lauantai 30. maaliskuuta 2013

Lumen maa / Yasunari Kawabata


Lumen maa / Yasunari Kawabata

Tammen Keltainen kirjasto, 1963. 167 sivua.
Alkuteos: Yukiguni, 1947.
Englannin- ja saksankielisistä käännöksistä suomentanut: Yrjö Kivimies
Kannen suunnittelu: Martti Mykkänen
Mistä minulle? kirpparilöytö

Yasunari Kawabata kuuluu niihin kirjailijoihin, joiden kirjoihin minun on ollut tarkoitus tutustua jo vaikka kuinka kauan. Olen löytänyt sekä nyt lukemani Lumen maan, että Tuhat kurkea kivoina, vanhoina Keltaisen kirjaston painoksina kirpparilta. Lumen maa olisi sopinut varmaan loistavasti luettavaksi kylmimpänä talvipäivänä, vaikka viihdyin lumisissa japanilaismaisemissa todella hyvin myös näin keväälläkin.

Rikas oman tiensä kulkija Shimamura rakastuu kauniiseen nuoreen geishaan Komakoon. Keski-ikäinen, kylmä ja pidättyväinen perheellinen Shimamura unohtaa kaiken muun elämänsä, ja matkaa Komakon kanssa kylmiin talvimaisemiin jossa rikkaat turistit nauttivat elämästään. He uivat kuumissa lähteissä, ihailevat talvisia maisemia ja maahan leijailevia lumihiutaleita. Shimamuran ja Komakon yhteisiä hetkiä varjostaa miehen kylmyys, hänen surumielisyytensä ja hänen haaveiluun taipuvainen luonteensa. Komako vuorostaan ylläpitää geishojen perinnettä, hän on avoin ja luonnollinen, kauneudellaan ja hyvätapaisuudellaan hurmaava.

Lumen maa on kauniin haikea rakkaustarina mutta tämä kirja kätkee kansiensa väliin niin paljon muutakin. Kieli on aivan upeaa, runollisen kaunista. Suomentaja Yrjö Kivimies on taatusti tehnyt hienoa työtä. Myös kirjan tunnelma on aivan omanlaisensa, kaunis, rauhallinen, hieman surumielinenkin. Lisäksi pystyin näkemään kirjan maisemat silmissäni, ja todellakin uppouduin kirjan tunnelmaan ja sen kuvailemaan paratiisiin. Lumihiutaleet putoilivat taivaalta, ne olivat kuin valkoisia pioneja, ihmiset nauttivat kuumista lähteistä, moderni juna kuljetti rentoutumaan ja taas takaisin arjen keskelle. Ja kun tähän kaikkeen lisää vielä minua kovasti kiinnostavan geishaperinteen, uppoudin Lumen maan vietäväksi kirjan ensisivuilta asti.

Kawabata on todella kiinnostava kirjailija. Lumen maa on ensimmäinen japanilainen romaani, joka on suomennettu. Kawabata on myös Nobelvoittaja, ja jollakin tavalla esikuva suuren suosion saavuttaneelle japanilaiselle kertomakirjallisuudelle. Minä olen ihan selvästi japanilaisen kirjallisuuden ystävä. En osaa sanoa mikä siinä kiehtoo, mutta nyt Murakamin ja Ishiguron lisäksi voin nostaa suosikkikirjailijoideni joukkoon myös Kawabatan.

Lumen maassa tärkeintä ei ehkä ole sen tarina, vaikka pidinkin kirja rakkaustarinasta. Tarinaa vielä enemmän minä ihastuin kuitenkin kirjan kieleen ja tunnelmaan, ja nautin kirjan lukemisesta todella paljon. Odotan innolla, että ehdin lukemaan lisää Kawabataa!

★+

Ps! Hyvää Pääsiäistä kaikille! Toivottavasti teillä on kivaa lukemista vapaapäiviksi (jo sellaisia on...)!:)

16 kommenttia:

 1. Sait kyllä minut kiinnostumaan tästä! Minulla on itse asiassa koko kirjailija mennyt aiemmin ihan ohi, täytyypä nyt laittaa nimi mieleen.

  Minä olen ihan noviisi japanilaisen kirjallisuuden kanssa. Olen lukenut vain lukupiirikirjanamme olleen Ole luonani aina, johon en ihan varauksetta ihastunut. No pian tulee luettua sitten ensimmäinen Murakami :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos kiinnostuit! Minä taidan pitää Murakamista hieman enemmän kuin Ishigurosta, vaikka ihastuinkin etenkin Ishiguron novelleihin Yösoitoissa. Suosittelen!:)

   Poista
 2. Minäkin kiinnostuin! Piti pistää Goodreadsiin TBR-listalle :)

  VastaaPoista
 3. Lumen maa on nimenomaan tunnelmaltaan hieno kirja. Luin viime syksynä ja ihastuin suuresti.

  Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 4. Niin kaunis kansi että jo sen takia voisin sen lukea. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos kiinnostuit tästä! Minäkin pidän kannesta :).

   Poista
 5. Silmäilin vain arviosi, kirjoitan tästä itse huomenna. :) Hieno kirja!

  VastaaPoista
 6. Tämä onkin ollut jo omalla lukulistallani jonkin aikaa, hienoa jos tarina nappaa heti kiinni :)

  Minun painokseni on vähän erilainen, tosin siinäkin lunta ja puita :p
  Hauskaa pääsiäistä Sanna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa jos sinäkin luet tämän pian!

   Sinulla taitaa olla se uudempi painos, jossa on vielä kivempi kansi ;).

   Kiitos samoin sinne!:)

   Poista
 7. Tämä pitääkin lukea. Olen ihastunut Murakamiin ja Ishiguroon minäkin, joten tämä lienee ehdoton lisä lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä jos japanilaisesta kirjallisuudesta muutenkin tykkää!:)

   Poista
 8. Tässä olisi varmaan kirja juuri minulle, sillä kieli ratkaisee usein koko jutun. Ellei kieli ole upeaa, on kuin tarinakin olisi vajaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä uskon että tämä olisi juuri sinun kirjasi, Leena!:)

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.