torstai 24. toukokuuta 2012

Norwegian Wood / Haruki Murakami


Norwegian Wood / Haruki Murakami

Tammen keltainen kirjasto, 2012. 426 sivua.
Alkuteos: Noruwei no mori, 1987
Engl.suomentanut: Aleksi Milonoff
Kannen kuvat: Tran Anh Hungin elokuvasta
Mistä minulle? kirjastosta lainaamalla

 Haruki Murakami on minulle vielä kohtalaisen tuntematon kirjailija. Norwegian Wood on nyt toinen lukemani Murakami juoksukirjan lisäksi. Voin kuitenkin jo varmuudella sanoa, että Murakami on yksi suosikkikirjailijoistani. Niin paljon ihastuin Norwegian Woodiin!

Kirjan alussa Toru Watanabe matkustaa lentokoneella Hampuriin. Laskeutuessaan Saksaan Toru kuulee ensimmäiseksi lentokentän kovaäänisistä version Beatlesin kappaleesta Norwegian Wood. Ja aina kyseisen kappaleen kuullessaan Toru muistaa ensirakkautensa, Naokon, jonka lempikappale Norwegian Wood oli. Naoko oli Torun parhaan ystävän Kizukin tyttöystävä. Toru, Naoko ja Kizuki olivat nuorina erottamaton kolmikko. He viettivät aikaa yhdessä keskustellen ja iltaa viettäen. Kun Kizuki oli paikalla keskustelua syntyi paljonkin, eikä kukaan tuntenut jäävänsä ulkopuoliseksi. Naoko ja Toru löysivät kuitenkin harvemmin puhuttavaa kahdenkesken, ja Kizuki piti kolmikon kasassa.

Kuullessaan Norwegian Woodin Hampurin lentokentällä Toru matkaa muistoissaan opiskeluvuosiinsa Tokioon. Hän muistelee yhteistä aikaansa Naokon kanssa, muistaa myös Midorin ja opiskelija-asuntolan kummajaiset. Toru muistelee aikoja, jolloin hän kamppaili rakkauden, itsenäistymisen ja seksuaalisuutensa kanssa. Aikoja, jolloin hän tutustui uusiin ihmisiin, ja oppi keneen voi luottaa, keneen ei. Toru muistaa pitkät patikkaretkensä joille hän lähti surun kohdatessa ja hän muistaa sunnuntaiset vierailunsa kahden tärkeän nuoren naisen luona. Vierailut ovat keskenään kovin erilaisia, niin kuin naisetkin keskenään, mutta Toru viihtyy kummankin luona.

Norwegian Wood on traagisuudessaakin ihana ja kaunis rakkaustarina 1960-luvun Tokiosta. Toru elelee nuoruuttaan kahden naisen pauloissa. Hän muistelee nuoruuttaan kuitenkin kepeän humoristisesti, joka tekee tästä kirjasta tapahtumista huolimatta vähemmän synkän. Murakami kirjoittaa runollisen kauniisti, teksti on todella sujuvaa ja eteenpäin vievää. Minä koukutuin tähän kirjaan todella nopeasti, ja vietinkin viimeisen vapaapäiväni maanantaina lähes kokonaan tämän kirjan parissa. Myös Torun tarina imaisi mukaansa ja hänen kasvukertomustaan seurasin koukuttuneena. Kokonaisuutena Norwegian Wood oli minulle täydellinen kirja ja täydellinen lukukokemus. Minä hurmaannuin Torun kertojaäänesta, sekä hänen tarinastaan täysin.

Kirjan tunnelma on ihana, hieman salaperäinen ja unenomainen, ja henkilöt kiinnostavia ja sydämeenkäyviä. Norwegian Woodissa hyvää ja hienoa oli myös Japanin kuvaus. Haaveilen matkasta Japaniin, olen muutaman kirjan jälkeen nyt kyseisestä maasta täysin haltioitunut! En osaa sanoa muuta, minulle täydellinen kirja luettuna täydellisenä hetkenä. Varmasti yksi kirjavuoteni kohokohdista!★★★★★ 


Katsokaahan myös mitä mieltä peikkoneito, Maria, Minna, Katja, Sara ja Tessa kirjasta ovat.

Ps! Vaikka myös tällä hetkellä kirjoja luen, on uusi työ näin alussa hieman voimia vievää. Palailen siis, kunhan ehdin ja jaksan lukea yhden kirjan päätökseen. Mukavia kesäpäiviä teille ihanat!:)

14 kommenttia:

 1. Nimenomaan ihana, unenomainen ja sydämeenkäypä! Minullekin tämä on täydellinen kirja ja tiedän varmaksi, että Norwgian Wood tulee olemaan aika kärjessä loppuvuonna, kun koetan summata vuoden lukemisiani. <3

  Onnea ja iloa uuteen työhön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja :). Todellakin ihana kirja, voisin lukea tämän vaikka heti uudestaan ja sitä ei usein tapahdu ;).

   Poista
 2. Mukavaa, että pidät tästä. Omalla lukulistallanikin odottamassa. :) Onnea uuteen työhösi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Toivottavasti pidät tästä kun sen luet :).

   Poista
 3. Olen pitkään miettinyt, lisäisinkö tämän lukulistalleni. Nyt viimein lisäsin :)

  VastaaPoista
 4. Samat Murakamit olen minäkin lukenut, ja niiden(varsinkin tämän Norwegian Woodin) perusteella kirjailijaan ihastunut. Kafka rannalla odottelee hyllyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla hyllyssä odottelee Sputnik-rakastettuni, ja todella innoissani odotan ehtiväni lukemaan sen :).

   Poista
 5. ÄÄÄ ehdoton TBR-listalla...
  Olen päätellyt, että olet jonkinlainen yli-ihminen, kun opiskelujen ohessa luet moista tahtia. Onneksi osoittauduit nyt vähän inhimillisemmäksi noiden töiden suhteen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, yli-ihminen :D. No en sentään, tänä keväänä opiskeluja oli aika vähän. Siksi vähän nopeampi lukutahti ehkäpä ;).

   Poista
 6. Ihanaa kuulla näin onnistuneesta lukukokemuksesta, vaikutat todellakin aivan haltioituneelta. :)

  Minä en aivan vaikuttunut, vaikka hyvä kirja tämä onkin. Ehkä se lukutunnelma oli juuri silloin väärä muutenkin. Mahtavaa, että sinä löysit suosikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä kirja oli kyllä oikea aarre, ja toki myös oikeana hetkenä luettu :).

   Poista
 7. Onneksi olkoon! Voitit kirjan blogini arvonnassa. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.