tiistai 20. maaliskuuta 2012

Lukija / Bernhard Schlink


Lukija / Bernhard Schlink

Loisto-pokkari, WSOY, 2009. 
Suomentanut: Oili Suominen
Alkuteos: Der Vorleser, 1995.
1. suom.kielinen painos: 1998
Kannen kuva: elokvasta Lukija
Mistä minulle? kirpparilöytö

Bernhard Schlinkin menestysromaani Lukija on ollut lukulistallani jo pari vuotta, siitä saakka kun näin kirjaan pohjautuvan elokuvan josta pidin valtavasti.

Kirjan kertojana toimii Michael Berg. Kirjan alussa Michael on viisitoistavuotias nuorukainen. Hän on toipumassa vaikeasta sairaudesta kun hän sattumalta törmää kauniiseen, kypsään naiseen ja rakastuu. Hanna on kolmenkymmenenkuuden, Michael vasta nuori poika mutta parin välille syttyy tiivis rakkaussuhde. No, on suhteessa kyse muustakin kuin seksistä. Michael kertoo:

"Ensin luettiin, sitten mentiin suihkuun, sitten rakasteltiin ja maattiin vielä hetki vierekkäin - sellaiseksi meidän tapaamisemme muodostuivat."
Michael siis luki Hannalle äänneen; klassikkoromaaneja, runoja ja novelleja. He viettivät lähes kaiken vapaa-aikansa yhdessä, tekivät yhteisen pyöräilyretken jonka ajan asuivat äitinä ja poikana yhteisessä hotellihuoneessa, mutta viettivät kuitenkin eniten aikaansa Hannan asunnolla, kylpyammeessa ja sängyssä.

Lukija on jaettu kolmeen osaan, joista parin rakkaussuhde täyttää ensimmäisen. Toisessa osassa Michael on nuori juristiopiskelija ja seuraamassa oikeudenkäyntiä jossa selvitetään keskitysleiritapahtumia. Kolmannessa osassa Michael on jo mieheksi varttunut, muistelee yhteisiä hetkiä Hannan kanssa ja lukee edelleen paljon. Juoni oli minulle jo elokuvasta tuttu, joten hieman harmittaa, etten ensin lukenut kirjaa ja sitten katsonut elokuvaa. Juonen yllätyksellisyys ja aukeaminen lukijalle pikkuhiljaa on kuitenkin suuressa roolissa. Jos koko kirja kertoisi vain nuoren pojan ja vanhemman naisen rakkaussuhteesta minä antaisin tälle varmaan kaksi tähteä. Mutta Lukija on niin paljon enemmän, onneksi!

Schlink onnistuu luomaan kirjaansa huikean tiiviin tunnelman. Tunnelma on surumieleinen, välillä suorastaan synkkä, mutta se on kuvailtu niin hyvin, että se saavuttaa lukijankin. Rakkauskertomuksen sijasta minä ajattelen Lukijaa kasvukertomuksena. Michael on kirjan alussa viistoistavuotias koulupoika, mutta kirjan kertojana hän on jo keski-ikäinen. Ensinnäkin kertojaratkaisu toimi minusta todella hyvin. Toiseksi Michaelin kasvu nuoresta pojasta aikuiseksi mieheksi oli minusta todella hyvin kuvailtu. Voisi luulla, että nuori poika sekoaa täysin rakastuessaan vanhempaan naiseen, mutta Michaelista kasvoi suhteen myötä itse ajatteleva, rohkea, fiksu ja kypsä mies.

Pidän myös Schlinkin tavasta kirjoittaa (ja suomennos on varmasti kehumisen arvoinen!). Kieli on selkeätä ja ymmärrettävää, ei turhia kikkailuja. Myös kirjan aiheet ovat mielenkiintoisia ja tärkeitä. Toisen maailmansodan aikaiset tapahtumat ja keskitysleiriaihe kiinnostaa minua jostain syystä paljon, joten oli todella kiinnostavaa lukea hieman erilainen kirja ja saada hieman erilainen näkökulma juuri tuosta aiheesta. Schlink kuvailee taitavasti saksalaisten ajatuksia kaikesta kauheasta jälkeenpäin, kuinka he yrittävät päästä elämässään eteenpäin ja selvitä häpeästä.

