perjantai 25. tammikuuta 2013

Ihmisen osa / Kari Hotakainen


Ihmisen osa / Kari Hotakainen

Siltala, 2010. 276 sivua.
Kannen suunnittelu: Elina Warsta
Mistä minulle? ostos Forssan kirjaoutletista

Tämän kuukauden lukupiirikirjaksi valitsimme Kari Hotakaisen Ihmisen osan, joka löytyi monen piiriläisen omasta kirjahyllystä. Olen aiemmin lukenut Hotakaiselta Juoksuhaudantien, johon en aivan ihastunut, vaikka Hotakaisen taidokkaan kielenkäytön tunnistinkin. Ihmisen osaa lähdin lukemaan ilman sen suurempia ennakko-odotuksia tai -ajatuksia.

Salme Malmikunnas tapaa kirjamessuilla vieraillessaan kirjailijan, jolle hän lupaa maksusta kertoa elämäntarinansa. Kirjailijan tarvitsee kirjoittaa kirja, hänen edellisestään on jo aikaa eikä uusi ideoita ole syntynyt. Niinpä Salme ryhtyy kertomaan omasta elämästään kirjailijalle. Kirjailija kuuntelee ja nauhoittaa Salmen kanssa käytyjä keskusteluja. Salme kertoo lapsistaan, ja ylipäänsä perheessä tapahtuneista asioista, jotka ovat johtaneet nykyiseen tilanteeseen. Salme kertoo myös mihin kirjailijan lupaamia rahoja käyttäisi, hän muistelee ja haaveilee, kertoo perheen asioista avoimesti ja rehellisesti.

Minä pidin kirjassa erityisesti Salmen osuuksista. Minulle tuli Salmesta mieleen, kuten Liisallekin, naispuolinen Mielensäpahoittaja. Salme oli siis ehdottomasti mielestäni kirjan mielenkiintoisin henkilö, ja luin kirjaa innolla niin kauan kuin pysyttiin Salmen kertomissa osissa. Kirjan alku oli mielestäni kirjan loppua parempi. Kun näkökulmaa alettiin vaihdella tiuhaan tahtiin, kun kertojina vuorotteli Pekka, Helena tai Maija, putosin hieman kärryiltä ja tylsistyin. Toki Pekka oli kekseliäs ja kiinnostava, kuten myös Maija sekä hänen miehensä Biko, mutta minusta alle 300 sivuun oli kuitenkin tungettu vähän liikaa kaikkea. Tästä syystä tunsin, että kaikki henkilöt jäivät hieman etäisiksi.

Ihmisen osa on kekseliäs kirja. Jäin miettimään esimerkiksi kirjan nimen tarkoitusta, ja löysinkin kirjasta monta sopivaa selitystä. Pidän kirjan nimestä, kuten myös sen hienosta ja sopivasta kannesta. Sitä oli mukava tutkiskella. Pidin myös siitä, kuinka Hotakainen lempeän ironisesti kirjoittaa kirjailijoista, ehkä suoraan myös itsestään, mutta myös kirjailijoista yleensä.

Huomaan taas, että minun on vaikea sanoa tästä kirjasta kovinkaan paljon. Ehkä se kuvaileekin kirjan jättämiä fiiliksiä kaikkein parhaiten. Ihan kiva, mutta ei minulle mikään maatamullistava tai edes kovin mieleenpainuva lukukokemus.

6 kommenttia:

  1. Salme oli kyllä mainio hahmo, tosiaan kuin Mielensäpahoittaja! Minä pidin näköjään yhden tähden verran enemmän tästä kuin sinä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salmesta tuli mieleen Mielensäpahoittaja, mutta enemmän olen kuitenkin tykännyt niistä kirjoista ;).

      Poista
  2. Harmi, ettet ihastunut, mutta kiva kuulla, että kuitenkin pidit. Minulle tämä oli todella mieleenpainuva lukukokemus viime vuonna, tykästyin tarinaan ja henkilöihin ja Hotakaiseen entistä enemmän. Tässä on tosiaan paljon kaikkea, kuten sanotkin, mutta minä taas pidin kaikesta. ;)

    Kivaa lukea tästä taas ajatuksia, omatkin lukutunnelmat palaavat mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin jostain syystä kyllä tykkään Hotakaisesta, vaikka en ole kumpaankaan lukemaani kirjaan ole täysin ihastunut. Pidän silti Hotakaisen kirjoitustavasta, ja toki kirjat ovat olleet mieleenpainuvia, etenkin Juoksuhaudantie.

      Kivaa, että sinulle tästä tuli tärkeä kirja!:)

      Poista
  3. Minun on pitänyt lukea Hotakaista ikuisuus, mutta no, en ole lukenut...

    Ps. Blogissani on sinulle jotain!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.