lauantai 12. tammikuuta 2013

Salmon Fishing in the Yemen / Paul Torday


Salmon Fishing in the Yemen / Paul Torday

Phoenix Paperback, 2012. 314 sivua.
Alkuteos: 2007.
Kannen kuva kirjaan pohjautuvasta elokuvasta
Mistä minulle? kirjakaupasta Brysselissä

Ostin Paul Tordayn kirjan Salmon Fishing in the Yemen Brysselistä, jossa vietin kivan viikonlopun ystävän kanssa syksyllä. Sain matkakirjani luettua nopeasti loppuun, ja kaipasin lukemista lennolle kotiinpäin. Aloitin tätä kirjaa siis jo syksyllä, mutta tarina ei ihan onnistunut tempaamaan minua mukaansa joten muut, vetävämmät kirjat ehtivät tämän edelle. Nyt sain tämänkin kuitenkin luettua loppuun, ja vaikka tästä ei suosikkikirjaani tullutkaan, haluan kyllä nähdä kirjaan pohjautuvan elokuvan.

Kalatutkija Alfred Jones pyydetään mukaan Jemenin sheikki Muhammadin projektiin, jonka tarkoituksena on luoda lohia täynnä oleva joki Jemenin ylämaille. Sheikki on projektista innoissaan, kuten myös hänen kaunis assistenttinsa Harriet. Alfred lähtee lopulta projektiin mukaan, samoihin aikoihin kun hänen avioliittonsa Maryn kanssa alkaa rakoilla. Pariskunta asuukin pian maailman eri puolilla, kumpikin omaan työhönsä keskittyen. Alfred uurastaa lohiprojektin parissa, syö ja asuu hienosti sheikin kustannuksella, ihastuu hieman Harrietiin joka kaipaa sodassa palvelevaa aviomiestään. Kirjassa seurataan myös brittipoliitikkojen ajatuksia oudosta kalaprojektista, ja poliitikot eivät ole porjektista ihan yhtä innostuneita kuin Alfred, sheikki Muhammad ja Harriet.

Salmon Fishing in the Yemen on aiheensa puolesta erikoinen kirja. En ole aiemmin lukenut erityisen paljon kala-aiheisia kirjoja (Verbeken Kalanpelastajaa olen aloittanut, Bermanin Nainen joka sukelsi maailman sydämeen oli ihan ok) enkä ehkä miellä kaloja suosikkiaiheeksenikaan. Olin kuitenkin nähnyt Tordayn kirjaan perustuvan elokuvan trailerin parikin kertaa ja olin siksi kohtuullisen innostunut kirjastakin. En tiedä johtuiko se siitä, että luin kirjan englanniksi, vai onko kirja vain yksinkertaisesti hieman sekava. Kirjassa on paljon "asiakirjoja" ja kirjeitä joiden avulla tapahtumat menevät eteenpäin. Minusta oli kuitenkin todella tylsää lukea poliitikkojen haastatteluja kala-aiheesta, kun taas Harrietin kirjeet aviomiehelleen oli koskettavia ja kivoja luettavia. Eniten pidin kuitenkin ihan normaalista tekstistä, joka seurasi Alfredin ja Harrietin elämää kalaprojektin parissa ja vei siten tarinaa eteenpäin.

En siis ihan innostunut tästä kirjasta, mutta aihe ja kirjan luomat mielikuvat kauniista Jemenin maisemista tekivät tästä kuitenkin lopulta positiivisen puolelle jäävän lukukokemuksen. Kieli oli kohtuullisen helppoa, selvisin englanniksi ihan hyvin vaikka muutamia kalastussanoja jouduinkin erikseen tarkistamaan. Kieli ei kuitenkaan ollut mitenkään erityisen hienoa tai erikoista, sillä tylsemmissä kohdissa (esim. mainituissa asiakirjoissa) edes kieli ei saanut minua tempaistua tarinaan mukaan.

Salmon Fishing in the Yemen oli "ihan kiva" lukukokemus erilaisesta aiheesta. Kirjan loppuratkaisuun olin pettynyt, se oli jotenkin liian överi ja epäuskottava, mutta kirjan tapahtumamaisemat ja henkilöiden väliset kiemuraiset ihmissuhteet tekivät kirjasta lopulta kuitenkin ihan positiivisen lukuelämyksen.

★-
Maailmanvalloitushaaste: Jemen

6 kommenttia:

 1. Minäkin olen katsonut elokuvan trailerin ja innostuin siitä. Aion katsoa leffan, vaikka en ehkä kirjana luekaan. Muistaakseni leffalle on annettu ihan kökkö suomenkielinen nimi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en tähän hätään muista leffan suomennettua nimeä, mutta eipä ole kovinkaan mieleenpainuva näköjään ;). Leffan haluan kyllä nähdä!

   Poista
 2. Kiitos Sanna tästä! Olen kovasti pohtinut kirjan lukemista, mutta nyt ehkä tyydyn vain elokuvaan. Onhan siinä yksi suosikeistani, Ewan McGregor, joten vaikka olisikin hieman höttö olisin ainakin sen osalta tyytyväinen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluan nähdä elokuvan maisemien ja vähän kyllä Ewaninkin takia ;).

   Poista
 3. Voi harmi, ettei teos ollut mikään "tajunnanräjäyttäjä". Olen lukenut Tordaylta Ventovieras ja se kohosi yhdeksi viime vuoden suosikeista <3 Mietinkin, ovatko kirjailjan muut yhtä hyviä.ILmeisesti ei ainakaan tämä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä aion lukea Ventovieraan pian, se on saanut niin paljon kehuja että luulen pitäväni siitä enemmän kuin tästä :).

   Poista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.