tiistai 12. helmikuuta 2013

Gorilla / Juhani Karila


Gorilla / Juhani Karila

Otava, 2013. 140 sivua.
Kannen suunnittelu: Safa Hovinen
Mistä minulle? saatu arvostelukappale kustantajalta

Juhani Karilan "ainoa teos", novellikokoelma Gorilla on mielenkiintoinen kirja. Tartuin tähän ilman minkäänlaisia ennakko-odotuksia, sillä en ollut aiemmin kuullut tästä kirjailijasta, mutta pian huomasin kirjan olevan minulle aivan liian vaikea ja erikoinen.

Gorilla koostuu kahdestatoista novellista, joiden yhteinen piirre on absurdius. Ukko Palikka kertoo legoukkojen ajatuksista, kirjan nimikkonovelli Gorilla taas taidekoulun opettajana toimivasta gorillasta ja tytöstä joka saa veljensä jähmettymään puuksi. Kaisa on ruma -novelli kertoo rumasta Kaisasta, ja siitä kuinka hän osallistuu rumien leirille Lapin metsissä. Jokainen novelli on niin absurdi, että mietin monen monta kertaa mistä tässä nyt ylipäänsä on kyse.

Minä olen maagisen realismin ystävä, mutta Gorillan maagisuus ylitti kyllä minun ymmärrykseni. Huomasin, että jouduin miettimään jokaisen novellin kohdalla monta kertaa, mistä tämä nyt oikein kertoo ja mitä tällä halutaan sanoa. Moni novelli jäi täysin arvoitukseksi.

Karila käyttää kieltä varsin hienosti, mutta kokonaisuudesta ei silti tule ymmärrettävää. Kirjasta, josta on ymmärtänyt vain pienen osan on kovin vaikea sanoa mitään järkevää. En ymmärrä tämän kirjan ideaa, en ymmärrä tämän sanomaa. Ajatus novellien takana jäi arvoitukseksi, ja se, mistä minä novelleissa pidän, pieni opetus tai elämänviisaus, jäi Gorillassa saavuttamatta. Uskon toki, että joku muu voi saada tästä kirjasta paljon enemmän irti, mutta minä en voi sanoa nauttineeni tämän lukemisesta erityisen paljon. Lukeminen oli työlästä ja luin tämän loppuun vain koska tässä oli ainoastaan 140 sivua.

Absurdin kirjallisuuden ystäville suosittelen Gorillaa, mutta minuntapaisilleni lukijoille, lukijoille jotka haluavat ymmärtää lukemastaan edes jotain ja nauttia siitä, suosittelen  ihan toisenlaisia novelleja.

★+

11 kommenttia:

 1. Liika absurdius, not my cup of tea. Taidan jättää tämän väliin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, jätä. En usko että tämä on aivan sinun(kaan) kirjasi ;).

   Poista
  2. "lukijoille jotka haluavat ymmärtää lukemastaan edes jotain ja nauttia siitä, suosittelen ihan toisenlaisia novelleja."

   Noin nuorena ja kokemattomanan ei ihan vielä sisäistä elämän kaunista absurdiutta.Ymmärtämättömyyden parantaa ikä. Loistava teos!

   Poista
  3. Kiva että tämä kirja löytää tykkääjänsä! Nuori ja kokematon ei ehkä aina käy käsi kädessä, mutta eipä siitä sen enempää ;).

   Poista
 2. Olen itsekin saamassa tämän - kiitos toisen kirjabloggaajan, joka kirjansa pistää kiertoon :)

  Jännä siis lukea näitä mietteitä kys. kirjasta. Yhteistä tuntuu mietteille olevan se, ettei moni (kukaan?) ole oikein päässyt jyvälle tästä kirjasta. :D

  Suuresti epäilen, ettei tämä ole ns. minun pala kakkua, koska minullakin on tarve ymmärtää. Mutta yritän olla ennakkoluuloton. Periaatteessa kiinnostaa nuo novellien aiheet kertomastasi päätellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on myös tosi kiinnostavaa lukea muiden ajatuksia tästä. Kiva huomata etten ole ainoa joka ei tätä aivan ymmärtänyt ;).

   Poista
 3. :) Täällä toinen kirjan äärellä turhautunut! Kovasti tätä kuitenkin viralliset kriitikot kehuvat ja vastaavista teksteistä tekijää on palkittukin. Mietityttää kyllä, mikä tässä on sitä "hienoa", jota en parhaalla tahdollakaan vain tavoita, vaikka haluaisin. Olenko vain niin hitsin tyhmä???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin olenko liian tyhmä tätä kirjaa varten. Kai tässä ne hienoudetkin on jos kriitikot kerran kehuvat. Outoa :D.

   Poista
  2. Tai sitten kriitikotkaan eivät ymmärtäneet mitään, mutta kehuvat kaiken varalta, kun pelkäävät muuten näyttävänsä tyhmiltä ;-)

   Poista
 4. Minä aloittelin Gorillaa, mutta kirja jäi kesken. Luen mielestäni monipuolisesti, mutta sinun ja muiden kommentoijien en vain saanut kirjasta oikein mitään irti. Kiinnostava kirjailija, tosin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä. Voisin lukea kirjailijalta jotain muuta, mutta nämä eivät oikein iskeneet.

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.