keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Ei kiitos / Anna-Leena Härkönen


Ei kiitos / Anna-Leena Härkönen

Seven-pokkari, 2008. 350 sivua.
Kannen sunnittelu: Anu Ignatius
Mistä minulle? oma kirjakauppaostos

Olen lukenut Anna-Leena Härkösen kirjoista suurimman osan, mutta jostain syystä vuonna 2008 ilmestynyt Ei kiitos on jäänyt välistä lukematta. Nyt kun kirjaan perustuva elokuvakin on pyörinyt leffateattereissa, päätin tarttua tähän.

Heli ja Matti Valkonen ovat olleet naimisissa jo viitisentoista vuotta. Heillä on teini-ikäinen Sissi-tytär ja elämä muutenkin varsin tasapainoista, kunnes Heli pitkällä kesälomallaan herää siihen, että arki maistuu puulta ja aviomiehenkään kanssa ei suju erityisen hyvin, ei sängyssä eikä edes keskustelun tasolla. Helin ja Matin avioliitto on uuvahtanut, eikä sitä pelasta edes romanttinen kahdenkeskinen lomareissu Santorinille. Takaisin kotimaassa asiat kuitenin muuttuvat, kun Heli toimii muutaman viikon kielikurssin opettajana. Helin elämä muuttuu nopeasti, ja hän on onnellinen ja tyytyväinen, ainakin hetken.

Ei kiitos on monella tapaa varsin taattua Härköstä. Pidin humoristisesta otteesta, siitä että välillä sai nauraa ääneen ja välillä sukeltaa peiton alle myötähäpeän puna kasvoilla. Henkilöt olivat taas, kuten Härkösen kirjoissa useimmiten, tavallisten suomalaisten oloisia. Heli ja Matti ovat tavallisia tallaajia, joiden elämästä on kaukana vaaleanpunaiset vaahtokarkit, ökyautot ja kalliit merkkilaukut. He ovat epätäydellisiä, mutta juuri siksi niin inhimillisiä. Pidän Härkösen kirjoista myös sen vuoksi, että ne ovat jollakin tavalla yksinkertaisia, ilman sen suurempia utopistisia tapahtumia ja kiemuroita. Tarinoita tavallisesta elämästä, tarinoita jotka voivat olla todellisuutta itselle tai vähintäänkin naapurille.

Ei kiitos ei ehkä nouse aivan kärkisijoille Härkösen kirjojen joukossa minun tilastoissani. Päällimmäinen syy on se, että tunsin että tämä kävi loppua kohti saman asian jankkaamiseksi ja hieman yksitoikkoiseksi. Odotin käännettä ja ulkomaanmatkan jälkeisiä tapahtumia hieman aikaisemmassa vaiheessa. Välillä myös kirjan päähenkilö Heli kävi ärsyttäväksi, ja keski-ikäisen naisen teinikäyttäytyminen oli välillä lähinnä naurettavan noloa. Toki myös Matti ärsytti välillä, ja tosielämässä taitaisin tulla hulluksi molempien osapuolten kanssa.

Seksi on kirjassa suuressa osassa, mutta loppupeleissä se on kuitenkin vain osa yhden uuvahtaneen avioliiton ongelmista. Kirja nostaa esille minkälaisia ongelmia voi tulla, kun keskustelun ja yhdessä juttelun sijasta pelataan tietokoneella eikä keksitä keinoja jolla korjata ongelmia.

Ei kiitos on nasevan hauska ja sillä tavalla taattua Härköstä. Mutta Helin ja Matin jonkinlainen jahkaaminen sai minut välillä turhautuneeksi, eikä kirja siksi ole aivan täydellinen. Mutta toki viihdyin tämän parissa mainiosti, Ei kiitos on nopealukuinen ja viihdyttävä kirja!

★-

4 kommenttia:

  1. Olen lukenut Härköseltä useamman teoksen, mutta en tätä. Aihe (uuvahtanut avioliitto) ei jotenkin oikein nappaile, kun siitäkin on tullut luettua niin paljon. Härkösen tyyli on kiva, vaikka ei ihan ominta minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään juuri Härkösen tyylistä. Aihe ei tosiaan ollut minunkaan suosikkini, mutta edellisestä tämän aihepiirin krijasta oli jo jonkun aikaa, joten ihan hyvin sopi tämä tähän väliin ;).

      Poista
  2. Minä luin tämän joskus aikoinaan jotain koulutehtävää varten. Olen lukenut Härköseltä vain yhden teoksen ennen tätä, mutta yllätyinkin siittä kuinka hyvä Ei kiitos loppujen lopuksi oli. Ei mikään huippu lukukokemus, mutta tosi hyvä kuitenkin. Olin jotenkin ajatellut etten pidä Härkösestä, mutta jouduin syömään sanani ainakin tämän kirjan osalta. Toisaalta en ole kuitenkaan lukenut Härköseltä enempää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun suosikkini Härkösen kirjoista on joskus myös koulussa luettu Häräntappoase ja uusin romaani eli Onnen tunti. Suosittelen! ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.