lauantai 28. syyskuuta 2013

Lääkäri / Herman KochLääkäri / Herman Koch

Siltala, 2013. 447 sivua
Alkuteos: Zomerhuis met zwembad, 2011
Suomentanut: Sanna van Leeuwen
Kannen suunnittelu: ?
Mistä minulle? kirjastosta lainaamalla

Herman Kochin ensimmäinen suomennettu romaani Illallinen oli minusta hyvä, vaikka en ihan niin varauksetta siihen ihastunutkaan kuin moni muu. Innolla kuitenkin tartuin miehen uutuussuomennokseen Lääkäri, kun sain kirjan vihdoin käsiini kirjaston pitkän varausjonottelun jälkeen.

Marc Schlosser työskentelee lääkärinä ja hänen vastaanotollaan käy suuri määrä julkkiksia. Nyt hän on syytteessä hoitovirheestä, joka aiheutti kuuluisan näyttelijän Ralph Meierin kuoleman. Valvontalautakunnan kuulemisestakaan Marc ei ole erityisen huolissaan, sillä hänellä on tuttuja siellä sun täällä. Mutta kysymyksiä nousee. Oliko kyseessä lopulta hoitovirhe laisinkaan, vai oliko Marcilla jotain potilastaan vastaan? Ralph ja Marc olivat perhetuttuja, viettivät perheineen yhden yhteisen, ikimuistoisen (hyvässä ja huonossa) kesäloman Meierin huvilalla. Ralph osoitti hieman liikaakin kiinnostusta Marcin Caroline-vaimoa kohtaan, ja kesäloma jätti muitakin asioita selvittämättä.

Illallisen tapaan Lääkäri on tarkka, jännäkin psykologinen romaani. Juoni vie mukanaan kirjan alusta saakka, ja lukijalle annetaan pieniä vinkkejä tapahtuneesta läpi tarinan, mutta kaikki selviää kuitenkin kunnolla vasta kirjan lopussa. Pidin mukaansatempaavuudesta ja siitä, että kirja oli arvoituksellinen. Koch osaa myös luoda kiinnostavia henkilöitä, jotka hyvine ja huonoine puolineen ovat jotenkin kovin inhimillisiä. En voi sanoa ihastuneeni päähenkilö Marciin erityisemmin, enkä ehkä osannut oikein samaistua kehenkään kirjan henkilöistä. Silti he toivat kukin lisää mielenkiintoa tarinaan ja kaikki henkilöt olivat tarkasti, huolellisesti kuvailtuja.

Kirjan käännös on sujuva ja kieli helppoa ja "menevää". Pidän myös Kochin tavasta kertoa syvimmiltä aiheiltaan rankkoja, ajatuksia herättäviä tarinoita huumorilla höystettynä. Tässäkin kirjassa sai nauraa, vaikka aiheet eivät helpoimmasta päästä olekaan. Huumori ei tuntunut teennäiseltä tai turhalta, päinvastoin se oli luonnollinen ja hieno osa tarinaa.

Lääkäri oli minulle hyvä, intensiivinen ja palkitseva lukukokemus. Pidin tästä enemmän kuin Illallisesta. Tarina oli jotenkin mukaansatempaavampi ja enemmän tunteita herättävä. Kirjan aiheet, moraaliset kysymykset eutanasiasta ja lääkärin yksityiminän ja ammattiminän sekoittumisesta ja siitä nousevat kysymykset ovat tärkeitä, vaikeita aiheita. Lääkäri on kokonaisuutena hieno, mieleenpainuva romaani johon en voi sanoa kirjaimellisesti ihastuneeni (tämä ei ole kaunis kirja!), mutta joka intensiivisyydessään ja arvoituksellisuudessaan piti minut otteessaan viimeisille sivuille saakka.

★+

6 kommenttia:

 1. Olin Illallisen suhteen hyvin ennakkoluuloinen, mutta lopulta luin sen kun osui eteeni kirjastossa. Onneksi. Tämä Lääkäri kiinnostaa minua osittain Illallisen imussa, mutta eniten siksi että se vaikuttaa lukemieni arvioiden perusteella varsin vetävältä. Aihekin on oikein kutkuttava, josta Koch ilmeisesti saa paljon irti.

  Odottelen tässä enkkukäännöstä, joka toivottavasti tulee pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä oli Illallista vielä vetävämpi ;). Kiva jos luet!

   Poista
 2. Sitten kun taas tuntuu että kaipaan jotain rosoista luettavaa niin hommaan tämän kirjan käsiini. Illallinen jätti ristiriitaisia tunteita (mietin mm. voiko karmeasta, kylmästä kirjasta sanoa pitävänsä) mutta toisaalta ravisteli hienosti miettimään. Tämä Lääkärikin kuulostaa ajatuksia herättävältä kirjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli vähän samanlaiset fiilikset Illallisen suhteen. Ei tämäkään ole mikään kaunis tarina jota minä voisin sanoa rakastavani, mutta sellaisia nämä Kochin tarinat taitavat olla. Hyvä kirja, joskaan ei kaunis tai ihana ;).

   Poista
 3. Sanna, olen niin samaa mieltä kanssasi. Tosin minusta tuntui ensin, että Illallinen on vetävämpi, sillä olen hyvin kallellaan pienen tilan kirjoihin, mutta nyt mietin, miksi en voisi sanoa vaikka, että pidän Kochin molemmista kirjoista tosi paljon.Koch on kirjailija just minulle, sillä hän muistuttaa Ian McEwania, joka yllättää usein just sillä, että kenelle vain meistä voi tapahtua ihan mitä vain, tai että kuka vain, jonka tunnet, voikin olla vaikka psykopaatti! Ikävystyn niin helposti, joten nämä herrat ovat kultaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, Kochin ja McEwanin kirjoissa on samanlaista trllerimäisyyttä. Taitavia kumpikin ja hienoja kirjoja kumpikin herroista kirjoittaa! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.