torstai 17. huhtikuuta 2014

Sirkuksen poika / John Irving


Sirkuksen poika / John Irving

SSKK, 1995. 544 sivua.
Alkuteos: A Son of the Circus, 1994.
Suomentanut: Kristiina Rikman
Kannen suunnittelu: Eero Heikkinen
Mistä minulle? kirpparilöytö


Tämänkin kirjan takana on stoori. Aloitin John Irvingin Sirkuksen pojan lukemisen syksyllä 2012 yhdessä Suketuksen kanssa. Aika ei vain ollut tälle silloin otollinen, ja kirja jäi kesken jossain sivun 200 paikkeilla. Nyt päätin kuitenkin lukea tämän loppuun, kun tuli Irving-olo. Ja hyvä että luin. Olihan tämä hieno, vaikka ei ehkä ihan yhtä upea kuin aiemmin lukemani Oman elämänsä sankari ja Garpin maailma.

Farrokh Daruwalla on 59-vuotias ortopedikirurgi. Hän on syntynyt Intian Bombayssa ja opiskellut Wienissä. Nykyään hän asuu vaimonsa ja aikuisten lastensa kanssa Kanadan Torontossa, mutta palaa kotikaupunkiinsa Bombayhin silloin tällöin tekemään töitä. Bombayssa hänen potilainaan on enimmäkseen rampoja lapsia.

Kaksikymmentä vuotta sitten, ollessaan Goassa, Daruwalla joutui työnsä kautta tutkimaan kaksi murhan uhria. Nyt, kaksikymmentä vuotta myöhemmin, tohtori joutuu silmätysten murhaajan kanssa uudelleen. Mukana ympyröissä on Raduwallan vaimon lisäksi myös tunnettu näyttelijä, sirkusväkeä, kääpiöitä ja nuori lapsihuora sekä intialainen poliisipäällikkö Patel.

Sirkuksen poika on kiehtova, kiinnostava romaani. Tässä on paljon kaikkea; henkilöitä on suuri määrä ja minulla kesti kauan päästä kärryille siitä, kuka oli kukin ja mikä kutsumanimi kuului kellekin. Henkilökaarti oli kuitenkin kiinnostava, ja Irving on tapansa mukaan taitava kuvailemaan henkilöitä niin, että he kaikki tuovat tarinaan oman mausteensa, ja että lähes kaikki onnsituvat jollain tavalla koskettamaan lukijaa. Vaikka henkilöitä oli paljon ja menin heissä alussa sekaisin, tuntui kuitenkin siltä, että kaikilla oli oma persoonansa ja kaikki oppi jollain tasolla tuntemaan, vaikka kaikki eivät tietenkään olleet ihania ja miellyttäviä.

Tarina etenee välillä hitaan verkkaisesti, välillä taas hurjemmin. Pidin erityisesti vauhdikkaammista kohdista kun murhaajaa ryhdyttiin selvittämään ja lukijalle aukesi asioita kahdekymmenen vuoden takaisista tapahtumista. Murhamysteerin selvittäminen oli mielenkiintoinen juoneltaan, mutta siinä ohessa sai seurata niin intialaista elämänmenoa kuin sirkuksenkin arkipäivää. Monipuolisuus onkin tämän romaanin valttikortti, henkilögallerian ja tapahtumien osalta, mutta myös esimerkiksi monen kiinnostavan ihmissuhteen vuoksi. Vaikka suuri osa kirjan tapahtumista tuntui aika uskomattomilta, hurjilta ja jossain määrin jopa epäuskottavilta, se ei minua tässä kirjassa haitannut (vaikka useimmiten haittaa). Tapahtumat asettuivat Intiaan, ja jostain syystä se kelpaa minulle selitykseksi. Kyllä Intiassa voi tapahtua tällaista ;).

En oikein osaa sanoa mikä tässä kirjassa aiheutti sen, etten saanut tätä ensimmäisellä yrittämällä luetuksi. Nyt toisella kerralla uppouduin tarinan vietäväksi ja luin tämän muutamassa päivässä. Sirkuksen poika on kiehtova, kiinnostava, monipuolinen ja myös varsin runsas romaani joka kuitenkin kiinnostavien aiheidensa ja erilaisten henkilöidensä vuoksi vei minut mennessään. Kyllä se Irving osaa ;).

