tiistai 21. helmikuuta 2012

Illan tullen / Michael CunninghamIllan tullen / Michael Cunningham

Gummerus, 2011. 301 sivua.
Alkuteos: By Nightfall, 2010.
Suomentaja: Laura Jänisniemi
Kannen kuva: IStockPhoto
Mistä minulle? joululahja äidiltä (kera signeerauksen!)


Minä en ole ennen tätä lukenut yhtään Michael Cunninghamin kirjaa, vaikka olen nähnyt Tunnit-elokuvan monen monta kertaa ja pidän siitä valtavasti. Aloitin Cunninghamin kirjoihin tutustumisen miehen uusimmalla romaanilla Illan tullen. Ja tämän jälkeen on ihan varmaa, että palaan tämän kirjailijan pariin vielä uudestaan!

Peter Harris on päälle nelikymppinen taidegallerian omistaja. Hän asuu New Yorkissa vaimonsa Rebeccan kanssa, joka työskentelee arvostetun kulttuurilehden päätoimittajana. Parikymppinen tytär Bea  on muuttanut omilleen ja ottanut kunnolla etäisyyttä vanhempiinsa. Peter ja Rebecca elävät onnellisen näköistä elämäänsä suurkaupungin taidepiireissä, päivisin he käyvät tahoillaan hohdokkaissa töissään, illat he viettävät taidegalleria-avajaisissa tai muissa hienoissa juhlissa ystäviensä kanssa. Sunnuntaisin pari viettää rentoa pariskuntapäivää sanomalehtiä lueskellen ja parisuhdettaan hoivaten. Peterin ja Rebeccan turvallinen ja rutinoitunut elämä järkkyy, kun Rebeccan pikkuveli Mizzy (mistake, vahinko) muuttaa pariskunnan luokse väliaikaisesti. Mizzy on kaunis, nuoruudestaan nauttiva huumeongelmainen mies. Mizzyn ja Peterin välille syntyy jotain yllättävää, jonka vuoksi Peter alkaa miettiä omaa elämäänsä ja kyseenalaistamaan minuutensa.

Illan tullen - romaanissa ei mässäillä tapahtumilla, mutta rivien välissä ja henkilöiden päiden sisällä tapahtuu paljon. Kirjan vähäeleisyys puhutteli minua kovasti ja innolla seurasin henkilöissä tapahtuvia muutoksia ja kiemuraisia ihmissuhteita. Cunningham kirjoittaa kauniisti ja käyttää kieltä taitavasti. Olisin jälleen kerran, monta kertaa, halunnut alleviivata kauniita lauseita ja ajatuksia. Cunningham kuvailee myös henkilönsä taitavasti. Minusta Peter oli todella miellyttävä hahmo, ja myös kirjan muut henkilöt, Rebecca, Mizzy sekä muutama Peterin taideasiakas, oli mielenkiintoisesti kuvailtuja.

Kirjan tapahtumapaikkana on New York, joka lisää kirjan hyvyyttä minun silmissäni. Haluan joskus ehdottomasti päästä New Yorkiin, mutta tällä hetkellä tyydyn haaveilemaan kaupungista kirjojen kautta. Kirjan tapahtumat seuraavat yhtä avioliittoa ja sen kiemuroita, mutta samalla myös muita, mielenkiintoisia ihmissuhteita. Hieman eksyksissä oleva keski-ikäinen mies alkaa miettiä omaa elämäänsä, kun hän huomaa muutoksen itsessään. Muutoksen, joka vuorostaan johtuu eksyneestä nuoresta narkkarimiehestä, vaimon veljestä. Tapahtumien yllä leijuu jatkuvasti kevyt jännite, kun Peter miettii elämäänsä ja Rebeccakin paljastaa itsestään vaiettuja asioita, pikkuhiljaa. 

Kirjassa riitti viehättäviä yksityiskohtia, sellaisia hetkiä jotka olisivat kauniita kohtauksia elokuvana valkokankaalla. Esimerkkinä Peterin öinen puhelinsoitto tyttärelleen, tai taideasiakkaan puutarhassa sattunut kohtaus. Cunninghamin vahvuuksia on mielestäni ehdottomasti ihmissuhteiden kuvailu. Henkilöiden luonteenpiirteet ovat niin selvät, että väkisinkin ymmärtää yhden suhteen ongelmat ja sen vahvuudet.

Illan tullen on hieno romaani joka on vaikeista aiheista huolimatta positiivinen, rauhallinen kirja. Kirjan kansi on myös aivan upea, ja sopii kirja tunnelmaan loistavasti.


★★★★+

Tätä kirjaa on luettu blogeissa todella ahkerasti, joten linkitän tähän vain muutaman arvion: Tuulia, Lumiomena, Karoliina, Linnea, Leena Lumi.  

15 kommenttia:

 1. Jee, kiva että tykkäsit! Mullakin on tämä nyt lainassa, mutta joku ääliö oli mennyt varaamaan sen, joten se kai pitäisi lukeakin piakoin :D

  Cunninghamista on ollut aika paljon juttuja lähiaikoina aikakauslehdissä, (esim. Trendissä oli tammikuussa muistaakseni kiva artikkeli) ja mä taidan olla hiukan ihastunut. Ei saa sit kertoo.

  VastaaPoista
 2. Ah, ihanaa kun pidit tästä näin paljon. Kirja oli ehdottomasti minun kirjavuoteni 2011 helmiä. Upeaa, että kirjassasi on signeerauskin!

