perjantai 7. syyskuuta 2012

Appelsiininkuorten katu / Ayad Akhtar


Appelsiininkuorten katu / Ayad Akhtar

Otava, 2012. 350 sivua.
Alkuteos: American Dervish, 2012.
Suomentanut: Katariina Kaila
Kannen kuva: Hill Street Studios / Blend Images
Mistä minulle? pyydetty arvostelukpl kustantajalta

Ayad Akhtarin esikoisromaani Appelsiininkuorten katu oli yksi syksyn odotetuimpia uutuuskirjoja minulle. Olen juuri tällaisten romaanien ystävä: sopiva sekoitus mielenkiintoista vierasta kulttuuria, ihmissuhteita, elämän iloja ja suruja.

Kirjan alussa Hayat Shah on parikymppinen opiskelija. Hän on ihastunut amerikkalaiseen tyttöön ja haluaa kertoa tytölle oman tarinansa lapsuudestaan, jotta tyttö tuntisi miehen paremmin. Appelsiininkuorten katu on Hayatin tarina. Kymmenvuotiaana Hayat asui pakistanilaistaustaisten vanhempiensa kanssa amerikkalaisessa lähiössä. He elivät normaalia arkea ja perhe-elämää. Nuoren pojan maailma muuttuu kuitenkin kun äidin paras ystävä, Mina, muuttaa poikansa kanssa Hayatin perheen luokse asumaan.

Minan järjestetty avioliitto on kaatunut ja hän pakenee ex-miestään parhaan ystävättärensä perheen turviin. Kauniista ja hartaan uskovaisesta Minasta tulee Hayatille todella tärkeä. Mina tutustuttaa Hayatin Koraanin säkeisiin ja Hayat on pian täysin Minan lumoissa. Koko Hayatin perhe ei kuitenkaan ole Koraanin tärkeydestä aivan samaa mieltä ja uskonnosta syntyykin perheessä pian mittava riita, monella eri tavalla. Minan vielä rakastuessa amerikkalaiseen Nathaniin syntyy Hayatissa vaikeita tunteita: mustasukkaisuus ja kiukku johtavat kohtalokkaisiin tapahtumiin.

Appelsiininkuorten katu on lumoava, kaunis tarina. Kirjassa on monta ainesta, josta pidän. Vieras kulttuuri, sopivasti ihmissuhdekiemuroita, opettava kasvutarina ja karuja ja traagisiakin tapahtumia ja kohtaloita. Akhtarin kieli soljuu hienosti ja helposti ja lukijana uppouduin Hayatin tarinaan alusta asti. Kirjan uskonnolliset seikat olivat kiinnostavia, joskaan en jaksanut lukea ja ymmärtää aivan kaikkia Koraanista siteerattuja säkeitä. Henkilöt olivat huolella kuvailtuja ja Hayatin koko perhe oli kiinnostavia henkilöitä täynnä. Lumoava Mina on tietenkin oma lukunsa, mutta myös Hayatin ristiriitaisia tunteita herättänyt isä ja esimerkiksi varsin myöhään kuvioihin tuleva Sunil olivat kiinnostavia tapauksia.

Appelsiininkuorten katu on kaunis, kiinnostava muslimipojan kasvutarina. Tarina vie mennessään ja saa lisämausteita uskosta, kulttuurien yhteentörmäyksistä ja ihmissuhteiden kiemuroista, rakkaudestakin. Hieno, eheä esikoisromaani. Minä jään innolla odottamaan Akhtarin tulevia teoksia!

★+
Myös Mari.A on lukenut tämän kirjan.

16 kommenttia:

 1. Olen hieman kyllästynyt kaikenlaisiin "shokeraaviin kasvu- tai selviytymistarinoihin", jotka usein ovat muslimikulttuurista. Tämä vaikuttaa kuitenkin melko kiinnostavalta arviosi perusteella. Saatanpa napata mukaani, jos joskus tulee kirjastossa vastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä, sillä ei tämä ihan hirveän shokeeraava tarina ole. Kasvutarina kyllä, mutta samalla paljon muuta :).

   Poista
 2. Oo, minä olen tätä juuri lukemassa ja melkein en uskaltanut tätä bloggausta lukea. Et onneksi näy harrastavan spoilereita ;) Ilolla odotan että ehdin lukea koko kirjan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, odotan ajatuksiasi tästä! Yritän olla spoilaamatta kirjoista liikaa :).

   Poista
 3. Tykkäsin kirjasta, sen takia, että siinä oli kiinnostava juoni. Hieman en pitänyt en amerikkalaisuudesta, mutta ehkä juutalaisuudessa on jotain sellaista, mitä mä en ymmärrä.

  Tuulialle: tämä ei ollut mikään shokeerava kirja, vaan kasvukertomus pojan maailmasta, joka elää kahden väissä. Ja onhan tässä myös tapahtumia, jotka voi katsoa uskonnosta kumpuavaksi, tai sitten kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sinäkin tykkäsit :). Ja totta, minustakaan tämä ei ollut erityisen shkoeeraava, vaikka toki kauheampiakin tapahtumia mukaan mahtui.

   Poista
 4. Sen verran rankkaa tavaraa olen itsekin lukenut viime aikoina, että tarina vaikuttaa hyvältä juuri tähän saumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Tämä on kyllä rankkoistakin aiheista huolimatta varsin "helppo" kirja :).

   Poista
 5. Hei, jos sulla on tää omana, niin voisitko lainata? Kiinnostaisi kovasti. :)

  VastaaPoista
 6. Haluan ehdottomasti lukea tämän kirjan, kunhan sen kätösiini saan! :D Islam kiinnostaa, kun se nyt on niin ajankohtainen Suomessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, jos kirja kiinnostaa! Uskontovinkkeli on tosi mielenkiintoinen tässä kirjassa :).

   Poista
 7. Tämä kirja kiinnostaa minuakin kovasti ja aionkin lukea sen jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kivaa, että tämä kirja kiinnostaa niin useaa! Hieno kirja jolle soisi enemmänkin blogisavuja :).

   Poista
 8. Oih, tämä arviosi on mennyt minulta täysin ohi! Olen kovin kiinnostunut nimittäin lukemaan tämän, joten kiitos arviostasi. Tämän jälkeen kirja kiinnostaa vielä enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos kirja kiinnostaa! Jään odottelemaan ajatuksiasi tästä :).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.