torstai 23. toukokuuta 2013

Kunnia / Elif Shafak


Kunnia / Elif Shafak

Gummerus, 2013. 523 sivua.
Alkuteos: Honour, 2012.
Suomentanut: Maria Erämaja
Kannen suunnittelu: Eevaliina Rusanen
Mistä minulle? kustantajalta pyydetty arvostelukpl

Elif Shafakin Kirottu Istanbul oli minulle viime vuonna todella positiivinen lukuelämys. Rakkauden aikakirja minulla on vielä lukematta, mutta tartuin tässä välissä innolla Shafakin tuoreeseen suomennokseen Kunnia.

Kirjassa seurataan Pembe ja Jamila-nimisten kaksosten elämää. He syntyvät turkkilaiseen suurperheeseen, jonka vanhemmat toivoivat poikaa mutta saivat vielä entiseen tyttökatraaseensa lisäystä. Kaksosten lapsuus ei ole kovinkaan onnellinen äidin lähdettyä toisen miehen matkaan. Tytöt keksivät kuitenkin hauskaa tekemistä yhdessä, ja muistelevat onnellisia hetkiään vuosia myöhemmin.

Elämä kuljettaa kaksoset eri suuntaan ja Pembe muuttaa perheensä kanssa Lontooseen. Jamila jää kotiseudulle, auttaa kylän naisia synnytyksissä ja tekee omia taikajuomiaan mökkinsä kellarissa. Pembe taas viettää Lontoossa päällepäin onnellista perhe-elämää, mutta pinnan alla kuohuu. Ensin lähtee aviomies Adem, sitten Pembe löytää piirteitä itsestään, jotka on aiemmin kadottanut täysin. Hänen elämänsä muuttuu hieman paremmaksi, mutta onnea ei kestä kauan. Perheen kunniaa häpäistään monta kertaa, monen eri jäsenen taholta. Kaikkein karmeimman teon jälkeen Pemben perheen asiat eivät ikinä palaa täysin onnellisiksi.

Shafak on todella taitava tarinanluoja, ja ihastelen aina kirjailijan tapaa keksiä ja kertoa tarinaa, johon heti alusta asti uppoutuu mukaan. Minä pidin myös henkilögalleriasta, joka myös tässä kirjassa oli laaja ja värikäs. Paljon erilaisia henkilöitä, hyvine ja huonoine puolineen, toi kirjaan paljon mielenkiintoa ja jännitteitä.

Shafakin kielenkäyttö ja suomennos on mutkatonta ja sujuvaa, ja Kunnian tunnelma on vahva ja mieleenpainuva. Vaikka pidin tarinasta kovasti, koin kuitenkin paikoitellen että asioita vatvottiin ja vetkuteltiin hieman turhan paljon. Kirjaa olisi ehkä voinut tiivistää jonkin verran, kuitenkaan menettämättä sen lumoa. Lukijalle suuri osa kirjan tapahtumista on jo varsin aikaisessa vaiheessa selviä tarinan aikatasohyppelyn vuoksi. Pidin siitä, ettei kaikkea kerrottu kronologisesti ja välillä oltiin 1970-luvun Turkissa, välillä taas 1990-luvun brittivankilassa. Tämän vuoksi mielenkiintoni tarinaa kohtaan oli loppua kohden kuitenkin hieman koetuksella, vaikka Shafak olikin saanut yhden yllättävän käänteen mahdutettua kirjan loppupuolelle.

Kokonaisuutena Kunnia oli minulle hyvä, mieleenpainuva lukukokemus. Pidän Shafakin tyylistä kirjoittaa ja hänen taidostaan viedä tarinaa eteenpäin. Hieman tiivistettynä Kunnia olisi ollut lähellä viiden tähden kirjaa.

★-

***

Lähden huomenna puoleksitoista viikoksi Keski-Euroopaan reppureissaamaan, joten palailen reaaliajassa blogin puolelle vasta kesäkuun kolmantena päivänä. Olen ajastanut maanantaille oman listani odotetuimmista syysuutuuksista, mutta muuten blogin puolella on hiljaista. Reissuun lähtee mukaan Irvingin Garpin maailma, ja reissun jälkeen luen loppuun ainakin Olli Jalosen Poikakirjan ja Oatesin Sisareni, rakkaani. Oikein ihania toukokuun viimeisiä päiviä kaikille, palaillaan puolentoista viikon kuluttua! :)

Ps! Huomaako kuvista että minulla on uusi kamera? ;)18 kommenttia:

 1. Oi että minua jännittää mitä mitä pidän Kunniasta! Harmi, jos kirja oli paksu "huonolla tavalla".. Vetkutteluahan ei siedetä :D

  Ihanaa matkaa Sanna <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! :)

   Minäkin odotan ajatuksiasi Kunniasta. Hieman tätä olisi minusta voinut tiivistää, mutta ihan viihdyttävä ja otteessaanpitävä lukuromaani tämä oli :).

