ja ennakkoluulo on minulle yhä se kaikista rakkain Austen.

8 kommenttia:

 1. Minä en ole tätä lukenut, katsonut vain elokuvan sekä tv-sarjan. (Tai niitä saattaa olla useampikin versio nykyään.) Minulle kaikista paras Austen on ollut Viisasteleva sydän. Sen hieman synkemmät sävyt ovat sekä kirjassa että elokuvaversiossa vain vertaansa vailla. Toki Ylpeysä ja ennakkoluulo tulee vahva kakkosena perässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffa ja tv-sarja löytyy minunkin hyllystäni, joten pakko katsoa ne jossain vaiheessa :). Minä kuuntelin Viisastelevan sydämen äänikirjana, enkä ihan hirveästi innostunut siitäkään. Y&E on ikisuosikkini ;).

   Poista
 2. Voisin allekirjoittaa tuon viimeisen kappaleen melkein täysin lukuun ottamatta tuota Ylpeys ja ennakkoluulo -osuutta. Olen ehkä lukenut senkin kirjan yläasteella, mutta jos sen silloin luin, en suuresti ihastunut, koska en ole enää edes varma, olenko lukenut koko kirjaa. Luin keväällä tämän Austenin ja oli aika lähellä, etten jättänyt koko kirjaa kesken. Tämä on todellakin aika pitkäveteinen kirja. Ajattelin lukea tuon Ylpeyden ja ennakkoluulonkin tänä vuonna, kun nyt on käynnissä 1800-luvun kirjat -haaste. En ole vain saanut vielä lainattua kirjaa kirjastosta, koska Järki ja tunteet oli minulle niin hidas ja tylsä luettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin kävi itse asiassa keskeyttäminen mielessä, kun tuntui ettei tarina etene mihinkään. Loppua kohden kuitenkin hieman parani, onneksi!

   Poista
 3. Voi, mulla on vielä kaikki Austenit lukematta. Jospa pian alkavalla pidemmällä lomalla tulisi luettua :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sullahan alkaa sellainenkin kohta! ;) Suosittelen ainakin lukemaan Ylpeyden ja ennakkoluulon :).

   Poista
 4. Hauska idea tämä kuukauden klassikko!

  Northanger Abbey on minun suosikkini lukemistani Austeneista :)

  Austeneista tulee aina mieleen elokuva Jane Austen -lukupiiri, se on niin ihana <3 Voisin katsoa sen nyt kun lomakin alkoi :) Muistelisin, että sinäkin pidit siitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Northanger Abbey minulla on vielä lukematta, täytyisi siihenkin jossain vaiheessa tarttua :).

   Se elokuva on todellakin ihana, pitäisi taas katsoa se ♥.

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.