perjantai 18. helmikuuta 2011

Kaaoksesta kohti eheyttä

Kaaoksesta kohti eheyttä (Från kaos till sammanhang, 2000) / Elisabeth Cleve. WSOY 2003. 317 sivua

 Lastenpsykoterapeutti Elisabeth Cleven kirja Kaaoksesta kohti eheyttä kertoo ADHD-diagnoosin saaneesta Douglasista. Douglas on nelivuotiaana adoptoitu Ranskasta Ruotsiin, mutta alunperin poika on afrikkalainen. Kirjassaan Cleve kertoo Douglaksen terapiasta. Douglaksen vanhemmat Gunnar ja Margareta huolestuvat pojastaan kun he eivät saa tähän yhteyttä. Douglas on levoton ja villi, hän hyppii kirjaimellisesti seinille, rikkoo ja heittelee tavaroita ja on välillä vanhempiaan kohtaan aggressiivinen. Douglas aloittaa psykoterapian Elisabethin luona kuusivuotiaana ja kirja kertoo Douglasin koko terapia-ajasta joka kestää yhteensä seitsemän vuotta.

Cleve kuvailee kirjassaan Douglasin vaikeata alkua terapiassa, kuinka hän välillä lähes pahoinpitelee terapeuttiaan ja kärsii todella vakavista käyttäytymishäiriöistä. Kärsivällisyydellä ja rakkaudella Cleve saa kuitenkin Douglaksen puhumaan ja pojan ongelmat vähenemään. Myös rasisimia ja sosiaalisia hankaluuksia kuvaillaan hyvin, Afrikassa syntyneenä tummaihoinen Douglas saa kuulla rasistisia kommentteja niin aikuisilta kuin lapsiltakin. On ilo seurata Douglaksen matkaa hänen terapiataipaleellaan ja iloita kun Douglas saavuttaa rajapyykkejä, esim. kun poika ensimmäisen kerran matkustaa itse junalla terapiaan ja kotiin!

Minä tykkään lukea tällaisia "faktakirjoja". Olen jo vuosia sitten lukenut läpi kaikki Torey Haydenit ja tykännyt niistä tosi paljon. Tulevaisuudessa voisin kuvitella itsekin kouluttautuvani psykoterapeutiksi ja työskennellä silloin juuri lasten kanssa, joten terapeutin menetelmiin oli kiva tutustua. Kirjan lopussa on Cleven kirjoittama tietopaketti lasten psykoterapiasta, ADHD:stä ja Douglakselle tehdyistä kognitiivisista testeistä. Kirjassa kuvaillaan myös muutama yksittäinen psykoterapiakerta yksityiskohtaisesti, esim. Douglaksen viimeinen istunto kuvaillaan hienosti.
Kaikki jotka pitävät Torey Haydenin kirjoista, pitävät varmasti myös tästä!

Pisteitä ****

Ps! mieleni on jo keväinen joten halusin blogiinkin vähän keväisempiä värejä;)

3 kommenttia:

 1. Rakastan Torey Haydenin kirjoja, joten kiitos tästä kirjavinkistä!

  VastaaPoista
 2. Samoin minä olen lukenut kaikki Torey Haydenin kirjat, paitsi uusimman. Kiitos tästä vinkistä! Toinen asia kävin eilen kirpparilla ja siellä osui silmiini Jalna-kirjoja (vihreäkantisia), mutta ei sitä puuttuvaasi Jalnan perintöä. Mutta pidän silmät auki!

  VastaaPoista
 3. Susa, eipä kestä! Cleveltä on tullut toinenkin suomennettu kirja jota luen parhaillaan:)

  Sara, kiitos kovasti että pidät silmät kirppareilla auki! Harmittaa kun en ole löytänyt puuttuvaa osaa mistään. Huuto.netissä on kaikkia muita ollut myynnissä mutta ei sitä mikä minulta puuttuu:/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.