12 kommenttia:

 1. Ihan mahtavaa, että sait tämän lopulta loppuun asti luettua. Olihan tässä puurtamista, ei jotenkin vetänyt ihan niin kuin Irvingin kirjat yleensä, mutta silti kirja on hyvä ja irvingmäinen, joskin sopivilla erikoisilla itämausteilla höystettynä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, aika tyytyväinen olen ;). Ei siis, en tiedä mikä tässä silloin ekalla yrittämällä tökki koska olihan tämä hyvä vaikkakin hieman erilainen. Kiva oli lukea kuitenkin! :)

   Poista
 2. Kesällä minunkin olisi vihdoin tarkoitus tutustua Irvingiin. Aloittelen tuolla Garpilla, koska olen siitä niin paljon kehuja kuullut. En oikein yhtään osaa arvioida etukäteen, voisiko Irving olla minun kirjailijani. Yleensä minulla on jonkinlainen ennakkotuntu asiasta, vaikka se tietysti voikin osoittautua vääräksi.

  Sirkuksen pojasta en ole aiemmin kuullutkaan, mutta ehkäpä tämäkin menee lukulistalleni, jos Irvingiin ihastun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Garp on upea! Luin sen noin vuosi sitten lomallani ollessa ja oli kyllä täydellinen kirja minulle. Toivottavasti tykästyt Irvingiin! :)

   Poista
 3. Olen odottanut arviotasi tästä, ja jee, olipas kiva lukea tämä. Minäkään en ole vielä tätä Irvingiltä lukenut, vaikka monta on jo takana. Toistaiseksi vähiten minuun uponneet ovat Kunnes löydän sinut ja Ystäväni Owen Meany. Muista olen tykännyt.

  Minulla on Irvingin kanssa sellainen ongelma, että Garpin maailma on ensimmäinen lukemani ja rakkain ja tärkein. Olen katsonut sen elokuvanakin pariin otteeseen. Tästä syystä yritän aina jotenkin mieltää Irvingin kirjat Garpin maailman maisemiin ja hahmoihin. En tiedä miksi! :D Mutta siksi odotan kaikilta kirjoilta vähän sitä samaa. No mutta tämä kuulostaa kyllä hyvin erilaiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelin ehkä kesällä lukea taas Irvingiä, ja Owen Meany olisi listalla..ehkäpä pitää ottaa joku muu ;).

   Minä tykkään Irvingissä taas siitä, että hän osaa kirjoittaa niin erilaisia kirjoja. Aiheet ovat erilaisia, mutta kuitenkin kirjat ovat jollain tavalla irvingmaisia.

   Garp oli kyllä kirjana mahtava, pitäisikin katsoa elokuva jossain vaiheessa.

   Poista
 4. Minä pidin tästäkin Irvingin kirjasta, vaikka se ei aivan hänen huippujensa tasolle nousekaan. Yksi asia on jäänyt mieleeni vahvasti eli 'pilvikävely' (tai miksi sitä kutsuttiinkaan), joka on pelkästään ajatuksena niin hurja, että kauhistuttaa. Ja huonostihan siinä kävi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän siinä kävi!

   Tämä oli todella erilainen aiemmin lukemieni Irvingin kirjoihin verrattuna. Mutta omalla tavallaan silti hyvä, vaikka ei minunkaan suosikkini.

   Poista
 5. Luin juuri Välisarjan avioliiton ja postausta siitä parhaillaan kirjoitan. Ei sekään ollut parhainta Irvingiä, mutta pidin kovasti :) Seuraavaksi täytyy miettiä minkä Irvingin lukisi ja Sirkuksen poika on yksi noista vaihtoehdoista. Saa nähdä minkä kirjan kohdalle arpaonni osuu tällä kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Välisarjan avioliitto vielä lukematta. Voisi vuorostaan olla minun seuraavani. Täytyy käydä lukemassa arviosi! :)

   Poista
 6. Kuulostaa hyvälle... Pitääpä etsiä tuo kirja käsiin! :) Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.