   Poista
 2. Vautsi vau, sulla tosiaan ON uusi kamera!! :) Ihanaa ja rentouttavaa reissua! Odotan erityisesti mielipidettäsi Garpin maailmasta - itsekin aion sen kesän aikana lukea. Viimein :)

  Komppaan Annia, vetkuttelua ei siedetä :D Kunnia olisi ollut lähes täydellinen kirja ilman tuota mainitsemaasi seikkaa, jonka mukaan lukija tiesi (minustakin) liian varhaisessa vaiheessa liikaa. Mulle tuli paikoin sellainen fiilis, että apua, nytkö tämä jo paljastetaan... Mutta ihana tää oli silti <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joo ihan rakastunut kameraan, tulee aikas kivoja kuvia :). Ja Garp oli mahtava, palaan tarkemmin kirjaan alkuviikosta :).

   Kiva kuulla, että muutkin ovat hieman ärsyyntyneet tuohon kirjan paljasteluun (:D). Mutta oli hyvä, kuitenkin!

   Poista
 3. Hauskaa reissua! Mäkin haluaisin uuden kameran! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uusi kamera oli kauan minunkin toivelistallani, nyt olen kyllä iloinen siitä, että hankin sen :).

   Poista
 4. Mahtavaa reissua! Ilahdutathan meitä uuden kamerasi tuotoksilla matkan jälkeen? :)

  Shafakilta olen lukenut Kirotun Istanbulin, joka oli ihan vetävä, muttei mitenkään tajuntaaräjäyttävä. Ehkä joskus luen tämän, kun kaipaan (omilla mittareillani) kevyempää luettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otoksia reissusta tulossa ihan pian! :)

   Minä pidin Istanbulista ehkä vähän enemmän kuin tästä, mutta oli tämäkin kelpo luettavaa ja sopii juuri hieman "kevyemmäksi" :).

   Poista
 5. Mustakin tämä oli hieno kirja, parempi kuin Shafakin edellinen (/edellisetkin ehkä).

  Ihanaa matkaa, ja käytä kameraa säästelemättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä pidin ehkä kuitenkin hieman enemmän Kirotusta Istanbulista, mutta kelpo kirjoja molemmat :).

   Poista
 6. Odotan kovasti tämän lukemista. Shafakin aiemmissa on ollut joku hassu juttu, jota en osaa määritellä, joka saa minut lukemaan ja lukemaan vaikka tavallaan en hänen tyylistään pidäkään... Toivottavasti tästäkin löytyy sama ominaisuus, tuollainen lukukokemus kun on aina jotenkin hämmentävän kiinnostava :)

  Ja hyvää matkaa, vähän kateellisena toivottelen :) Vuosi sitten itselläkin oli edessä monta viikkoa Euroopassa, nyt vaan kesätöitäkesätöitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin jatkuu kesä nyt töiden merkeissä, oli ihanaa saada pieni irtiotto opiskeluiden ja töiden välissä :).

   Minutkin Shafakin kirjat tempaavat mukaansa, vaikka en ihan kaikesta näissä pidäkään.

   Poista
 7. Tämä kirja odottaa hyllyssä :) Mukavaa matkaa :)

  VastaaPoista
 8. Minä olen kyllä niin ihastunut Shafakiin, ai että :) Rakkauden aikakirja on hänen parhaimpansa. Vaikka Kunniassakin oli aika monta henkilöhahmoa, se ei missään vaiheessa häirinnyt, Kirotussa Istanbulissa oli liikaa väkeä kirjan sivuilla, minkä takia Kunnia menee edellisen edelle :)

  Oikein ihanaa reissua! Täällä vietetään koko kesä työnteossa joten myönnän olevani hieman kateellinen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oli kiva reissu :). Minä pidin lopulta ehkä hieman enemmän Kirotusta Istanbulista. Rakkauden aikakirja on yhä lukematta, ehkä siitä tulee minunkin suosikkini ;).

   Poista
 9. Hyvää matkaa näin tosi tosi paljon myöhässä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.