torstai 10. tammikuuta 2013

Seikkailujuoksija / Juha Hietanen



Seikkailujuoksija: Jukka Viljasen pitkä taival Saharan halkijuoksijaksi / Juha Hietanen

Readme.fi, 2012. 280 sivua.
Kannen suunnittelu: Marko Tapani
Mistä minulle? kirjastosta lainaamalla

Juha Hietasen kirja Seikkailujuoksija: Jukka Viljasen pitkä taival Saharan halkijuoksijaksi kertoo nimensä mukaisesti seikkailujuoksija Jukka Viljasesta ja tämän huimista juoksuprojekteista.

Viljanen innostui juoksemisesta ja jokapäiväisistä, pitkistä lenkeistä tuli miehen arkea. Pikkuhiljaa hän myös teki juoksemisesta ammattinsa, jätti vanhan työnsä ja alkoi etsimään sponsoreita eri juoksuprojekteilleen. Viljanen on juossut maratonin niin etelä- kuin pohjoisnavallakin. Hän juoksi avovaimonsa sekä ystävänsä Gregin kanssa Kalaharin halki tajuttomassa kuumuudessa. Kalaharin seikkailun jälkeen Viljanen päätti, että hän haluaa olla ensimmäinen mies joka juoksee yksin halki Saharan. Seikkailu vaati paljon valmisteluja ja suunnittelua. Tarvittiin rahoittajia, ruokailuja piti suunnitella, juoksureitti suunnitella mahdollisimman turvalliseksi ja tukijoukko matkaa varten piti hankkia niin kotimaasta kuin paikanpäältäkin. Yhden Saharaan suuntautuneen suunnittelureissun ja yli vuoden valmistautumisen jälkeen Viljanen suuntasi tukijoukkoineen Saharaan ja aloitti juoksunsa. Kirjassa seurataan tätä huimaa juoksua varsin yksityiskohtaisesti ja todella kiinnostavasti.

Minä olen suuri juoksufani, ja tämä kirja ei todellakaan tuota juoksintoani vähennä. Päinvastoin. Kirjaa lukiessani sain kovan lenkkihingun päälle, haluan juosta pidempiä lenkkejä, kauemmin ja muualla kuin tasaisilla ja jäisillä kaduilla. Kirjana en ehkä ihastunut Seikkailujuoksijaan ihan varauksettomasti. Rakenne oli minusta jotenkin sekava, ja monia asioita mainittiin useaan kertaan. Kirjan sisältö sitävastoin oli todella kiinnostavaa, laitoin jokaisen yksityiskohdan korvan taakse ja innostuin ultrajuoksusta aivan uudella tavalla (vaikka Viljanen on erityisesti seikkailujuoksija, ei ultrajuoksija). Pidin siitä, että kirjassa tulee monipuolisesti esille juoksuprojekteihin valmistautuminen. Lopulta vaikutti siltä, että pitkien juoksulenkkien tekeminen ja fyysinen harjoittelu oli koko projektissa oikeastaan se helpoin asia. Rahoituksen hakeminen, ravinnon suunnittelu ja matkan suunnittelu vaati paljon enemmän aikaa ja voimia kuin itse juoksu.

Seikkailujuoksija sai minut entistä innostuneemmaksi juoksuharrastukssta ja se sai myös ihailemieni henkilöiden listan kasvamaan yhdellä nimellä. Sain Jukka Viljasesta kirjan kautta sympaattisen, määrätietoisen ja vahvatahtoisen kuvan, enkä voi muuta kuin ihailla häntä. Seikkailujuoksija on kirjana  todella mukaansatempaava, ja halusin lukea sen yhdeltä istumalta. Kaiken lisäksi isäni odotti malttamattomana, että saisin kirjan luettua jotta hänkin pääsisi sitä lukemaan. Lukemisen aikana ruokapöytäkeskustelumme koskivatkin Seikkailujuoksijaa ;). Minä jäin kuitenkin hieman kaipaamaan persoonallisempia ajatuksia, Jukka Viljasen omia muistoja ja ajatuksia seikkailuistaan. Kirjan kirjoittaja on toimittaja Juha Hietanen, mutta minä kaipasin vielä enemmän Jukka Viljasen omia kokemuksia, omia sanoja kirjassa kuvailtaviin tapahtumiin. Mitä juoksijan päässä liikkui pitkien seikkailujen aikana, mitä hän ajatteli harjoituslenkkien aikana, mistä ammensi tahdon ja voiman pitkiin juoksupäiviin aavikolla?

