keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Tuhat loistavaa aurinkoa


 Luin Khaled Hosseinin toisen romaani Tuhat loistavaa aurinkoa melkein heti Leijapojan jälkeen. Tykkäsin tästä toisesta lähes yhtä paljon kuin Leijapojasta, minun on erittäin vaikea sanoa, kumpi on parempi. Tuhat loistavaa aurinkoa kertoo kahden afgaaninaisen elämästä. Mariam naitetaan viisitoistavuotiaana vanhalle miehelle, Rashidille, jota hän ei ole ennen nähnyt. Mies pakottaa Mariamin pukeutumaan burkaan ja jäämään kotiin hoitamaan miehen taloutta. Mies alkaa lyödä Mariamia koska tämä ei tule raskaaksi.

Laila puolestaan tulee perheestä jonka kaksi poikaa, Lailan veljet, kuolevat pommituksissa. Myöheemmin Laila jää yksin koska myös hänen vanhempansa kuolevat ja Rashid ottaa nuoren, 14-vuotiaan Lailan toiseksi vaimokseen ja kohta kolmikko asuu yhdessä Rashidin talossa. Ikääntyneen Mariamin ja Lailan yhteinen elämä Rashidin vaimoina ei ala erityisen hyvin, mutta kun Rashid alkaa lyödä myös Lailaa naiset pikkuiljaa liittoutuvat miestään vastaan ja alkavat suunnitella pakoa miehestään.

Kirjan parasta antia on mielestäni kuvailut ystävyydestä joka syntyy kahden naisen välille. Pienet ilot ja suuret surut (ja lapset) jaetaan ja yhdessä  he suunnittelevat, millä tavalla pääsisivät eroon miehestään. Afganistanin tilanne muuttuu huonosta vielä huonommaksi ja naiset pelkäävät yhä enemmän henkensä puolesta. Karmea tilanne saa tekemään hankalia päätöksiä mutta naisten välinen ystävyys, luja side on ja pysyy loppuun saakka.
Suosittelen kirjaa lämpimästi, se on koskettava, rankka mutta paikoin kaunis tarina kahden naisen lujasta ystävyydestä.

*****

********maailmanvalloitusprojekti: Afganistan*******

2 kommenttia:

  1. Kirja on ihana, mutta kuinka ahdistavaa onkaan ajatella niitä monia naisia, joiden yksi ainutlaatuinen elämä kuluu kotiorjana kuten romaanin naisilla neljän seinän sisällä vailla mitään mielekkyyttä! Puutostauditkin taitavat vaivata, kun ei pääse edes päivänvaloon.. Lopun koin hämmentäväksi ja turhan julmaksi.

    VastaaPoista
  2. Kirjapeto, ihan oikeassa olet. Ihana kirja mutta tarina on kuitenkin aika kamala ja kuten sanoit, loppu on aika julma.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.