Ruohonvihreää / Carol Shields
Otavan kirjasto, 2012. 264 sivua.
Alkuteos: The Box Garden, 1977.
Suomentaja: Hanna Tarkka
Kannen kuva: SKOY
Mistä minulle? kirjastosta lainaamalla
Ruohonvihreää on Carol Shieldsin toinen romaani, joka suomennettiin vasta aiemmin tänä vuonna. Kirja osui eteeni edellisellä kirjastoreissulla, joten päätin lukea sen heti. Shieldsiä en ole aiemmin lukenut, mutta jatkoa seuraa jo ihan parin viikon sisällä kun tartun lukupiirimme seuraavaan kirjaan, joka on Rakkauden tasavalta.
Ruohonvihreää kertoo runoilija Charleen Forrestin elämästä. Charleen on eronnut, 15-vuotiaan pojan äiti. Charleen on tyytymätön lähes koko elämäänsä. Ex-mies on outo, uusi miesystävä Eugenekaan ei yllä täydellisyyteen. Äitiinsäkin Charleenilla on vaikea suhde. Ainoastaan teini-ikäinen Seth-poika on täydellinen, tasapainoinen ja sopeutuva, eikä aiheuta äidilleen ongelmia.
Charleenin tavalliseen arkeen tulee muuta mietittävää, kun hänen 70-vuotias, rintasyövän sairastanut äiti yllättäen ilmoittaa menevänsä naimisiin. Charleen matkustaakin Eugenen kanssa lapsuuden kotiskaupunkiinsa viettämään äitinsä häitä. Vietettyään muutaman päivän äitinsä kodissa sisarensa Judithin, tämän miehen, sekä äitinsä kanssa, Charleenin perheen menneisyyden kiemurat alkavat suoristua. Mikä rooli kaikessa tapahtuneessa on ruohonsiemeniä kirjeitse lähettävällä Veli Adamilla, entä Charleenin äidin sulhasella, sympaattisella Louisilla?
Ruohonvihreää kuvailee tavallista, jokapäiväistä elämää ja yhden perheen kokemuksia. Shields on kuitenkin mestarillinen kuvaillessaan tavallista elämää, eikä kirja missään vaiheessa ole tylsä vaikka tarina poukkoilee sinne ja tänne. Kirja vie mukanaan alusta saakka ja kun Charleenin menneisyyden muistot nousevat pintaan, minä lukijana ahmin kirjan loppuun yhdeltä istumalta.
Kirjan henkilögalleria on varsin laaja, mutta todella onnistunut ja mielenkiintoinen. Päähenkilö Charleenin lisäksi esimerkiksi hänen naapurinsa Doug ja Greta ovat todella kiinnostava pariskunta. Myös Charleenin sopeutuvainen teinipoika Seth on kiinnostava henkilö, eikä todellakaan mikään stereotyyppinen teinipoika lauhkeudessaan ja helppoudessaan. Sekä Charleenin Judith-sisko, että tämän mies Martin, tuovat tarinaan lisää kiinnostavia näkökulmia. Henkilöistä kiinnostavin, ja takuulla myös ärsyttävin, on kuitenkin Charleenin ja Judithin äiti. Hän nalkuttaa kaikesta ja on neuroottisen tarkka mm. päivällisajoista ja puutarhan kukkaistutuksista.
Onnistuneiden ja kiinnostavien henkilöiden lisäksi myös kirjan juoni on minusta onnistunut, joskin ehkä välillä jopa hieman epärealistinen. Yksi tärkeä pinnalle nouseva aihe on ehdottomasti äiti-tytär suhde jota tässä onkin kiinnostavaa seurata. Judithilla ja Charleenilla on äitiinsä osittain erilainen suhde, mutta lopulta myös Charleen taitaa selvittää suhteensa äitiinsä, ainakin itselleen, omassa mielessään.
Ruohonvihreää oli minulle kaiken kaikkiaan hieno lukukokemus, joskin annan hieman miinusta hippasen epärealistisesta tarinasta. Luettuani tämän kirjan ihmettelen vaan kovasti, miksi en aiemmin ole lukenut Shieldsiä?
