lauantai 7. kesäkuuta 2014

Tuulisen saaren kirjakauppias / Gabrielle Zevin


Tuulisen saaren kirjakauppias / Gabrielle Zevin

Gummerus, 2014. 239 sivua.
Alkuteos: The Storied Life of A.J. Fikry, 2014.
Suomentanut: Tero Valkonen
Kannen suunnittelu: ?
Mistä minulle? kustantajalta saatu ennakkokappale

Sain Gummerukselta yllärinä Gabrielle Zevinin romaanin Tuulisen saaren kirjakauppias. Kirja löytyy kesä- ja syysuutuuksien luettavien listaltani, mutta olikin kivaa päästä lukemaan kirja ihan tuoreeltaan. Kovakantinen kirja julkaistaan viikolla 24.

A.J. Fikry pitää kuolleen vaimonsa kanssa perustamaansa kirjakauppaa pienellä saarella. Hän on melkein nelikymppinen, ja vaimon kuoleman jälkeen elämästä on kadonnut ilo ja nautinto. Edes kirjat eivät enää tuota iloa hänen päiviinsä. Kun vielä A.J:n aarre, hyväkuntoinen Edgar Allan Poen kirjan ensimmäinen laitos varastetaan, on A.J:n elämä pelkkää murhetta. Kunnes kaksi naista saapuu pelastamaan hänet. Toinen on kirja-alalla työskentelevä Amelia, toinen kirjakaupan takahuoneesta löytyvä salaperäinen Maya.

Tuulisen saaren kirjakauppias on jo nimensä perusteella kirjafanille sopiva kirja. Ja olihan tämä! Tässä oli ilahduttavan paljon viittauksia kirjallisuuteen, eikä vain niihin vanhoihin klassikoihin, vaan myös esim Markus Zusakin Kirjavaras mainittiin. Tapahtumaympäristönä pieni saari, jonka kaikki asukkaat tuntevat toisensa, oli myös kiinnostava ja sympaattinen.

Kirjassa käytetty kieli on helppoa ja tarina nopealukuinen. Se oli tavallaan sekä hyvä, että huono asia. Pidin kirjasta paljon ja viihdyin sen parissa oikein mainiosti, mutta jotta se olisi noussut lähemmäs täydellistä lukukokemusta kaipasin jotain enemmän. Jonkinlaista syvyyttä, tai sitten vain enemmän sivuja.

Nytkin ajallisesti kirja kattaa monen vuoden jakson, mutta jotenkin ne viimeiset tapahtumat jäivät ehkä hieman pinnallisemmiksi koska ajassa tehiin niin suuri hypähdys. Kirja taisi olla makuuni myös hieman liian kevyt ja ennalta-arvattava, vaikka tässä toki oli muutama yllätyskin mukana, eikä kaikki aina päättynytkään siirappisen onnellisesti.

A.J. oli päähenkilönä kiinnostava, kun alkumökötyksestä pääsi yli. Olenpa muuten lukenut viime aikoina monta kirjaa, joissa päähenkilönä on elämäänsä kyllästynyt, mököttävä mies. Ensin Ove, sitten Liam ja nyt A.J. ;). Tässä kirjassa oli myös monta muuta kiinnostavaa hahmoa ja historiaa, joita olisi ehkä lisäsivuilla voinut hieman syventääkin ja siten tuoda tarinaan vielä enemmän sitä syvyyttä.

Kokonaisuutena Tuulisen saaren kirjakauppias oli oikein viihdyttävä lukukokemus. Jotta se olisi noussut sinne suosikkilistojen kärkeen, olisi vaadittu hieman lisää jotakin, mutta kyllä tämä yhden lämpimän kesäpäivän viihdykkeenä toimi aivan mainiosti.

★+

10 kommenttia:

 1. Blogattiinpa me näistä samaan aikaan :D

  Mutta olen kyllä kanssasi hyvin samaa mieltä. Kevyt ja viihdyttävä, sopii kesään, mutta ei nouse sen suuremmaksi kirjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä näköjään tehtiin! ;)

   Ja totta, sopiva kesäkirja mutta ei sen enempää :).

   Poista
 2. "Kevyt ja ennalta-arvattava", juuri niin. Mutta kyllä tämän luki ihan mielellään.

  VastaaPoista
 3. Sama vaikutelma, hauska ja viihdyttävä kesäkirja. Vaikkei syvällisyyttä, edellyttää kyllä lukijaltaan aika laajaa lukeneisuutta, jotta ymmärtää kirjalliset vitsit (en varmaan tajunnut itse kaikkia). Maeve Binchy, Philip Roth, True Blood ja mitä kaikkea tässä vyörytetäänkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minultakin meni varmasti joitakin kirjallisia juttuja ohi, sillä kaikki kirjat eivät olleet tuttuja. Mutta eipä se lukemista silti sen kummemmin haitannut :).

   Poista
 4. Alkaa tuntua siltä että KAIKKI muut ovat jo lukeneet tämän :-D Minä se kiltisti odottelen kirjastosta, on niin uusi blogikin vielä ettei Gummerus noteeraa ;-) Moni ontuntunut laillasi kaipaavan kirjaan vvielä ripauksen "sitä jotain" mutta ihan mielenkiinnolla silti tätä odottelen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihh, aika monihan tämän on jo lukenut joo ;). Toivottavasti saat kirjan luettavaksi pian ja toivottavasti lukukokemus on odottamisen arvoinen ;).

   Poista
 5. Minullakin on tämä kirja odottelemassa. Ehkä joku kesäinen päivä sen nautiskelen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopii varmasti mainiosti kauniiseen kesäpäivään. (nyt kun katsoo ikkunasta tuota raekuuron peittämää maisemaa tuntuu että ne kauniit kesäpäivät ovat kauakana, mutta eiköhän niitä vielä tule! ;).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.