sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Israel-tyttö / Niina Miettinen


Israel-tyttö / Niina Miettinen

Teos, 2013. 233 sivua.
Kannen suunnittelu: Camilla Pentti
Mistä minulle? kirjastosta lainaamalla


Niina Miettisen esikoisromaanissa Israel-tyttö liikutaan monessa ajassa, monessa eri paikassa. Seurataan Kaisaa, joka viettää kesää papan ja Katariinan luona. Kun pappa viettää aikaa verstaallaan, Kaisa ja Katariina viettävät aikaa yhdessä, pyöräretkiä kaupunkiin tehden. Kaupungissa he osallistuvat tilaisuuksiin, joissa saarnaajat tekevät ihmeitään ja Kaisasta tulee Katariinan Israel-tyttö. Toisaalta seurataan myös aikaa jolloin Kaisa vasta tutustui papan uuteen vaimoon Katariinaan. Ja nykypäivänä ollaan Jerusalemissa, jonkin salaperäisen perässä, jotakin tärkeätä etsimässä.

Romaanin kieli on runollisen kaunista ja tunnelma hieman salaperäinen, paikoin ihanan kesäisen kaunis. Tarina avautuu lukijalle pikkuhiljaa ja hitaasti. Alussa olin ulalla sen kanssa, missä ajassa mennään ja kuka oikein on kuka. Minulla kesti jostain syystä kauan ymmärtää, kuka Katariina oikein on ja mikä Kaisan suhde häneen on. Lopulta kuitenkin kysymysmerkit hävisivät, ja pystyin nauttimaan tarinasta.

Pidin erityisesti kirjan osista jotka käsittelivät Kaisan lapsuusaikaa, jolloin hän ja Katariina vasta tutustuivat ja joissa Katariinan menneisyydestä paljastui pikkuhiljaa mielenkiintoisia asioita. Israel-osiot jäivät minulle hieman arvoitukseksi, ja ovat sitä edelleen. Henkilöistä pidin paljon, vaikka välillä ymmärsin ja välillä ärsyynnyin pienen Kaisan suhtautumisesta papan uuteen vaimoon.

Israel-tyttö on hieno esikoisteos, vaika jäinkin kaipaamaan jotain pientä lisää. Jostain syystä tämä ei aivan täysin avautunut minulle, ja hieman tylsistyinkin sen vuoksi kirjan parissa sen alussa. Toisaalta taas uppouduin kirjaan oikein kunnolla, kunhan pääsin vauhtiin ja luinkin loppupuoliskon yhdeltä istumalta.

Kiinnostava ja kaunis esikoisromaani tämä oli, mutta jokin jäi puuttumaan jotta olisin täysin haltioitunut. Ehdottoman kiinnostava uusi kotimainen kirjailijatuttavuus kuitenkin!

★+

6 kommenttia:

 1. Ah onpa mielenkiintoisen kuuloinen kirja! Täytyypä lisätä lukulistalle! :)

  VastaaPoista
 2. Minulla oli sama ongelma ymmärtämisen suhteen, jotain aukeni, jotain jäi salaisuudeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että en ole ainoa jolle kaikki ei avautunut! Tunnen itseni vähemmän tyhmäksi ;D.

   Poista
 3. Tuntuu, että luimme tätä aika lailla samoin. Hyvin kirjoitettu kirja ja hienosti rakennettu juonikin, itse pidin kirjasta myös Joensuun vuoksi. Silti jokin jäi uupumaan: ehkä liikaa aukkoja? Tai liiankin valmista, liian hiottua tekstiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en oikein osaa sanoa, mikä tästä jäi puuttumaan. Se fiilis vaan jäi, että jotain puuttui. Ehkäpä juuri se, että jäi niin paljon kysymysmerkkejä?

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.