keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Kuudes mies / John Boyne


Kuudes mies / John Boyne

Bazar, 2013. 334 sivua.
Alkuteos: The Absolutist, 2011.
Suomentanut: Laura Beck
Kannen suunnittelu: Satu Kontinen
Mistä minulle? kustantajalta pyydetty arvostelukpl

John Boyne on vasta yhden luetun kirjan perusteella minulle tärkeä kirjailija. Rakastuin koskettavaan Poika raidallisesa pyjamassa-romaaniin, ja olen sen jälkeen keräillyt hyllyyni Boynen muita suomennoksia. Ainuttakaan en ole kuitenkaan ehtinyt vielä lukea, kunnes sain mahdollisuuden lukea tuoreen Kuudes mies -suomennoksen heti sen ilmestyessä.

Kirjan minäkertojana toimii Tristan Sadler, ensimmäisessä maailmansodassa Iso-Britanniaa palvellut nuori mies. Hän tutustui sodassa Williin, ja on nyt sodan loputtua lähtenyt Willin kotiseudulle Norwichiin tapaamaan Willin Marian-sisarta. Tristan ja Will taistelivat sodassa rinnakkain, nukkuivat viereisissä sängyissä ja ystävystyivät. Will teki lopulta kuitenkin oman päätöksensä, ja julistautui aseistakieltäytyjäksi. Oman ratkaisunsa teki lopulta myös Tristan, joka nyt sodan loputtua haluaa paitsi palauttaa kasan kirjeitä Willin siskolle, myös itse kohdata menneisyyden tapahtumat, omat epätoivon ja tuskan täyttämät ajanjaksot ja syyt siihen, miksi hänestä tuli kuudes mies.

Kuudes mies on koskettava, ravisuttava tarina. Se on tarina kahden nuoren miehen ystävyydestä, seksuaalisesta identiteetistä, ratkaisuista ja niiden seurauksista. Minä rakastin kertojaääntä, ihastuin Tristaniin henkilönä, hyvine ja huonoine puolineen. Pidin myös todella paljon Tristanin ja Willin suhteen kuvailusta, se oli todentuntuinen ja rosoisuudessaan koskettava. Romaanin tarina etenee sopivaan tahtiin, ja lukijalle annetaan matkan varrella mukavasti vinkkejä tulevasta, mutta mitään ei kuitenkaan paljasteta suoraan liian aikaisin.

Boyne kirjoittaa sujuvasti ja suomentaja on tehnyt tarkkaa työtä. Välillä koin että Tristanin ja Marianin välillä käydyt dialogit olivat hieman epätodellisen tuntuisia ja tönkköjä, mutta muuten tarina on äärimmäisen kauniisti kirjoitettu. Vaikka jo varsin aikaisesta vaiheesta on selvää, että tämä ei ole onnellinen tai hilpeä tarina, kirjaa lukee silti mielellään. Minä en pystynyt laskemaan kirjaa käsistäni, vaan uppouduin tarinan vietäväksi täysin.

Jostain syystä tykästyn usein sota-aiheisiin kirjoihin, rankoista tapahtumista ja kohtaloista huolimatta. Niin myös tähän. Kuudes mies on mieleenpainuva, kauniinhaikea, traaginen tarina. Minä palaan usein vieläkin Tristanin kokemuksiin, vaikka olen jo lukenut muita kirjoja tämän jälkeen. Minulle tähän hetkeen ravisuttava, ajatuksia herättävä ja koskettava lukukokemus. Suosittelen!

13 kommenttia:

 1. Minäkin olen lukenut Boynelta vain Poika raidallisessa pyjamassa, mutta voisin silti nimittää itseäni lähes faniksi :)

  Jännittävää päästä lukemaan tämä! Saa nähdä miten englanti sitten taittuu ;)
  Maltan tuskin odottaa millaisen tarinan tämä pitää sisällään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innolla odotan mitä pidät tästä! Nyt tekisi kyllä mieli lukea ainakin Tarkoin vartioitu talo pian ;).

   Poista
 2. Olen juuri lopettelemassa tätä ja olen aivan myyty. Bloggaan itse kirjasta huomenna ja palaan sitten lukemaan arviosi uudelleen ja tarkemmin. Hieno kirja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että sinäkin rakastuit tähän! Aivan ihana kirja, tosiaan ♥. Innolla odotan arviotasi! :)

   Poista
  2. Höh, sainkin kirjoitettua kirjasta vasta tänään, mutta nyt on oma juttunikin julkaistu. :) Luin vielä uudelleen arviosi, ja olen kyllä niin samaa mieltä. Ihana Boyne. <3 Haluan lukea kaiken mitä mies jatkossakin julkaisee (ja kaikki nekin jotka vielä toistaiseksi on lukematta). :)

   Poista
  3. Kävinkin lukemassa jo arviosi. Ihanaa että rakastuit tähän myös! Ja sama juttu täällä, Boynen lukemattomat kirjat nousivat lukupinossani paaaljon korkeammalle ;).

   Poista
 3. Minullakin on tämä, mutta vierastan sotateemaa... Kiitos innoittavasta postauksesta, pitäisi heittää ennakkoluulot romukoppaan ja vain lukea teos :)

  Boynelta Poika raidallisessa pyjamassa luettu - vaikutuin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luuen että pidät tästä, jos tykkäsit Poika raidallisessa pyjamassa-kirjastakin. Sotateema on rankka, mutta kirja ihana ;). Kokeile ihmeessä!:)

   Poista
 4. Minäkään en ole lukenut Boynelta kuin Poika raidallisessa pyjamassa -kirjan, mutta aion ehdottomasti lukea lisää :) Antamasi viisi tähteä lupaa hyvää!

  VastaaPoista
 5. Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi! Ja minulta saa lainaan ;).

   Poista
 6. Olipa kiva lukea kirjoituksesi tästä romaanista. Itsellä tämä on kans lukulistalla ja haluaisin jo kovasti päästä sitä lukemaan. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.