torstai 6. kesäkuuta 2013

Garpin maailma / John Irving


Garpin maailma / John Irving

Loisto-pokkari (Tammi), 2008. 560 sivua.
Alkuteos: The World According to Garp, 1976.
1. suom.kiel.painos: 1980
Suomentanut: Kristiina Rikman
Kannen suunnittelu: Timo Mänttäri
Mistä minulle? kolmen euron kirppislöytö

Alkuviikko vierähtikin loppuviikoksi, ennen kuin ehdin ajan kanssa istahtaa koneelle ja kirjoittaa muutamia rivejä lomareissullani luetusta, aivan mahtavasta romaanista. John Irvingin Garpin maailma on ollut lukulistallani ties kuinka kauan, ja nyt päätin ottaa sen pokkariversiona mukaan lomalukemiseksi. Eurooppalaisissa junissa, saksalaisilla puistonpenkeillä, pienen kylän Gästehausin epämukavassa sängyssä ja KLM:n lentokoneissa nautiskelin Garpin maailmasta, ja Irvingin taidokkaasta kynänjäljestä.

T.S Garpin äiti on sairaanhoitaja Jenny Fields, ja isä tuntematon, erityisen erikoinen sotilas, jota Jenny aikanaan hoiti. Jennysta tulee myöhemmin radikaali feministijohtaja, ja Garpista kasvaa painimestari, perheenisä ja menestynyt kirjailija. Garpin maailma kertoo heidän elämästään, heidän vuosistaan Wienissä ja myöhemmässä vaiheessa Garpin oman perheen perustamisesta, perhettä kohtaavista traagisista onnettomuuksista, mutta myös laajasta ja kirjavasta tuttavapiiristä, joka Jennyn ja Garpin elämään kuuluu.

Pidin Garpin maailmassa oikeastaan kaikesta. Minusta jokainen kirjan henkilö oli omalla tavallaan todella kiinnostava, ja toi tarinaan oman lisänsä. Jenny Fields oli yhtenä päähenkilönä ehdottomasti kiinnostavimmasta päästä, kuten myös sympaattinen ja herttainen Garp itse. Irving kirjoittaa hienosti ja suomennos oli sujuva muutamia painovirheitä lukuun ottamatta. Vaikka Garpin maailma on paksu kirja, en missään vaiheessa tylsistynyt vaan jäin useasti kirjaan niin koukkuun, että jouduin lukemaan pimeässä hotellihuoneessa vielä muutaman sivun reissukaverin jo nukkuessa.

Tarinaan oli ujutettu taitavasti juuri sopiva määrä kiinnostavia ja yllättäviä tapahtumia ja käänteitä. Kirja herätti tunteita laidasta laitaan, iloa, surua, onnea ja naurua. Tarina ja ihmiskohtalot koskettivat, monet asiat yllättivät ja kauhistuttivat. Kirjassa oli aika paljon politiikkaa ja yhteiskunnallisia kiemuroita, mutta monesta muusta kirjasta poiketen koin ne tässä kiinnostaviksi ja luonnolliseksi osaksi tarinaa. Parasta oli kuitenkin, ettei millään aihealueella (kirjallisuus, seksuaalisuus, politiikka, paini, feminismi...) mässäilty tässä kirjassa, vaan kaikki aiheet tekivät Garpin maailmasta ehjän kokonaisuuden, kiinnostavan ja mukanaanvievän romaanin jota luin joka sekunti suurella mielenkiinnolla.

Lukuajankohta tälle kirjalle oli minulla myös täydellinen, ja lukukokemuksena Garpin maailma yltää listallani todella korkealle. Tämä oli koskettava, kiinnostava, liikuttava, hauska ja runsas tarina, josta nautin suunnattomasti. Uskoisin, että tästä tulee minulle tärkeä kirja johon palaan vielä jonain päivänä, mutta erityisesti kirja, jonka lukemista muistelen tulevaisuudessa lämmöllä!

31 kommenttia:

 1. Tämä on todellakin perusparasta Irvingiä! Ihan täysien pisteiden kirja, kuten olet sinäkin mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, ihanaa että sinäkin olet tästä pitänyt! :) Minkäköhän Irvingin minä seuraavaksi lukisin...