Kirjassa on myös aika paljon kuvia seikkailujen varrelta. Minusta se oli kiva lisä, ja valokuva turvonneista jaloista ja verisistä sukista toi seikkailujuoksijan arkea vielä hieman lähemmäs lukijaa. Haluaisin suositella tätä kirjaa lämpimästi kaikille, mutta ehkä tämä kuitenkin sopii parhaiten juoksusta innostuneille. Kiva nojatuolimatka Saharan kuumuuteen tämä oli muutenkin, varsinkin näin tammikuisissa loskakeleissä. Vaikka en Seikkailujuoksijalle kirjana ihan täysiä pisteitä voi antaa, Jukka Viljasen seikkailujuoksuille antaisin kuitenkin vaikka kymmenen tähteä. Ihailtavaa, inspiroivaa!

  

Ps! Jukka Viljasen blogista, täältä, voi lukea lisää miehen uudesta juoksuseikkailusta jonka hän julkisti maanantaina. Seuraavaksi mies suuntaa juoksemaan Grönlannin halki!

6 kommenttia:

  1. Taisin osua telkkarista katsomaan Jukka Viljasen haastattelun tässä viikolla - vaikutti sympaattiselta ja selväjärkiseltä mieheltä.

    VastaaPoista
  2. Olet löytänyt paljon samoja fiiliksiä kirjasta kuin minäkin! Luin joskus Carina Räihän kirjan Mount Everestille kiipeämisestä ja pidin siinä kovasti siitä, että Carina kirjoitti omia ajatuksiaan. Sen vuoksi kaipasin Jukan "omaa ääntä" enemmän. Grönlannin halkijuoksu tuntuu hurjalle lähinnä siksi, etten saa itseäni tuonne pieneen viimaan lenkille vaikka kuinka yritän. Pääkoppa vaan sanoo, ettei varmasit lähde palelemaan, vaan istuu mukavasti sisällä lukemassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään kyllä juosta kylmässäkin, mutta Grönlanti kuulostaa kuitenkin aika hurjalta ;). Samoja ajatuksia tosiaan oli sinullakin, kävin taas lukemassa arviosi uudelleen.

      Poista
  3. Luin kirjan loppuun noin viikko sitten. Päällimmäisenä jäi mieleen Jukka Viljanen innostavana ja positiivisena henkilönä sekä hänen uskomattomat tarinansa. Kuitenkin melkein yhtä vahvasti jäi mieleen se, että edellisessä virkkeessä mainittu oli puettu kirjan muotoon sangen kökösti. Hyvä pointti esimerkiksi tuo henkilökohtaisen äänen jääminen liian vähälle.

    Tarinassa kaikkine aineksineen (seikkailut, itsenä ylittäminen, ihmisen uskomaton suorituskyky jne.) olisi ollut aineksia bestseller-kirjaan. Sinänsä jäi vähän fiilis, että erinomaisen kirjan aineksia ei oltu hyödynnetty parhaalla mahdollisella tavalla. Anyway, tätä ei pitäisi korostaa liian paljon, sillä ensisijaisena mielessä on alussa mainittu. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samoilla linjoilla kanssasi. Idea kirjalle on tosi hyvä, mutta enemmän Viljasta ja vähemmän kliseitä jäin kaipaamaan. Mutta mahtavien seikkailujen vuoksi tästä jäi kuitenkin positiivinen fiilis :).

      Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.