sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia/ Anna-Leena Härkönen


Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia / Anna-Leena Härkönen

Otava, 2012. 203 sivua.
Kannen suunnittelu: ?
Mistä minulle? kustantajalta saatu ennakkokappale

Olen lukenut lähes kaikki Anna-Leena Härkösen kirjoittamat romaanit ennen blogini alkua. Yläasteella ihastuin Häräntappoaseeseen, viime vuonna Onnen tuntiin. Härkösen kirjoittamia tekstikokoelmia en ole kuitenkaan ennen lukenut, vaikka Kauhun tasapaino löytyykin hyllystäni pokkariversiona. Nyt sain kuitenkin hienon mahdollisuuden lukea Härkösen Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia-kokoelman ennakkokappaleena ja tartuin tietenkin tilaisuuteen innostuneena.

Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia on kokoelma Härkösen kirjoittamia kolumneja jotka ovat alunperin ilmestyneet Anna-lehdessä vuosien 2003 ja 2011 välissä. Härkönen kirjoittaa arkisista asioista. Äitiydestä, parisuhteesta, työstä. Minusta on hienoa, että joku osaa kirjoittaa tylsänkin arkisista asioista näin hersyvän hauskasti ja oivaltavasti. En ole äiti, mutta nauroin ääneen Härkösen kirjoittaessa kauppareissusta poikansa kanssa, hänen kertoessaan perheensä kanssa tekemästään risteilyreissusta ja Disney Land-vierailusta.

Nauroin ääneen myös Härkösen kuvaillessa kuinka hän toinen käsi kipsissä yritti opeastaa miestään tekemään poninhännän ja kun Härkönen kuvaili tavallista puhelinkeskustelua naisen ja miehen välillä. Härkönen kirjoittaa hyvin ja osaa etsiä arjesta ne hauskimmat ja samalla tavallisimmat pienet yksityiskohdat.

Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia viihdyttää, naurattaa ja herättää ajatuksia. Minä oivalsin, että lopultahan se arki on kaikkein parasta. Kun osaa ottaa arjen pienistä asioista kaiken irti, elää arkea oikealla asenteella ja maustaa omaa arkea sopivissa määrin se arki taitaa olla kaikkein parasta, onnellisinta, aikaa.

Minä ihastuin Härkösen nasevaan ja pirulliseen kirjoitustyyliin. Nostan ehdottomasti Kauhun tasapainoa hieman korkeammalle lukupinossani. Ehkäpä voisin lukea sitä muutaman tekstin kerrallaan juuri silloin, kun oma arki tuntuu jostain syystä tylsältä ja tavalliselta.

★+

6 kommenttia:

 1. hmmm... pitänee palata Härkösen pariin jossain välissä. Jotenkin olen häntä pitänyt ihan teinikirjailijana ja kun minulla nuo ajat ovat jo aika kaukana takanapäin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin nämä kolumnit ovat minusta kaukana teinikirjailijan käsialasta, joten suosittelen kokeilemaan ;). Ja Härkösen viimeisin romaani Onnen tuntikaan ei kyllä minusta ole teinikirjailijan kirja ;).

   Poista
 2. Paketti tuli tänään! Kortti oli ihana! Kiitos kovasti <3

  VastaaPoista
 3. Aluksi vähän petyin, kun kuulin tämän olevan kokoelma kolumneja. Sillä sinun tapaasi vähän vierastan novelleja (tai ehkä "vierastin" sopii meidän molempien tapaukseen. Silti nautin kyllä enemmän kunnon romaanista). Toisaalta en ole lukenut paljon Anna-lehtiä, joten suurin osa teksteistä minulla on varmasti lukematta. Puhumattakaan siitä, että muistaisin kunnolla muutama vuosi sitten lukemaani kolumnia. Joten olen nyt tullut muutaman blogiarvion perusteella siihen tulokseen, että tällä opuksella on varmasti paljon annettavaa myös minulle ja haluan tämän ehdottomasti omaan hyllyyni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että tykkäsiti näistä kolumneista, eli kannattaa kyllä lukea. Tämä on myös kiva olla omassa hyllyssä, ja palata tähän aina kun haluaa jotain lyhyttä ja hauskaa luettavaa :).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.