lauantai 8. syyskuuta 2012

Aika mennyt palaa / Karoliina Timonen


Aika mennyt palaa / Karoliina Timonen

Tammi, 2012. 279 sivua.
Kannen suunnittelu: Emmi Kyytsönen
Mistä minulle? saatu arvostelukpl kustantajalta


Kirjava kammari-blogista tutun Karoliina Timosen esikoisromaani Aika mennyt palaa julkaistiin nyt syksyllä. Se oli syksyn uutuuskirjoista aiheeltaan yksi kiinnostavimmista, ja toki myös Karoliinan "tuttuuden" vuoksi ehdottomasti lukulistallani :).

Suomalainen Klarissa muuttaa aviomiehensä Mikaelin sekä pariskunnan kahden lapsen kanssa vuodeksi Bostoniin Mikaelin työn perässä. Jo matkalla lentokoneessa Klarissa näkee lapsuudestaan tutun unen, jossa nuori nainen etsii lastaan hätääntyneenä ja järkyttyneenä. Tuttu uni aloittaa sarjan uusia unia Corinnesta, joka eli toisen maailmansodan aikaisessa Pariisissa ja myöhemmin Amerikassa. Unien Corinne on Klarissalle tutun tuntuinen, kuten myös Corinnen elämäntapahtumat. Tutulta vaikuttaa myös valkoinen talo Bostonissa, johon Klarissa perheineen muuttaa. Naapurissa asuva vanhempi rouva, Rachel, osoittautuu Klarissalle pian pelastukseksi. Hän vahtii lapsia ja kertoo valkoisen talon menneisyydestä, antaa neuvoja ja kertoo lopulta omastakin elämästään. Klarissan unet ja niiden tapahumat aiheuttavat pikku hiljaa ongelmia jopa Klarissan ihmissuhteissa, ja hän haluaa ehdottomasti selvittää kuka Corinne on ja miksi Bostonin koti tuntuu niin tutulta.

Aika mennyt palaa on kiehtova, erilainen ja mieleenpainuva romaani. Kirjan kieli on kauniin soljuvaa ja sujuvaa ja kirjan juoni piristävän erilainen. Minä pidin myös henkilöistä ja etenkin Klarissasta muodostui tutuntuntuinen nainen lukemisen ohella. Kirjan juoni on vetävä ja minä uppouduin tarinaan ihan kirjan alusta asti. Ahmin kirjan parissa illassa, koska halusin ehdottomasti tietää toisaalta kuinka Klarissan käy, mutta ehkä vielä enemmän kuinka Corinnen käy. Kirjan parasta antia on nimittäin ehdottomasti se, että tarina liikkuu kahdessa ajassa. Klarissan modernia, nykyaikaista perhe-elämää on kiinnostavaa seurata, mutta Corinnen elämä toisen maailmansodan aikana oli vähintään yhtä kiehtova!

Aika mennyt palaa on kokonaisuutena hieno kirja. Kirjan nimi on tarinaan sopiva, mutta yleisestikin todella kaunis. Kansikuvakin on aivan upea, etenkin kannen utuinen kuva valkoisesta talosta. Kirja oli viihdyttävä, mukaansatempaava ja sopivan omaperäinen. Kirjan aiheet ovat kiinnostavia; unet, ihmissuhteet ja kahden eri aikakauden arkielämä. Minä viihdyin kirjan parissa mainiosti!

★+

Lukekaahan myös Katjan esittely ystävänsä kirjasta, sekä Leena Lumen ja anni:M:n arviot kirjasta!

6 kommenttia:

 1. Minä olen täällä heti innokkaana kiittämässä ihanasta arviosta. :) Tosi kivaa, kun tykkäsit!

  VastaaPoista
 2. Kanssasi on helppo olla samaa mieltä: Aika mennyt palaa on piristävästi erilainen ja kiehtova romaani. :)

  VastaaPoista
 3. Minäkin kannatan kahden aikatason kirjoitusta niin tässä kuin yleensäkin, jos kirjailija vain sen hallitsee. Tämä kirja olisi ollut liian pinnallinen ilman Corinnen elämää ja toista aikakautta. Ja pelkkä Corinne olisi saattanut riittä, mutta sitä on jännittävä peilata Klarissan unien sekä myös talon kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä olen kanssasi. Ilman Corinnen tarinaa kirja olisi ollut melkeinpä liian tylsä, mutta näin tämä toimi minusta hienosti! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.