tiistai 18. kesäkuuta 2013

Himlens fånge / Carlos Ruiz Zafón


Himlens fånge / Carlos Ruiz Zafón

Albert Bonniers förlag, 2012. 300 sivua.
Alkuteos: El prisionero del cielo, 2011.
Kääntäjä: Elisabeth Helms
Kannen suunnittelu: Jojo Form
Mistä minulle: kirjastosta lainaamalla

Olen lukenut Carlos Ruiz Zafónilta ennen blogiaikaa sekä Tuulen varjon että Enkelipelin, ja pitänyt molemmista hurjasti. Kun uusi suomennos Taivasten vanki ilmestyi viime vuonna halusin lukea sen heti tuoreeltaan, mutta kirjaston jonosta johtuen se viivästyi. Nyt törmäsin kyseisen kirjan ruotsinkieliseen versioon Himlens fånge kirjastossa ja otin sen ihan kotiin asti luettavaksi. Muutama mukava iltahetki tämän parissa meni, mutta en ihan kokenut sellaista mullistavan upeaa lukuelämystä kuin miehen aiempien kirjojen kanssa.

Aiemmista kirjoista tuttua on Sempere & Sons -kirjakauppa, sekä tämänkin kirjan lopussa kuvioihin ilmestyvä Unohdettujen kirjojen hautausmaa. Semperen kirjakaupassa herra Sempere, tämän jo aikuistunut poika Daniel sekä heidän uskollinen avustajansa Fermin taistelevat konkurssia vastaan. Eletään joulunaikaa ja kirjojen myynnin on noustava, jotta kauppa pysyy pystyssä. Herra Sempere keksiikin lopulta keinon, mutta suurin yllätys on silti kauppaan ilmestyvä vanha, salaperäinen mies. Hän haluaa ostaa vanhan kirjan, mutta erikoisinta on kirjaan tuleva omistuskirjoitus, joka lopulta on pitkän, vaikean tarinan alkulähde. Miten Fermin liittyy tarinaan, kuka pettää ja ketä, ja mitä tapahtui vuosia aiemmin pelätyssä vankilassa?

Pidin siitä, että tässäkin kirjassa oli tuttuja elementtejä Ruiz Zafónin aiemmista kirjoista. Semperen kirjakauppa oli vanha tuttu paratiisi, kuten myös loppua kohden ilmestyvä Unohdettujen kirjojen hautausmaa. Myös muutama henkilö oli ennestään tuttu, mutta tarinaltaan tämä kolmas kirja jää kyllä auttamatta aiempien varjoon.

Tässä kirjassa tarina oli jotenkin suppeampi ja vaikka kaikkea ei lukijalle heti kerrottukaan en kokenut kirjan juonta yhtä arvoitukselliseksi ja mysteeriseksi kuin kirjasarjan aiempien osien. Kirjan kieli on kaunista ja sujuvaa, lukeminen myös ruotsiksi mutkatonta. Päällimmäinen fiilis tämän kirjan jälkeen on kuitenkin se, että jäin kaipaamaan lisää jotain. En uppoutunut tarinan vietäväksi yhtä lailla kuin kahden aiemman osan kanssa on käynyt. Muistan ikuisesti muutaman vuoden takaisen kesän kun uppouduin parin päivän ajaksi Enkelipelin lumoon!

Kirjan tunnelma on kuitenkin mahtava. Tunnistin sen heti Ruiz Zafónin salaperäiseksi ja hämäräksi Barcelonaksi. Henkilöitäkin tässä kirjassa oli aika monta, ja monta asiaa ja koukeroa selvisi vasta kirjan loppupuolella. Silti tästä kirjasta puuttui jokin, se lumo ja taika joka "kirjasarjan" aiemmissa osissa on ollut. Toivottavasti sarjan neljäs kirja muistuttaa enemmän niitä edellisiä osia, ja on sivumäärältäänkin tätä runsaampi. Tämä kirja on ulkonäöltään muuten yksi suosikkejani. Kansi on todella kaunis, ja salaperäinen kuva sopii hienosti kirjan tunnelmaan ja Ruiz Zafónin tyyliin.