   Poista
 2. Garpin maailma on "klassisin" Irving, kuulin joskus sanottavan ja se on varmasti totta. Hieno romaani, jossa on kaikki irvingmäiset elementit. <3

  Mitä Irvingin kirjoja olet lukenut? Mietin, että osaisinko suositella jotain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistin kyllä paljon irvingmäisyyttä tässä, tai samantyyppisiä elementtejä kuin esim. Oman elämänsä sankarissa :).

   Olen lukenut vasta Garpin ja Oman elämänsä sankarin, sekä puolet Sirkuksen pojasta ;). Se vähän junnaa paikoillaan, mutta aion kyllä lukea sen loppuun kesän aikana.

   Poista
 3. Oi, tämä on pakko lukea mahdollisimman pian!

  VastaaPoista
 4. Komppaan Tuulia, pakko lukea pian :) Heinäkuussa oli aikomukseni... Kiitos sulle, tämän postauksen ansiosta en ala taas kirjan kanssa viivyttelemään!

  VastaaPoista
 5. Luin tämän joskus vuosia sitten, mutta minuun tämä ei tehnyt sen kummempaa vaikutusta. Ajoittain jopa vähän tylsistyin. Ymmärrän kyllä, miksi Irvingistä pidetään, sillä hän tosiaan osaa kirjoittaa ja mielikuvituksensa on vailla vertaa. Silti tämä ei kolahtanut minuun kuin metrinen halko niin kuin eivät muutkaan lukemani Irvingin kirjat. Tein jopa niin radikaalin päätöksen muinoin, etten enää lue hänen kirjojaan.

  Mutta makuasioitahan nämä ovat ja toisen helmi on toisen romu vai miten se menikään ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on irvingin Sirkuksen poika kesken ja sen kanssa olen hieman tylsistynyt, mutta tämä vei kyllä mennessään! Ymmärrän siis myös, että tämä ei kaikkiin uppoa (tai Irving ylipäänsä).

   Onneksi meillä kaikilla ei ole samoja helmiä, tai romuja ;).

   Poista
 6. Minullekin Garp on viiden tähden kirja: täydellinen! :)
  Sinun lukuolosuhteesikin kuulostavat juuri oikeilta, jotenkin irvingmäisiltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla että sinäkin olet pitänyt täst kovasti! Hienon hieno kirja. Uskon että tämän pisteet nousevat mielessäni vielä korkeammalle ajan kuluessa ;).

   Poista
 7. Jee, ihanaa, että sinäkin pidit Garpista :) Se on edelleen yksi kaikkien aikojen suosikeistani, vaikka lukemisesta onkin jo jokunen vuosi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä nousee minunkin kaikkien aikojen suosikkilistalla todella korkealle. Hieno kirja!:)

   Poista
 8. Hassua lukea näin ylistävä kirja Garpin maailmasta kun itse en pitänyt siitä oikeastaan yhtään. Niin kuin totesin blogissani, minusta kirja oli suorastaan häiriintynyt :D Ajattelin kuitenkin lukea Irvingiltä Kaikki isäni hotellit, eihän sitä tiedä jos vaikka tykästyisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, että sekaannun tähän, mutta minulta jäi ne Isäni hotellit kesken (jaksoin muistaakseni about 150 sivua ennen kuin luovutin) :D Sekin oli liian häiriintynyt minun makuuni - itse asiassa melko lailla samanlainen kuin Garpin maailma, joka ei minuunkaan oikein uponnut. ;-)

   Poista
  2. Hihii, Pii, ihana kuulla erilaisia ajatuksia tästä! :) Siis ymmärrän täysin että tämä voi jonkun mielestä olla häiriintynyt. Minusta tämä oli juuri sopivan outo ;).

   Kaikki isäni hotellit on sitten varmaan myös ihan minun kirjani :D.

   Poista
 9. Garpin maailma on yksi elämäni kirjoista. Olen lukenut sen ensimmäisen kerran 14-vuotiaana, ja sen jälkeen monta kertaa, ja aina olen löytänyt siitä jotakin uutta. Kirjassa on niin runsaasti teemoja, että joku kolahtaa aina omaan elämäntilanteeseen. Ja henkilöhahnoista on tullut rakkaita kuin oikeista tutuista.

  Nyt en ole lukenut kirjaa moneen vuoteen, ja kutkuttaisi kovasti ottaa kirja jossain vaiheessa taas luettavaksi. Mitäköhän siitä nyt löytyisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hienolta! Toivon ja uskon, että tästä tulee minullekin samantapainen kirja. Muutaman vuoden päästä joku aiheista voi taas kolahtaa todella kovaa, ja joku henkilö saada aivan uuden merkityksen. Kuvailemasi kaltaiset kirjat ovat hienoja!:)

   Poista
 10. Ihanaa, että sinäkin tykästyit tähän! Yksi ikilempparini.