Lukija on yllätyksellinen, surumielinen ja ajatuksia herättävä kirja. Se on ennen kaikkea todella mieleenpainuva lukukokemus ja saa ajattelemaan asioista taas hieman eri kantilta. Loistava, hienon hieno kirja jota suosittelen lämpimästi! Onneksi hyllystäni löytyy lisää Schlinkiä:)

Vielä lopuksi täytyy kehua kirjaan pohjautuvaa elokuvaa. Minusta sekä Kate Winslet, että Ralph Fiennes tekevät hienon roolisuorituksen ja kerrankin kyseessä on elokuva, joka oikeasti tekee kirjalle oikeutta!


★★★★+


Myös Booksy ja Morre ovat kirjoittaneet Lukijasta.

Ikkunat auki Eurooppaan: Saksa

24 kommenttia:

 1. Minäkin pidän Schlinkin kirjoitustyylistä, mutta juuri tässä kirjassa minulta meni osa nautintoa ennalta-arvattavuden takia. En tiedä, miksi tiesin, mitä tuleman pitää...Luin tämän jälkeen Schlinkin Viikonlopun ja pidin edelleen hänestä kirjailijana eli luen häneltä varmaan, mitä ikinä käsiini saan.

  Aber...Elokuva, Der Vorleser, jossa pääsoassa taitavat Kate Winslet ja Ralph Fiennes, PALVOO kirjaa ja nostaa sen uuteen ulottuvuuteen. Näin elokuvan ensin teatterissa ja sitten se oli ihan pakko hankkia myös kotiteatteriin. Siis Lukija ei ole minusta kirjana huono, minulle vain liian yllätyksetön. Schlink kirjailijana on ihan minua varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on Schlinkin Viikonloppu hyllyssä odottamassa, joten toiovttavasti ehdin lukea sen pian:)

   Elokuva todellakin tekee kirjalle oikeutta, minun pitäisikin katsoa se uudestaan. Todellakin siis yksi harvinainen kirja-elokuvapari, jossa kumpikin todella hyviä!:)

   Poista
 2. Tämän olen jo lisännyt tekeillä olevaani TBR 100-listaan. Elokuva ainakin oli huikea,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, hienoa! Elokuva on todellakin huikea, kuten kirjakin;)

   Poista
 3. Kirjan olen lukenut, mutta olisi kiinnostava nähdä tuo elokuva ja tulkinta Lukijasta!

  VastaaPoista
 4. ihana kun ihastuit, mä tykkäsin tästä kirjasta tosi paljon!

  VastaaPoista
 5. Omalla kohdallani sekä elokuvasta että kirjasta on jonkin aikaa ja nyt tekisi kamalasti mieli tilata tuo elokuva omaksi. Kirja hyllystäni jo löytyy. On se vaan niin ihana tarina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluaisin tuon elokuvan omaksi. Ehkäpä pitäisi tilata...;)

   Poista
 6. Tämä on ihana sekä leffana että kirjana! Luin tämän jo jokin aika sitten, mutta en ole vielä saanut postausta aikaiseksi. Kiva että sinäkin pidit tästä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että luit tämän myös äskettäin! Toivottavasti ehdit kirjoittaa siitä postauksenkin:)

   Poista
 7. Olen täysin samaa mieltä kanssasi sekä kirjasta, että kirjailijan kirjoitustyylistä. Pidin kirjasta todella paljon ja nyt haluaisin kovasti saada elokuvan jostain käsiini. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katso ehdottomasti elokuvakin!:) (eiköhän tämä ole jo tullut selväksi tässä kommenttiboksissa kun sitä jatkuvasti jankkaan :D )

   Odotan tosi innokkaana, että ehdin lukea muitakin Schlinkin kirjoja. Niitä taitaa löytyä omasta hyllystäni jopa kolme kappaletta:)