★+
Ps! Olen viime aikoina saanut blogiini hurjan määrän anonyymien englanninkielisiä roskakommentteja. Tämän vuoksi pidän kommenttienvalvonnan päällä kaikissa postauksissa ainakin parin viikon ajan. En itse tykkää tästä, joten toivon että roskakommentit vähenevät tämän avulla, ja voin pian taas ottaa kommenttienvalvonnan pois!

9 kommenttia:

 1. Välillä noita roskaposteja tulee. Nimimerkki Prinsessa on mulla sellainen, jonka alle tuppaa ties mitä enkunkielistä anoviestiä. Ei kiva. Otin itse kommenttienvalvonnan käyttöön, mutta muutaman päivän viiveellä.

  Niin, Tuulen varjo ja Enkelipeli olivat mahtavia, tämähän jäi ihan kesken. Kuulemani mukaan Zafon on nyt kirjoittamassa ns. viimeistä osaa. Juuri suomennettu Marina taas sijoittuu aikaan ennen Tuulen varjoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttävää nuo roskat joo :(. Nyt sitten kun on valvonta päällä ihmettelen miksi mihinkään ei tule kommenttia... Pitäisi ehkä hyväksyä ne ei-roskakommentit ihan itse ;). Ehkäpä opin pikkuhiljaa :).

   Mutta joo, tämä kirja jäi kyllä kesken ja odotankin sitä viimeistä osaa innolla. Toivottavasti on tätä parempi.

   Poista
 2. Minä ostin juuri Tuulen varjon pokkarina! Sitä on kehuttu, joten pakko lukea :)

  Minullekin satelee noita roskaposteja, vaikka minulla on kommenttienvalvonta koko ajan päällä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulen varjo on mahtava! Toiovttavasti sinäkin tykkäät :).

   Inhottavia nuo roskakommentit :/.

   Poista
 3. Mää oikeen sisuunnuin tän luettuani! :D Siis yleensä ei tuu luettua loppuun sellasia kirjoja, jotka ottaa päähän, mut tämän luin ja olin sit käärmeissäni. Mulle tää jäi aivan selkäksi prologiksi, jonka ois saanu ympättyä seuraavaan kirjaan helposti. Sitten lopussa, kun mielestäni varsinainen stoori alkoi, aloin kiinnostua, niin että kyllä ne tsänssit on noin 80% että luen äijältä noita seuraaviakin... Mut toivoisin et toi uusin suomennettu ois sit taas jo ihan kokonainen tarina. Oi voi, oikein jotenkin huvittaa, kun muistelen (elän uudelleen) tätä taannoista närkästystäni. ^___^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vähän samanlainen fiilis mutta en sentään ihan hirveästi suuttunut ;). Loppu oli tosiaan parempi kuin alku, alkuosa oli ehkä kirjan puoliväliin saakka jopa tylsä! Ja ihanaa että reagoit näin vahvasti lukemaasi, huvittavaa tai ei ;D.

   Poista
 4. Minäkin olin samaa mieltä. Loistavien Tuulen varjon ja Enkelipelin jälkeen tämä jäi latteaksi ja kesken. Tämä oli niinkuin välikirja ennen sarjan toivottavasti hyvin päättävää neljättä kirjaa. ;)

  VastaaPoista
 5. We all realize that one of the most practical use of a observe is
  to help you know the time. Choose a reliable outlet:
  There has been so much increase in demand for diamond jewelry that many outlets have been opened to sell diamond jewelry.
  Oftentimes, couple will give promise to one another as a means of declaring their
  love for one another.

  my webpage promise rings meaning for couples ()

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, ne ilahduttavat minua suuresti! :)
Kommenttienvalvonta on käytössä kesällä lisääntyneen roskakommenttien vuoksi. Kommenttisi ei siis näy heti, vaan tulee näkyviin vasta, kun olen hyväksynyt sen.