  VastaaPoista
 11. Once the intent is commitment and ultimately, marriage, the ring is worn on the left
  hand. Titanium is not as expensive as silver
  or gold, but it is much more enduring and just as attractive.
  You not simply possess a choice of your a lot more up-market brands but you also hold the alternative of going for inexpensive variations that happen to be as pleasing on the eye and as practical and reliable.


  Also visit my weblog: webpage

  VastaaPoista
 12. Some medicines like lithium, iodides, bromides, steroids etc.
  Natural soap is straightforward and fun to make in the home,
  and has no chemicals or ingredients which might be damaging in your skin or
  even the environment. After you rub see your face by utilizing a towel, take care and insure which
  it is tenderly. With Anorexia, it's their weight, and with acne dysmorphia, it is their clear complexion.

  Also visit my blog post ... acne problems

  VastaaPoista
 13. Apply salt water for the acne spots and leave it for about
  15 minutes. In reality, the relief is temporary because constant or repeated contact with chlorine can be harmful.
  To use garlic, cut a clove and employ it by rubbing it on the skin several times a day.
  Have you been curious as to whether it's safe and effective to work with baking soda for facial skin cleanser.

  Feel free to visit my homepage: Treating back acne

  VastaaPoista
 14. Farmers Markets kept in your local community are excellent
  solutions to discovering fresh, seasonal, organic,
  local produce and eatables which are as whole, and healthy as it gets.
  You can help prevent and fight it by maintain good
  hygiene. Using alcohol more frequently than once daily could
  cause skin to peel or become irritated. Just slice a couple of and lie back and put them on troublesome areas, or you can buy green apple concentrate in a drug store or health food
  store.

  Stop by my weblog :: new acne treatment

  VastaaPoista
 15. That said, acne may occur anytime a woman experiences hormonal changes.
  I often remove my make-up right when I return home and know I'm not returning to college out - simply so my pores don't clog.
  Don't help it become too hot, but don't let it
  get too cool. The 12ml Tamanu Oil Roll On bottle is straight Tamanu Oil.


  Also visit my weblog :: latest acne treatments

  VastaaPoista
 16. In fact, the giving of a promise ring can be one of the very best ways of furthering a relationship and encouraging
  strength and unity between two people, which is often
  thought to be too much of a rarity in the modern world.
  Many people prefer to buy a diamond promise
  ring from Super - Jeweler, which is considered
  one of the best, in terms of quality, prices and service.
  If you don't want a diamond on the ring then you can use any kind of gem.

  Also visit my web-site promise rings at jared

  VastaaPoista
 17. Having the capability to leave behind scars on skin, Acne just
  isn't dangerous Who would prefer to get acne marks on face, back, chest, shoulders, neck along with other part of skin. In reality, the relief is temporary because constant or repeated contact with chlorine could be harmful. " Then she asserted she felt disoriented, since "these acne feelings" had been such a big section of her life. " to my skin that had betrayed me on numerous occasions.

  Here is my blog ... buy acne *hot-new-hiphop.com*

  VastaaPoista
 18. Promise rings are typically given as an emblem of affection and commitment.
  There are many online stores that provide you a wide variety
  of rings of unique designs that are perfect for the minor promises.
  There is general agreement that a major leap forward in the history of
  friendship rings occurred in late seventeenth
  and early eighteenth century Ireland in the Galway Bay
  area of Western Ireland, and in particular around Claddagh and nearby
  fishing villages.

  Also visit my blog post; promise rings valentines day

  VastaaPoista
 19. If you have a couple of pimples to take care of, you will get an acne cream without having a prescription.
  You wish to apply moisturizer once every day after cleansing skin.
  And, my fiance doesn't have to fear me one week out of the month. acne free in 3 days secrets - Listed here are the strategies to Acne Free in 3 Days.

  my homepage: natural acne solutions :: ::

  VastaaPoista
 20. Also take into account the type of ring you
  are looking for. What this type of ring symbolizes is
  that the couple agrees to not have romantic relationships with others, and later
  as their relationship grows and develops, the plan is to move to an actual
  engagement ring. By the end I hope it will be clear on the difference.


  Also visit my site webpage

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.