   Poista
 8. Minä olen lukenut Lukijan vain saksaksi ja paljon ennen kuin elokuvasta oli tietoakaan. Kirja teki minuun valtavan vaikutuksen, ja olen sen jälkeen lukenut Schlinkiltä paljon muutakin. Kiva, että sinäkin pidit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan, että ehdin Schlinkin muidenkin kirjojen pariin. Olisi voinut olla kiva yrittää lukea tämäkin saksaksi, mutta en tiedä riittäisikö lukiotaitoni saksassa siihen..;)

   Poista
  2. Schlinkin saksa ei ole kovin vaikeaa. Minä olen lukenut lyhyen saksan lukiossa melkein 40 vuotta sitten, enkä ollut harrastanut saksaa paljonkaan, mutta selvisin Lukijasta. Se ei ole mitään Thomas Mannia...

   Poista
  3. Ehkäpä uskaltaisin kokeilla Schlinkiä saksaksi...Täytyypä laittaa idea muhimaan;)

   Poista
 9. Hauskaa että sinäkin luit tämän! Oli kyllä huippukirja :-)

  Elokuvankin olen jo DVD:nä saanut, mutta viime viikonloppuna emme ehtineet Neidin kanssa sen ääreen käpertyä... Ensi lauantaille olen kaavaillut sitä hupia ja nyt odotan vielä suuremmalla innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan!:) Kerrohan sitten (jos muistat) mitä mieltä olet elokuvasta! :)

   Poista
 10. Minulle Lukija oli aikoinaan tosi vahva lukukokemus. Mielestäni se rakkauskertomus ei ole tärkeintä tuossa kirjassa, vaan siinä on niin paljon kaikkea muuta, kuten mainitsitkin. Juuri tällaisia kirjoja lukiessa, on todella kiitollinen kirjallisuudesta ja siitä, että itse sattuu olemaan lukutoukka...

  Olin aikoinaan niin vaikuttunut kirjasta, että nostin sieltä yhden sitaatin omaan opinnäytetyöhöni (perinteentutkimuksen lisensiaatintyöhön). Minusta tää on edelleen hieno kuin mikä:
  "Sittemmin olen mielessäni kirjoittanut meidän tarinamme monta kertaa, aina vähän eri lailla, aina mukaan tulee uusia kuvia, uusia käänteitä ja ajatuksenriekaleita. Niinpä tämän paperille kirjoitetun version ohella on olemassa monta muuta. Sen, että kirjoitettu versio on se oikea, näkee siitä että sen olen kirjoittanut ja niitä muita en. Kirjoitettu versio halusi tulla paperille pannuksi, ne monet muut eivät."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpa valinnut upean lauseen opinnäytetyöhösi! tuo oli yksi omiakin suosikkejani ja löytyy pokkaristani alleviivattuna:)

   Ja tosiaan, Lukija on niin paljon enemmän kuin pelkkä rakkauskertomus. Onneksi tällaisia hienoja kirjojakin on. Mietiskelen tässä juuri, miksi en vain antanut kirjalle täyttä viittä tähteä ;)

   Poista
 11. En lukenut ihan kokonaan tätä postaustasi, mutta silmäilin pääpiirteittäin. En ole nimittäin tätä kirjaa lukenut vielä(kään) kokonaan ja haluan toistaiseksi pitää itseni "ummikkonna".

  Aloitin lukea tätä joskus reilu vuosi sitten, mutta se jäi kesken. Ei siksi, että olisi ollut huono, mutta se oli matkalukemisena eräällä reissulla enkä ehtinyt sitten reissussa sitä lukea. Olin kuukauden matkoilla, joten lukemiseen tuli niin pitkä tauko, että ajattelin että luen sen joskus uudestaan alusta asti.

  Nyt kun tästä kirjoitit, niin täytyykin kaivaa Lukija esille ja nostaa se pian luettavien kasaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos luet tämän myös pian, jään odottelemaan mielipidettäsi tästä!;)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.