torstai 5. huhtikuuta 2012

Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike / Tuomas Kyrö


Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike / Tuomas Kyrö
WSOY, 2012. 130 sivua.
Kannen suunnittelu: Mika Tuominen
Mistä minulle? pyydetty arvostelukpl kustantajalta

Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja on hauskimpia kirjoja joita olen lukenut. Halusin siis ehdottomasti lukea kyseisen kirjan jatko-osan, Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike, heti sen ilmestyessään. Useimmiten kirjojen jatko-osat ovat minusta ensimmäisiä osia huonompia, mutta ilokseni tässä tapauksessa nautin Mielensäpahoittajan uusista näkemyksistä aivan yhtä paljon kuin niistä ensimmäisistäkin.

Kahdeksankymppisen Mielensäpahoittajan emäntä on Kuusikodin vuodeosastolla. Kotiapulainenkin on muuttunut rumasta, mutta tehokkaasta ja mukavasta Raisasta kauniiksi tytöksi jota Mielensäpahoittaja ei voi sietää. Apulainen saa lähteä, kyllä isäntä yksin pärjää. Mutta isännällä on nälkä, eikä hän ole ikinä laittanut ruokaa. Niinpä on tartuttava emännän reseptikansioon ja opittava tämä uusi taito. Tästä seuraa tietysti monia yrityksiä ja erehdyksiä, mutta lopulta myös onnistumisia. Naapurin Kolehmainen pyytää lautasellisen makkarasoppaa lisää, eikä enää olekaan ihan täysi ääliö. Ja ikinä ei ole liian vanha oppimaan uutta!

Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike on täynnä osuvia ja hauskoja havaintoja elämästä, ruuanlaitosta ja maailmasta noin yleensä. Kirja on hauska, mutta Mielensäpahoittajan havainnot ovat myös koskettavia ja todella oivaltavia. Monta kertaa nyökkäilin lukiessani, noinhan ne asiat oikeasti ovatkin! Vaikka päähenkilömme urputtaa ja jupisee melkein kaikesta, on hän silti lämminsydäminen ja sympaattinen tapaus. Vaimoa käydään katsomassa vuodeosastolla joka viikko koulutaksikyydillä, ja naapurin thaimaalaista vaimoa täytyy välillä hieman auttaa ja opastaa.

Kyrö on kyllä kahden Mielensäpahoittajan myötä noussut yhdeksi suosikkikirjailijakseni. Hänellä on taito luoda hauskoja tarinoita vähäeleisesti, mutta samalla hän tekee teräviä ja osuvia havaintoja. Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike on hauska, koskettava ja otteessaan pitävä kirja. Minä luin tämän yhdeltä istumalta ja nautin suunnattomasti. Plussaa myös kirjan keskeltä löytyvistä kuvista. Niissä esitellään niin vanhoja ruuanlaittotapoja kuin reseptikorttejakin. Tätä kirjaa voin kyllä lämpimästi suositella ihan kaikille.


★★★★★


Myös Kirsi on jo ehtinyt lukea tämän.

ps! Tämän myötä toivotan kaikille oikein hyvää ja toivottavasti kirjaisaa pääsiäistä! Blogini ei täysin hiljene pääsiäiseksi, palailen viimeistään lauantaina kera uuden kirjan. Pientä kevätarvontaakin lupaan vielä huhtikuulle :).

14 kommenttia:

 1. Mie tykkäsin kans Mielensäpahoittajasta, kun kuuntelin sen äänikirjana. Nyt kun luen tätä teosta kuulen koko ajan Antti Litjan äänen taustalla. Niin hyvin hän sopii Mielensäpahoittajaksi, aion ehdottomasti myös kuunnella tämän myöhemmin, sillä teksti kestää monta "käyttökertaa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin voisin kuunnella tätä äänikirjana, toimii varmasti hyvin! :) Linnean tavoin minäkin kuulen lukiessani Kyrön äänen.

   Poista
 2. En uskaltautunut lukemaan, aion lukea tämän itsekin :)

  VastaaPoista
 3. Reseptikortteja, ihanaa! Odottelen tämän lukemista kyllä innolla nyt kun vihdoin pääsin Mielensäpahoittajaan tutustumaan. Minä kuulen Litjan sijaan Kyrön äänen, sekin sopii tähän vaikka onkin nuoremman miehen. :)

  Hauskaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kuulen Kyrön äänen lukiessani! Etenkin nyt kun olen katsonut Kyröä aika paljon telkkarista ja naursekellut hänen jutuilleen Hyvät ja huonot uutiset-ohjelmassa. ;)

   Poista
 4. Minä luin tämän viikolla myös, en vain ole vielä ehtinyt postaamaan. Olen samaa mieltä, erittäin onnistunut jatko-osa! Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet jo lukenut tämän! Jään odottelemaan postaustasi ;). Hyvää pääsiäistä!

   Poista
 5. Tämän haluan mahdollisimman pian lukea! Pidin niin kovasti jo ensimmäisestä Mielensäpahoittajasta. Hyvää pääsiäistä myös sinulle! Kivaa, arvonta :)

  VastaaPoista
 6. Aaa jee! Kun huomasin tämän, ajattelin vain, että voi ei joku keittokirja Mielensäpahoittajan sitaateilla varustettuna, vähän kuin joku salkkarit-keittokirja! Mutta jee, ihan romaani!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, onneks ei ollu keittokirja ;). Ihan romaani on joo, ja hyvä vielä! :)

   Poista
 7. Apua, joko tämä on ilmestynyt?! Huippua! ^^

  Suklaista ja kirjaisaa pääsiäistä sinullekin!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.