  VastaaPoista
 3. Anni, tän lukee aika nopsaan ni lue nyt pois ennen kun joudut palauttamaan :) jos on lukustoppi, niin tämä varmasti auttaa siinä! Mäkin ehkä ihan vähän ihastuin Cunninghamiin kun googlailin;)

  Karoliina, signeeraus oli tosiaan kiva yllätys joululahjakirjassani:) Ihana lisä loistavaan kirjaan:)

  VastaaPoista
 4. Oi voi, en malta enään odottaa että oma kappaleeni saapuu postissa ja pääsen kirjan pariin. En ole itsekkään aikaisemmin lukenut Cunninghamia ja odotukset on kieltämättä jo melko korkealla. :)

  VastaaPoista
 5. Minäkin olen iloinen, että pidit tästä. Illan tullen on hieno kirja. Mitä enemmän sitä ajattelen, sitä enemmän sen "arvo" nousee mielessäni (annoin kirjalle muistaakseni juuri saman tähtimäärän kuin sinäkin, mutta nyt voisin korottaa plussan puolikkaaksi :)).

  Suosittelen ehdottomasti Tuntien lukemista. Se on mielestäni edelleen Cunninghamin hienoin teos.

  VastaaPoista
 6. Aletheia, jään odottelemaan mielipidettäsi tästä, toivottavasti tykkäät!:)

  Katja, minäkin mietin kauan tähtimäärää, olisin ehkä voinut antaa viisi miinuksenkin...No, tällä mennään;)

  Tunnit löytyy omasta hyllystäni joten se on lukulistalla ehdottomasti:)

  VastaaPoista
 7. Ihana Illan tullen, viehättävä on kyllä juuri oikea sana tälle kirjalle.

  Peter oli tosiaan oikein miellyttävä, jotenkin aito, ei liian ahdistunut muttei myöskään epätodellisen pirteä.

  Toivottavasti luet Tunnit ja muitakin Cunninghamin teoksia pian! :)

  VastaaPoista
 8. Linnea, Peter oli todellakin aito henkilö, hänestä oli helppo pitää:) Luen pian Tunnit, siirsin sitä lukupinossani vähän ylöspäin;)

  VastaaPoista
 9. Vielä yksi ihastunut ilmoittautuu! Mullakin tämä kuuluu viime vuoden huippuihin, ellei peräti ole se paras!

  Koko kirjan tunnelma, kieli ja ajatukset, kaikki oli vain upeasti kohdallaan!

  VastaaPoista
 10. Sanna, Liisu täällä, tulen suoraan Liisan blogista, ja sieltä ohjauduin taas tänne. Liityin Liisan blogiin lukijaksi, ja nyt liityin tähän sinunkin sivustoosi lukijaksi, sillä muistaa paremmin käydä täällä kun tulee siten tieto hallintapaneeliin, milloin olet julkaissut uutta tänne blogiisi.

  Tiedätkö, olen lukenut niin monta selontekoa tästä Illan tullen teoksesta, että ihan varma olin vähän aikaa sitten, että minähän olen sen lukenut!

  Vaikken olekaan. Hm. Tunnit olen taatusti lukenut ja pitänyt siitä hyvin kovasti.

  Mutta tänään, tänään mietin, miten parhaiten ja nopeimmin saan illan tullen kirjan käsiini.

  VastaaPoista
 11. Erja, kiva että tykkäsit tästä! Näköjään tästä on ainakin suomalaisissa kirjablogeissa tykätty kovasti:)

  Liisu, tervetuloa mukaan ja kiva kun liityit lukijaksi:) Toivottavasti saat tämän hienon kirjan pian käsiisi ja ehdit sen lukea. Minä tartun seuraavaksi Tunnit-kirjaan:)

  VastaaPoista
 12. Minä pidin kirjan taidokkuudesta, mutta en kirjan päähenkilöstä, joka katsoi, että kaikki hänen kärsimänsä paha on naisista: hänen äidistään, vaimostaan ja tyttärestään. Mitä hän tekikään Bealle, kun hänen olisi pitänyt tukea tätä ja ihailla isän prisnessana...

  Cunninghamilta tämä on jopa Tunteja parempi esiintulo. Kirja ei silti ole suosikkini kuin kanneltaan.

  VastaaPoista
 13. Leena, minä taas ihastuin Peteriin, vaikka ymmärränkin pointtisi hänen elämänsä naisista. Minä en kuitenkaan ehkä täysin kokenut sitä noin, sain sen kuvan että Peter todella rakasti tytärtään.

  Odotan jo innolla, että pääsen Tuntien pariin:)

  VastaaPoista
 14. Sanna, nyt on pakko tarkentaa, että tässä ei ole mitään homofobiaa, vaan muuta. Juttu on pitkä ja monimutkainen, joten jätetään se, mutta kyllä sinäkin tiedät, että ei vahvaa naista tytöstä kasva, jos isä on tuollainen...Peter.

  Tunnit onkin sitten jo aivan toinen maailma. Pidän siitä paljon enemmän kuin Illan tullen, vaikka Illan tullen voi olla taidokkaampi. Tunnit vei minut heti elokuviin ja sen jälkeen vielä ostin sen Tunnit kotiinkin katsottavaksi ja kaikki tämä siis kirjan jälkeen. Ja sitten taphtuikin jo Mrs. Dallway ja siitä lähtien Woolf on ollut enemmän...

  VastaaPoista
 15. Sanna, joo, en missään tapauksessa minäkään mihinkään homofobiaan viitannut ;) Ja olen Peteristä isänäkin samaa mieltä, mutta tunsin samalla häntä kohtaan myötätuntoa, vaikkei hän lapselleen ehkä ihan paras isä ollutkaan.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.