perjantai 24. helmikuuta 2012

Kaunis sydän / Cecilia Samartin


Kaunis sydän / Cecilia Samartin

Bazar, 2012. 364 sivua.
Alkuteos: Vigil, 2009
Suomentaja: Tiina Sjelvgren
Kannen suunnittelu: Lene Stangebye Geving
Mistä minulle? pyydetty arvostelukpl kustantajalta


Cecilia Samartin on yksinkertaisesti minun kirjailijani. Olen ihastunut kirjailijan aiempiin suomennoksiin Señor Peregrino sekä Nora & Alicia kovasti, enkä joutunut pettymään uuden suomennoksenkaan kanssa. Kaunis sydän on rankoista aiheistaan huolimatta viehättävä, ihana tarina.

Ana valvoo rakastamansa miehen kuolinvuoteen äärellä. Mies on kuolemassa syöpään ja Anan tuska on suuri. Kun mies nukkuu raskasta unta Ana muistelee menneisyyttään ja niitä seikkoja, jotka toivat hänet tämän miehen luokse, tähän taloon. Anan tarina alkaa sodan runtelemasta El Salvadorista. Pienenä tyttönä Ana on perheestään ainoa, joka selviää sodasta elossa. Kotikylän papin avulla Ana pääsee lastenkotiin asumaan, jossa hän tapaa Sisar Josephan. Sisar Josephan ja Anan tie vie Josephan kotimaahan Amerikkaan, Kalifornian liepeille sijaisevaan luostariin. Ana päättää jäädä luostariin ja ryhtyä nunnaksi, mutta lopulta hän päätyy rikkaan kalifornialaisperheen lastenhoitajaksi. Trellisin perhe näyttää ulkopuolelta ihanneperheeltä, menestyvä liikemiesisä Adam, kaunis raskaana oleva vaimo Lillian sekä suloinen, joskin villi esikoinen, Teddy. Perheen sisällä kuitenkin kuohuu. Ana huomaa pian että perhe ei ole onnellinen, kaikilla on omat murheensa ja haaveensa jotka eivät ole toteutuneet. Anan tehtäväksi tulee huolehtia Teddystä, sekä myöhemmin syntyneestä Jessie-tytöstä. Ana tulee loistavasti toimeen lasten kanssa ja pian hän huomaa kuuluvansa perheeseen muunakin kuin lastenhoitajana. Anan tarina aukeaa lukijalle pikkuhiljaa, palaten välillä nykyhetkeen ja sairaaseen mieheen.

Rankoista aiheista huolimatta Kaunis sydän on kaunis kertomus. Ana on henkilönä vahva, hyväntahtoinen ja rakastettava rankasta lapsuudestaan huolimatta ja Samartin osoittaa jälleen kerran, kuinka taitava hän on henkilökuvauksessa. Vaikka kirjan aiheet ovat rankkoja, kertomus on silti toiveikas. Hyvyydellä ja rakkaudella, kauniilla sydämellä, selvitään kauheista asioista.

Lukija saa heti kirjan alussa ikään kuin tietää kirjan lopun. Kirjan edetessä rinnakkain kulkee nykyhetki ja Anan muistelut menneisyydestään. Minä pidin tästä kertomistavasta todella paljon, ja se sai minut tempautumaan tarinaan mukaan alusta saakka. Tarina pitää otteessaan viimeiselle sivulle asti, ja kaunis loppu jätti kirjan jälkeen miellyttävän, lämpimän tunteen. Vaikka kirjan juoni on paikoin ennalta-arvattava, kliseinenkin, ja minun mittakaavallani välillä melko romanttinen pidin tästä silti hurjan paljon.

En osaa laittaa Samartinin teoksia paremmuusjärjestykseen, tiedän vain sen, että hän on yksi suosikkikirjailijoitani. Tarinat ovat niin lämminhenkisiä, kauheuksista huolimatta kauniita, että lukemisesta jää upea fiilis.


★★★★★-

Ainakin seuraavissa blogeissa on luettu Kaunis sydän: Lukutuulia, Leena Lumi, Mari A:n kirjablogi, Jossun lukupäiväkirja, Kirjojen keskellä.


Maailmanvalloitushaaste: El Salvador
 

8 kommenttia:

 1. Arvasin, että pidät tästä;-)

  Kaunis sydän on varmaan tasapainoisesti vahvin teos Samartinilta. Olen minä yrittänyt näitä laittaa järjestykseen, mutta sitten en aina itsekään tiedä, mistä pitäisin eniten.

  VastaaPoista
 2. Kirjoitat hienosta, että Kaunis sydän on kaunis kertomus.

  Rankat teemat olisivat voineet antaa paljon syvempääkin mahdollisuutta asioiden tarkasteluun, mutta on tärkeää, että tällaisia asioita käsitellään myös kevyissä kirjoissa. Luulen.

  VastaaPoista
 3. Minä luen tätä parhaillani ja olen vähän pettynyt koska odotin jotain ... vahvempaa. Kirja on kyllä sujuva ja mukavan viihteellinen, mutta vähän kevyt sisällöltään.

  VastaaPoista
 4. Tämä oli kyllä hyvä kirja. Aivan mahdotonta laittaa Samartinin kirjoja paremmuusjärjestykseen! Kaikki ovat olleet hyviä, ei huippuja, mutta hyviä.

  VastaaPoista
 5. Leena Lumi, minäkään en tosiaan osaa Samartinin teoksia laittaa paremmuusjärjestykseen, kaikki ovat hyviä omalla tavallaan:)

  Mari A., olen samaa mieltä. Tämä kirja olisi voinut olla paljon ankeampi ja rankempi lukea, mutta minusta on hyvä että rankoista aiheista kirjoitetaan kevyempiäkin kirjoja:)

  Norkku, aika kevyt tämä tosiaan on sisällöltään, mutta minä tykkäsin juuri siitä;)

  Tuulia, ihan samaa mieltä! :)

  VastaaPoista
 6. Minäkin aion lukea tämän nyt kevään aikana. Senor Peregrinosta tykkäsin, se oli mielestäni hyvä lukuromaani, Nora & Aliciaa en olekaan vielä lukenut. Nämä ovat muuten siitäkin hyviä kirjoja, että näillä saa edistettyä kaunokirjallista maailmanvalloitusta näppärästi... ;)

  VastaaPoista
 7. Apua, mä ihan liikutuin sun tekstistä. Ihana <3

  VastaaPoista
 8. Sara, aivan totta:) Viime vuonna Nora&Alicia edisti maailmanvalloitusta ja nyt tämä;)

  Anni, oihh, ihana♥ Lue tämä!!:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.