perjantai 15. kesäkuuta 2012

Rakkauden tasavalta / Carol Shields


Rakkauden tasavalta / Carol Shields

Seven-pokkari, 2011. 433 sivua.
Alkuteos: The Republic of Love, 1992
Suomentanut: Hanna Tarkka
(1.suom. painos: Otava, 2002)
Kannen kuva: Fennopress
Mistä minulle? kirppislöytö 

Lukupiirimme kuukauden kirjaksi valikoitui Carol Shieldsin Rakkauden tasavalta. Tämä kirja löytyi useimmalta meistä omasta hyllystä, ja halusimme myös tutustua Shieldsin kirjoihin tarkemmin. Minä ihastuin jo varovaisesti Ruohonvihreään, joten lähdin innostuneena lukemaan tätäkin!

Tom Avery on radiotoimittaja joka vetää joka yö omaa radio-ohjelmaansa Yölinjaa. Hänet kasvatti 27 äitiä, sillä hänen oma äitinsä vei poikansa "harjoitteluvauvaksi" kotitalousoppilaitokseen. Tom on varsin yksinäinen, hieman epävarma ja onneton mies. Hän on eronnut kolme kertaa, hyvissä väleissä ainakin kahteen ex-vaimoonsa, mutta haikailee yksinäisinä hetkinä poikamiesboksissaan sen oikean rakkauden perään.

Tomin naapuritalossa asuu hänen tietämättään Fay McLeod. Fay on juuri eronnut miesystävästään Peteristä johon tutustui yhteisellä työpaikalla Kansanperinteen tutkimuskeskuksessa, jossa Fay tutkii merenneitoja. Fay päätti yrittää, miltä tuntuu asua yksin, elää yksin. Aluksi hän on kohtuullisen tyytyväinen yksineloon, mutta huomaa pian haikailevansa miestä, jota voisi rakastaa ja jonka kanssa jakaa arkensa. Fay on tottunut olemaan parisuhteessa, ja huomaa olevansa yksinäinen ilman miestä.

Muutamankin onnekkaan sattumuksen kautta Tom ja Fay tapaavat toisensa ja ovat siitä lähtien hetken aikaa täysin erottamattomat. Mutta rakkaus ei ole helppoa. Fayn ja Tomin suhteen tielle tulee ongelmia ennen kuin se on kunnolla ehtinyt alkaakaan. Omat ongelmansa on myös Fayn vanhemmilla, sekä tämän "kummitädillä" Sipulilla joka vasta nyt, vanhoilla päivillään, on ymmärtänyt rakkauden merkityksen. Rakkaus on jatkuvasti läsnä, ja vie kirjan päähenkilöiden elämää eri suunnille. Mutta rakkaus ei ole helppoa, ei nuorena, eikä vanhempanakaan.

Mitäs minä tästä sanoisin? Olen täysin myyty ja pidin kirjasta aivan hurjasti, mutta en oikein osaa kuvailla miksi. Olen monen muun tavoin ihastunut Shieldsin tapaan kertoa tavallisesta arjesta kiinnostavasti ja nokkelasti.  Rakkauden tasavallassa hän kuvailee niin yksinäisyyttä, parisuhdetta kuin eroakin todentuntuisesti ja realistisesti. Shieldsin kertomana luen mielelläni niin paahtoleivän paahtamisesta kuin muistakin arjen pienistä asioista. Lisäksi henkilöhahmot ovat tavattoman inhimillisiä, lempeitä ja aitoja. Kuten Tuulia ja Linnea, minäkin rakastuin hieman Tom Averyyn! Myös Fay oli tavattoman kiinnostava henkilö, puhumattakaan esimerkiksi Tomin ex-vaimosta Clairista tai Fayn kummitädistä Sipulista.

Rakkauden tasavalta on tietenkin kirja rakkaudesta, mutta tässä on niin paljon muutakin! Henkilöitä on juuri sopivasti, vaikka jossain vaiheessa meninkin hieman sekaisin kaupunkilaisten keskinäisissä suhteissa. En löydä kirjasta kuitenkaan mitään, mistä en olisi pitänyt tai mikä olisi häirinnyt lukemista. Täydellinen kesäkirja minulle, ja voin vihdoin sanoa, että yhdyn monen muun Shields-kehujan kuoroon!


★★★★★

13 kommenttia:

 1. Sanna, ai tämä on Lukupiiri -juttu;-) Minä vähän jo ihmettelinkin, kun Shieldsiä puskee koko ajan juuri kun olen ajatellut lukea melkein koko hänen tuotantonsa, myös ennen blogia luetut uudelleen, suven aikana.

  Tätä kirjaa en ole lukenut, eikä ole vielä pinossakaan, mutta suvi kaiken näyttää voi.

  Kovat pisteet. Minulle Shieldsin kirjat ovat toiset ihan huippua ja toiset eivät vain miellytä. Joku tökkii, mutta onneksi vasta muutamassa hänen teoksessaan. Suurin osa on upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, lue joskus Rakkauden tasavalta. Minä olen lukenutkaikki suomennetut Shieldsit viimeisen kymmenen vuoden aikana (ekana oli Kivipäiväkirjat kesällä 2002) ja Rakkauden tasavalta on suurin suosikkini. Aina.

   Poista
  2. Tämä oli joo lukupiirikirja :). Minä olen tykännyt nyt sekä tästä, että Ruohonvihreästä. Ehkä ehdin lukea veilä kolmannenkin Shieldsin tänä vuonna...:)

   Poista
 2. Onpa ihanaa, että teillä oli lukupiirissä Shieldsiä. <3 Kuten Leenalle kommentoin, on Rakkauden tasavalta suurin Shields-suosikkini ja siksi olen aivan erityisen iloinen, että tämä kirja ihastutti sinua näin paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä hyvä valinta lukupiirikirjaksi! Ihana kirja josta löytyi puhuttavaa :).

   Poista
 3. Shields tuntuu olevan niitä joita joko rakastetaan tai joiden äärelle nukahdetaan ;) Itselläni on vielä selvittämättä kumpaan ryhmään kuulun, ja tällä kirjalla aion sen selvittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa jos luet tämän pian! Shieldsistä taitaa joko tykätä, tai sitten ei. Enemmän olen tosin lukenut kehuja ;).

   Poista
 4. Tuo viiden tähden arvostelu sai kyllä vakavasti harkitsemaan tämän kirjan lukemista kesällä! Olen aiemmin lukenut Shieldsiltä Ellei-kirjan ja olisin kyllä valmis tutustumaan kirjailijan muuhunkin tuotantoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tämä sopii kesäkirjaksi tosi hyvin! Suosittelen lämpimästi lukemaan :).

   Poista
 5. Tämä oli kyllä jollain tarkemmin määrittelemättömällä tavalla yksinkertaisesti ihana. Ei voi mitään. Mahtavaa että luit ja mainiota että pidit, toivottavasti moni nyt tarttuu tämän juttusi kautta. (ihana Tom! <3 )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis ihan samaa mieltä! En osaa täysin selittää, miksi tämä oli niin ihana mutta niin vain oli :). Ja ihana Tom, tosiaan ♥.

   Poista
 6. Uu! En olisi ilmoisna ikänä tarttunut Rakkauden tasavalta -nimiseen kirjaan... Mutta nyt kai sitten täytyy! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva jos luet tämän :). Nimi ehkä kuulostaa pahalta vaikka tämä toki rakkauskirja onkin ;).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.