★★★★+
Muissa blogeissa on luettu tätä kirjaa todella ahkerasti, siispä linkitän vain Lukutuulian sekä Leena Lumen arviot. Heiltä löytää linkkejä muihinkin blogiarvioihin.
Minulle tämä kirja on yksi Shiledsin parhaita. Olen lukenut häneltä vasta viisi teosta, mutta aion omistaa suveni hänen kirjoilleen. Tuon blogiini myös ne, jotka olen lukenut ennen bloggaamista.
VastaaPoistaCharleen on minusta hyvin kiinnostava persoona. Ja koska oma äitisuhteeni on ollut nuorempana sitä sun tätä, kirja sai omista lähtökohdistani vieläkin enemmän painoarvoa.
Hyvin arvioitu, kun katson pisteitäsi. Jos pisteyttäisin, antaisin varmaan samat tai sitten jopa täydet...
PS. Usko tai älä, minulle on tulossa kirjoitushäiriö...Siis tietenkin: Shields;-)
VastaaPoistaMinäkin aion kyllä lukea enemmän Shieldsiä nyt kesän aikana. Kiva jos pääsen sinunkin blogiisi tutustumaan Shieldsin muihin kirjoihin tarkemmin ;).
PoistaJa noita kirjoitusvirheitä tulee kaikille silloin tällöin ;).
Hyvä arvio.
VastaaPoista***
Tuleeko kirjan ymmärryksestä syvempi, kun lukupiirissä luetaan?
Kiitos.
PoistaEn tiedä tuleeko ymmärryksestä syvempi, mutta ainakin yhden kirjan tapahtumiin saa erilaisia näkökulmia ja ajatuksia lukupiirin muilta jäseniltä. Ja kirjoista saa puhua samanhenkisten ihmisten kanssa! ;)
Minä lainasin tämän juuri eilen kirjastolta! Itsekään en ole aiemmin lukenut mitään Shieldsiltä, mutta monien blogihehkutusten jälkeen on kiinnostus alkanut heräämään. Samalla tuli lainatuksi myös Lionel Shriveriä, jota en myös ole aiemmin lukenut. Innolla odotan, että pääsen näihin tarttumaan. Arviosi perusteella tein hyvän valinnan Shieldsiltä. ;)
VastaaPoistaOi, Shriverkin on loistava! Ainakin Jonnekin pois ja Poikani kevin jotka minä häneltä olen lukenut ;). odotan innolla arvioitasi näistä :).
PoistaOi että olen iloinen siitä, että luit tämän ja samalla ihastuit Shieldsiin. <3 Minä ylpeilen (kaikenlaisia ylpeydenaiheita sitä lukutoukalla voikin olla :)) sillä, että olen lukenut kaikki suomennetut Shieldsit ja Ruohonvihreää asettuu kyllä sinne aika kärkeen. Hieman enemmän pidän tämän kirjan "siskosta", Pikkuseikoista ja kaikkein eniten Rakkauden tasavallasta.
VastaaPoistaKyllä tuolla saa ylpeillä! :). Minä aloittelin juuri tänään Rakkauden tasavaltaa, ja kyllä vaikuttaa hyvältä. Millä tavalla muuten tuo Pikkuseikkoja on tämän sisarkirja? Olen kuullut tuon aiemminkin, mutta en saanut selitystä miksi näitä kutsutaan siskoksiksi :D.
PoistaMinulla on itselläni tällä hetkellä kesken Shieldsin Tavallisia ihmeitä ja minuun tuo arjen kuvaus ei kyllä ihan yhtälailla pure. Ehkä muutaman novellin verran olisi mennyt, mutta kun niitä novelleja on yli 600 sivun verran, niin alkaa jo puuduttaa :D
VastaaPoistaMinä luin juuri Rakkauden tasavallan ja tykkäsin siitä vielä tätäkin kirjaa enemmän. Tuo Tavallisia ihmeitä on myös lukulistallani, mutta ehkäpä niitä novelleja pitäisi sitten lukea pieninä makupaloina :).
Poista